Monday, January 11, 2010

Semuanya Ummi Sayang. Sama Saja.

Kakak said Macamana kalau Iman dah tahun satu tapi tak boleh cakap elok-elok lagi? Nanti Kakak malu dengan kawan-kawan.

Delicate matter. Especially when you have to explain to a not-so-9 years old girl.

If you ask, at times I am stressed out but never ashamed. Never did, never will be. Anak-anak amanah Allah, Iman included, that I am entrusted to provide the basic necessities, love included. With Iman, I have explored unconditional love. Tiada sempadannya.

Kepada anak-anak Ummi; Kakak, Iman dan Adam.

Each one of you has your own special spot in dalam hati Ummi. Satu bahagian yang takkan terisikan dek orang lain. To Iman, walaupun ada perkara yang ketinggalan, tidak bermakna sayang Ummi terkurang dari adik-beradik Iman yang lain. To Kakak dan Adam, walaupun Ummi terpaksa melebihkan masa untuk Iman, itu tidak bermakna sayang Ummi kepada Iman terlebih dari Kakak dan Adam. Semuanya sama saja.

Saya suarakan kerisauan to Tebby. Iman masih belum boleh membaca, mengira dan menulis. Tebby kata slow-slow lah. Iman pun baru pandai bercakap. I can wait, but the system cannot. Iya, saya masih risau. Bak kata orang, you can't control the wind but you can adjust the sail. Mungkin perjalanan saya nak adjust sail itu bakal mencabar saya.

Apapun, doakan kami ya..

5 comments:

AppleCrux said...

i've been following yr blog dah lama..dr zmn iman lagi..and i know you'll get thru this, amin

ME said...

Salam..This is from my own personal experiance.My son failed assesment for kelas khas for this year. Of course as parent ada sikit rasa sedih but the tcher said, its normal for special kid to go to school later than normal kid. As per what i write in my blog, 1st Jan baru2 ni, miracle happen, without any hint, suddently he write apa yg biasa dia nampak kat gameboy dia. so, starting from there we start training him ikut kemampuan dia. Hope next year he is ready for school.
One news yg really inspired me is, yesterday, my eldest balik sekolah btau, one of student kelas khas sekolah dia, dpt 7A pmr baru2 ni. I believe if that student can, our son also can ...

oren said...

oowwhhh..

dulu, saya sedikit risau bila kaka tak buleh membaca selepas tamat tadika pasti (6 tahun)..kawan2 dia semua dh buleh baca, even yg umo 5 tahun pun dh buleh..dia masih mengeja sebelum membunyikan sesuatu..sungguh saya risau..

tetapi berkat usaha umi(owner taska) yang bersungguh2 mengajar dia di nurseri, alhamdulillah, sekarang much-much better..dah buleh baca tajuk akhbar, signboard tepi jalan, bungkusan roti..

saya tau, kes mira tak serumit kes Iman, tapi insyaAllah, Iman akan buleh mendapat rentaknya...

CT said...

alamak...nak meleleh air mata saya kak ti...apa-apa pun....moga Allah permudahkan urusan Kak Ti sekeluarga...aamiinnn

ummi said...

apple ~ insyaAllah. mintak sgt Allah kurniakn saya cukup kesabaran dan ketabahan

ME ~ akakkk... *hugs* my prayers go to our sons. saya pasrah kalau thn dpn Iman tak boleh mula tahun 1 lagi. but i still have a year utk train dia the basic.

oren ~ bak kata therapist dia dulu.. kita hanya perlu cari 'kunci'nya. kalau ada kunci tu, insyaAllah terbuka lah. kunci speech alhamdulillah dah tercapai. walau pelat dan vocab limited, kami dah bergerak sikit. ada kemajuan. to mira, acik kiss sikit. nelajar rajin2 ye.

ct ~ insyaAllah. akak selalu bygkan akak ada masalah, org lain lagi besar masalahnya. apapun kena syukur dan redha.