Wednesday, May 09, 2012

Nge-Date @Pasar Borong Selangor

Among other things en.Tebby loves doing is - pegi pasar! Bukan beli ikan kat Carrefour, or belek ketam kat Econsave or pilih sayur kat Jusco Supermarket. He (in fact both of us) prefers the full-fledged pasar basah. The one yang kalau nak masuk, sila lipat kaki seluar anda. Better still, pakai wellington boots macam Phua Chu Kang. Be warned or air-air yang terpercik, or even ta** ikan and all. Or keluar pasar dengan sisik ikan kat muka sebab berdiri dekat sangat dengan orang siang ikan :D Just that we can't go sama-sama. One of us pegi pasar and one stays home minding the kids. He, the former and I, usually the latter.

Semalam since both of us were on forced-leave, he asked me out on a wet, romantic date at Pasar Borong Selangor :D Nyaris-nyaris tak ketemu. Siap guna GPS bagai. Gigih kan :D :D Masa tu dah dekat pukul 10.00am. Pasar tutup pukul 11.00am. Menggelupur ha ha.

Like any other pasar, ada few section yang berbeza. Bahagian sayur-sayur, bahagian hasil laut, bahagian meat and poultry. Yang jual buah tak banyak sangat.


























Ni one spot kat section hasil laut. Best! Best! Siap round 3 kali before we eventually bought anything. en.Tebby, bersinar-sinar mata dia kegembiraan :D :D Baiklah gembira pegi pasar dari bergembira kat golf course kan. kan. kan.
Credit to - tikkos.com (gambar pinjam, bukan ambik kat pasar)
Mantis prawn pun ada. Tak beli. I don't have any idea how to clean these fellas. Let alone nak masak macamana.
Credit to - udanggaloh.blogspot.com (gambar pinjam)
Udang ketak. Nampak so ancient, as if tak evolve dari zaman dulu. Nak usik pun tak berani.Anyone dah try makan? Sedap tak?

Sebahagian dari section meat/poultry. After 2 straight weekends of Nasi Ayam, makanya tak beli ayam. Daging pun tak beli. Still ada stok dalam frrezer.


Ubi! Ubi! First time beli keledek after almost 12 years of marriage.


Gebunya mangga-mangga tu u ols! Gerai buah tak banyak sangat but can do lah.
Konfem lepas ni gigih pegi Pasar Borong Selangor! Syok weh. Tak sesia gigih mencari lokasinya semalam :D :D


2 comments:

matasipit said...

dulu masa memula kahwin rumah saya bebetul sebelah pasar borong selangor tu..time tu kawasan lapang je takde ape.. bcoz of that, saya pindah tempat lain.. skrg dah membangun pesat macam2 ada.. :)

puterikiut said...

dekat dgn umah ku.. tapi saya sgt tak tahan dgn bau ikan..last2 org yg dekat beli kat psr mini je ek..