Saturday, January 02, 2010

BBQ Party

Finally, a BBQ party. Albeit very-very low key, had fun doing it. As planned it was done semalam, 1st day of 2010. The preparation, however started the day before sebab nak kasi bahan-bahan marinate well.

Nope it was not to usher in new year but just untuk menggembirakan isirumah kami especially anak-anak. Kakak prepared party invites (despite tak menjemput sapa-sapa pun) and party hats, Iman pulak jadi ketua chef. Tebby, despite being an engineer by profession, he was the accountant and financier for the event. While me, tukang kipas arang sampai berbara. Penat tangan makcik weii. Adam, tukang makan dan tukang sibuk. Di mana-mana ada dia hu hu.

Okie dokie, jom tengok gambar. Ni gambar2 masa prepare makanan for the event.

Alat bantu..

Beef, lamb, prawns and chicken.

The herbs and spices.

Lomor, jangan tak lomor

Ni untuk marinate udang.

Ni pulak aktiviti memasang BBQ pit. BBQ pit ni beli kat ACE for RM156. Arang pon beli kat ACE. We bought fire starter yang jenis berketul tu.


Tebby, dengan pembantu yang tak berapa membantu pon sebenarnya. Tapi, layannn je lah.

The top and bottom.


Adam dah start memasak.

Finally, event menghidupkan api sampai berbara dan meng-grilll!!!

Beverage counter

Deco by Kakak

Chef Iman yang sangat sibuk sekali malam tu

Ambik ko... menyala-nyala.



grilled prawn yang sedap *perasan*

anak-anak

Seronok jugak rupanya buat BBQ nih..

6 comments:

stalker said...

best best best....mcm nak buat jugak lah...heh..:D

Zuedin said...

isk isk jeles jeles...ramai bestla..kami yg ber-3 beranak ni masuk oven je keh keh keh

ummi said...

stalker ~ go buat. best. dari awal sampai abis best. budak2 paling happy

zue ~ oven tak mencabar zue. berpoloh makcik mengipeh arang nunn.. best .. best..

zatul said...

wahh..seronoknyer...akak ni sangat rajinnnn tau. :D

ummi said...

zatul ~ tu time rajin. kalo akak tunjuk gambar akak berlengkor tdo atas sofa, mesti tarik balik statement 'rajin' tu ha ha ha

Anonymous said...

kak tie, thanks! bleh jadi idea masa caravan picnic nanti. waduh tak sabarnye. asyik terperap dalam library jer saya nih. tak enjoy langsung. haruslah saya membeli perkakas bbq dari skarang :)

julie