Monday, April 23, 2012

Ujala - Mari Mendobi!

Be warned: -
1) Some may find this entry very lame
2) I bukan spokeperson Ujala.. sekian.

When it comes to dealing with whites, I am an old school. I believe strongly in the usage of 'nila'. It makes your whites whiter. And makes your whites look fresher too. Ha, cemana kain baju nampak fresh? Susah nak explain. Try la then you'll know.

I remember when I was small, my mother sokmolah suruh nila baju sekolah and kasut sekolah (when in the absence of kapur kasut) And yes, I did my own laundry when I was small. Basuh-dengan-tangan okay. There was no 24 hours electricity back then at my kampung, takde mesin-mesin basuh ni. Then when finally we half 1/2 day electricity, barulah my father belikan mesin basuh. That semi-auto thingy. Hebat ooo time tu kalau ada benda tu kat rumah :D

Anyway, back then nila liquid cam sekarang ni takde. Time tu nila seketul seketul. About 1x1x1 inci la lebih kurang. My mom'd put it dalam setokin lama and rendam dalam air sampai air jadi biru. Some nila degil escape setokin tu and that lump biasanya akan spoilkan everything. Habih bercapuk2 kain. Pastu nak hilangkan kesan tu cukup susah. Nak kena berus semula kain tu *nangis* I've tried googling for gambar nila pesen lama ni, nan ado.

But now, thanks to Ujala. Nila liquid yang sangat menggembirakan hati ai! I rely heavily on this for my kids' baju sekolah putih and Tebby's white shirts. I normally akan mendobi hak putih-putih ni Jumaat malam Sabtu (wahhh begitu detail!). Semua stok seminggu dan terkumpul, baru puas hati nak mendobi. Though I am quite cerewet about pengurusan kain baju putih, not the point I handwash them. Takde masa dan kekuatan :D


Memula sekali picitlah botoi Ujala ni sampai liquid tu memenuhi surface bawah bekas ni. Jangan over, kang baju anak-anak anda sama taraf dengan baju pengawas pulak. Jadi biru pekat :D

Pastu startlah mesin tu. Bila air dah masuk, tadah bekas isi nila tadi kasi dilute.

Gaul secukup rasa :D Hak lelebih kat bekas tu tu bilas jangan tak bilas.

Ni my feveret. Sabun basuh kain TOP sama fabric softener Daia. I don't like Softlan. Selalu tak rata pastu tinggal stain atas kain. Nak hilangkan bukan main susah lagi. So far so good with this combination. Even campur dengan nila pun takde bekas-bekas tompok-tompok.I can't use Good Maid or Ava walaupun I like the after-smell. Ada org allergic kat both brand, badan naik gatal-gatal.

Set soak for 8 hours, normal cycle... esok pagi bangun tidur laundry's done. Sidaii!!

9 comments:

CT said...

eh bleh ek nilakan baju guna machine? wohoooo baru kite tau..selama ni duk guna traditional way je....time kasih kak tie for sharing...suka suka suka

pB said...

pernah guna nila yang serbuk tu ...


sekarang , nila nie mesti ada di rumah .....

ummi said...

It works for me. So far tade problem bertompok2 ke apa. I set to soak for 8 hours. Dalam masa 8 jam tu mesin tu will pusing2 the load at some intervals. Try la. Kalau guna sabun or softener brand lain taktau lah berhasil or not.

ummi said...

Pb ~ nila serbuk femes pas nila ketul. now ada yang cecair. mmg beli yang itu. puas hati.

oren said...

dah lama tak guna nila..pasai malas..lgpun baju the boys kaler hijau..tu yg malas nak nila..

tapi betul la kak..time dulu2, saya pon guna nila buku tuh..mak taruk dlm perca kain, pastu ikat ngan getah..nostalgia sungguh...

Smiley said...

kak sy mmg guna nila ni..tapi handwash selama 1 tahun setengah..last week dah tak daya..saya masuk mesin sume baju sekolah..tp tak letak nila plak

Amiera Norzli said...

macam mana nak hilangkan kesan baju tg terkena soflan?

mohd shah yunus said...

kat mne blh beli nila ujala ni?

Delea Shukri said...

Hi, im sooo desperate right now. Been searching on Google on how to get rid of kesan tompokan Softlan on my black jubah :( if you know how to get rid of em, pls let me know :((