Monday, February 13, 2012

Virgin Visit to Herbaline

This entry is based on my personal experience. What works for me maynot work for you. And vice versa.




Sepanjang bernafas di muka bumi hampir tiga puluh delapan tahun, tak pernah buat facial. Until 1st February 2012 aritu. Fes taim. Syok jugak eh. No wonder some people do it routinely.

Since yang nak dibayar bukanlah berbelas ringgit, maka haruslah buat homework dulu. Di mana, brand apa, salon cap apa kan. After skimming through feedbacks, testimonies and whatnots, I opted for Herbaline. Reason - reliable products, good service and of course most importantly yang tak harass customer suh sign-up for package that cost thousands of RM. Unless kalau pokok bunga kemboja depan rumah ni berbunga duit, barulah buleh sign package :D Location pun cukup convenience. I basically just need to lepaskan handbrake and put the gear in D and let my little car roll down the hill. Tak sampai 5 minit dah ada kat tangga Herbaline nun. Kalau nak ikutkan there's another one salon yang buleh buat facial. Kat dalam AEON Cheras Selatan. But I heard some of its branches so pushy suruh customer ambik package, so I scrapped that one out too.

Anyway..........

Do I like it or do I like it? I can't comment on the effectiveness, nor can I compare since that was my first time ever buat facial. But the experience was oh-so-good. If not, I wouldn't be snoring away eh.. ops!

After deciding for Herbaline, but before to actually going, I made some research as to what treatment to take. There's for ageing, there's for dullness, there's for hydration. My skin is a combination of all those. Basically I didn't know which to pick so I let the lady there to decide and suggest.


There's fine liness there miss. Oso dullness. But your T-zone is oily. The rest is dry.. yada yada yada. Oh there's pigmentation starting to show yada yada yada. Oso pimples scar yada yada yada...

See what I meant.

Bertabahlah :D


After explaining, she suggested me Face Lightening & Active Cell Treatment.

Lepas ini muka you akan jadi terang. Kalau you nampak semua yang muka terang-terang itu, mereka itu selalu buat facial.



I take it that terang meant glowing. No? I kept on imagining lights being switched on in a dark room.

OK, whatever.


Then she introduced the beautician that was assigned to me. My.. she's flawless. The beautician. Memula sekali adalah acara cuci kaki. Aik.. I was coming for a facial pastu main basuh-basuh kaki plak. Tapi suhu airnya sungguh tak friendly. Panas ok. Kalau rendam bayam, konfem after few minutes buleh makan bayam celur cicah sambal belacan. Lepas tambah air biasa sampai jadi suam, tabur sedikit garam then basuh lah kaki anda sesuka hati.

Then I was ushered to 3rd Floor. Oh ya, ini kedai cuma shop lot. I know there's opther branches yang guna rumah corner lot as salon. This Herbaline occupies 2nd and 3rd Floor. Sampai je kat 3rd Floor, ada periuk bertutup. Bila dibukak aje, tu dia.. wap beraroma lavender. Sila tarik nafasss... lepas kan. Tarik nafassss... lepaskan... Untuk calming katanya.


Pastu masuklah ke partition yang disediakan. In between partition adalah dinding. Tapi bukan dinding simen lah. Maknanya kalau berdengur, konfem orang sebelah dengar. Pastu each partition ditutup oleh langsir. I changed into sarong. Berkemban babe, macam perempuan melayu terakhir.

Then the journey begins. Memula cuci muka. Pastu kasi buang dead cell. For someone tak pernah buat facial, konfemlah banyak dead cell melekatkan. Bunyi cam cropper rambut kat kedai amoi gunting rambut my boys, only perlahan sikit bunyinya. Pastu cuci. Pastu stim muka. Syiokkk.. sampai tidur. Snoring somemore heh heh. Pastu buang black/white head. Adoi.. yang ini sakit. Bila amoi tu tanya, manjang tak sakit walhalkan meleleh air mata :D pastu pakai mask. Syiok. Rasanya asik ter doze off je kerjanya. While the mask was plastered to my face, itu amoi buat shoulder massage. Syiok weh. Pastu cuci muka.

Pastu siap. Pastu tengok cermin. Eh, apsal macam sama je dengan sebelum buat tadi? Should I be expecting obvious difference? Or kena pegi few sessions baru nampak kesannya? Oh ya, terpaling nyata, my black/white head sume licin.

Before making payment, of course lah ada promosi skincare kan. I tried few items. Cuci mukalah, moisturiser la.. aloe gel la (aloe gel ni ramai kasi +ve review), sunscreen laaa.. layan. Nasib dia tak pushy suruh beli macam-macam. I ended up membeli Purifying Milky Lotion dan Sunscreen Lightening Cream. Purifying Milky Lotion tu sebenarnya ialah cleanser. It's non foaming. Tapi sama je perasaannya dengan guna Kiehl's or Cetaphil. But I lurveee its Suncreen Lightening. So far masih belum light (baru nak light, pegi berendam kat PD.. howlah?). Very light, tak sticky. Absorbs well. I have used Kieh's and L'oreal before, those were good but Herbaline's better.

At the payment counter.. tett tettt tettt tettt.. RM276.00.. kachinggg!! I asked for RM6 discount. Aiyohh... kedekut okay. She gave an angpow containing a voucher worth RM12 instead. Pandailah yer, haruslah datang lagi kan nak redeem :D





RM12 voucher, expiring 31st March 2012. Bolehlah redeem for next round of facial.



My bill. The facial alone is RM128. That was not a basic facial. For basic facial it's around RM76, which my friends kata okaylah, tak mahal mana.



If you ask if I am going again.. my answer is DEFINATELY. Lagipun voucher RM12 tu rugilah kalau tak pakai kan?




2 additional items. Milky cleanser and a sunscreen. I lurve that suncreen.

Nota:

website Herbaline - www.herbaline.com.my


2 comments:

Peri PiA said...

hi saya pon tgh survey ni
ramai yg komen +tive dari -tive herbaline ni

sweet_mza said...

Saya dr kuantan..pengalaman pertama macam anda..umur pun sama. So far saya rasa mahal facial dia berbaloi kerana saya ada beli mask dan minyak rose sebab kulit hydrate. So far ok..ada perubahan..insyaAllah sy akan jd pengunjung setia sebab bhn2 dia pun berteraskan tumbuhan2an semulajadi..