Tuesday, November 09, 2010

School Prep

Semalam Kakak bawak balik buku teks for next year. 13 buah termasuk 1 buku praktikal sains. I foresee a busy time for the next 2 months so whatever can be done immediately, will be done immediately. Teruslah membalut dengan jayanya. Thanks to instant book wrapper. Sangat mudah dan menjimatkan masa dan tenaga. It comes in clear plastic or embossed. Your choice. Ai ambik aje whatever baki wrapper from last year. And thanks to Kakak yang dikerah memotong selotep. Instant wrapper pun kena selotep gak, kasi kemas. Cam pakai tudung instant, kena pakai gak serkup, baru kemas.

By the way Kakak, bila dapat buku aktiviti nanti, sila balut sendiri yer. Better still, tolong balutkan buku-buku Iman sekali :P


gigih memotong selotep


wrapper yang sedia ada yang tak cun, semua dibuka


sila cari di kedai-kedai buku berhampiran. di carrefour dan tesco pun ada.


done. think gambar dolfin dengan si-hos tu kena tukar lah. ni buku tahun 4, bukan tahun 1.



Kepada kawan-kawan yang ada anak-anak yang bakal memulakan tahun 1, ai cadangkan yang berikut:-

1. Beli buku tulis, buku rampaian dan extra books yang diperlukan semasa cuti sekolah. Jangan tunggu hari pendaftaran. Alamatnya beratur panjang la.

2. Siapkan barang keperluan anak-anak awal-awal lagi. Kalau stationery mungkin boleh tunggu (mungkin dah dekat2 nak bukak sekolah, ada yang jual longgok kan) tapi kalau bab baju, eloklah setelkan awal-awal. Hujung-hujung nanti susah nak cari saiz.

3. Kalau rasa-rasa nak beli extra workbook, boleh pilih Longman, Sasbadi, Oxford atau Pelangi. So far, from the 4, ai cuma pernah guna Longman and plus few others (not in the list). Longman best, siap ada nota ringkas. These books usually come with answers so kalau rasa-rasa anak kita tu ada ciri-ciri spy, sila koyakkan dan simpan kat tempat lain. The 4 suggested adalah hasil siasatan ai based on pengalaman kawan-kawan dan sedara mara yang berjawatan pendidik. Tapi, yang paling penting, dah beli tu, jangan lah perap pulak (like me hu hu). Silalah gunakan.

4. Always have ample stocks of stationery. Pensil, pemadam, sharpener, pencil color, water color, brushes, plastesin, crayons, drawing bloks Biasa lah budak-budak hilangkan pensil semua tu. I always have minimum 2 dozens of pencil, a dozen of rubber, another dozen of sharpener. Pathetic huh? Tak koser ai nak pi kedai semata-mata nak beli pensil sebatang. Lagipun these things tak expired.

5. If money is not an issue, get loads of baju sekolah. Kakak has 10 white tops, 5 green bottoms, 5 blue bottoms, 5 socks and 3 pairs of shoes. Masa mula2 tu sebab takde Bibik, takut tak sempat nak basuh so memang ada cukup stok seminggu. That habit is hard to break. Sampai sekarang I make sure baju dia esp. the white top, cukup 10 lai. If your child is a girl and pakai tudung, boleh cari tudung selapis. Senang nak pakai. Better still, scout around for tudung instant yang ada awning tu. Jangan risau kepala anak panas pakai tudung. Good things eloklah dididik awal-awal.

6. If money is an issue, walaupun year end ni sales berlambak-lambak, terpaksalah tutup mata kejap. Banyak nak pakai duit bila nak bukak term ni.

7. If you intend your child to board van/bus to-fro school, make sure you ambik ample leave to monitor his/her movement. Stalk your child if need be (like I did, for 3 years!)



So, good luck to us mommies.




7 comments:

sikulat said...

uhh uhh.. berdebar debar anak nak masuk sekolah nih.. hihihi..

ummi said...

akak dah setahun lebih berdebar tunggu 2011 he he

Ummu Auni Afif said...

berdebar ni...baju tak beli lagi

Farra said...

semua tu mmg ada dlm plan saya..kecuali yg part van/bas sekolah tu mngkin tade la nak amik byk hari monitor just 1/2 dys jek sbb mus'ab naik same bus sekolah sejak umor 5 thn

mmg baju dh plan byk sbb i tadak bibik too :)

tq for the info..i likeee

aini, aku plan beli baju early Dec la kot

eh sy tak berdebar sgt, cemana ni?

myjuliana said...

kak t, berdebar gaks. baru teringat nak kena beli baju sekolah huhu.. for std 1, buku sekolah bleh beli dah ke skarang? terus beli kat ofis eh?

kat mana murah eks? tak koser nak upah jahit. ker upah lagi murah?? hemmm... kalau sampai 10 helai and upah murah, rasanya nak upah jer..

ummi said...

farra ~ x bdebar sbb anak dh terer kot.

julie ~ ni buku rampaian and yang extra2 tu. buku teks pinjam, so tayah beli. call up kedai buku sekolah kot2 dah ada. usually end nov-mid dec dah ada. baju byk jenis. plg puas hati, profesor tp harga pun puas jugak nak bayar :D

myjuliana said...

thanks kak tie!