Monday, May 31, 2010

Closing of May 2010

Tick Tock Tick Tock! How time really flies eh. It's closing of May already.

Let's revise what I have aimed to achieve this year. Read here, which I wrote on Friday 1st January 2010 btw. Dah jadi reality or masih tahap fantasi lagi?? Jom tengok..

1. Saya akan mencuba sekurang-kurangnya satu resipi baru dari himpunan buku-buku resipi yang saya ada pada setiap minggu. Sebagai tracking, saya letakkan satu senarai di blog ini, cuba lihat di right-hand side kalian.
Bad bad one in this department. I hardy tried anything new. It's always the repetition of old recipes. But I have to proudly and mengada-ngada to admit my Nasi Lemak & Nasi Minyak are getting better the more time I cooked them. (statement cover diri yang tak comply to azam heh heh). All I did in May (the last time I ever tried anything new was in January btw) was telling story about my Ikan Terubuk Masin Masak Lemak, nagging over McCormick readymade seasoning for Buffalo Wing and writing about the best premix I found so far for fritters, particularly for my Sutong Celok Tepong.


2. Saya akan membaca sekurang-kurangnya satu buku setiap bulan tanpa mengira genre cerita tersebut. Sebagai tracking, sepertimana mencuba resepi, saya siapkan senarai di blog ini, di right-hand side kalian.
Pat me on the back. For 2010 I have far exceeded my target already. I have read 25 books (well 3 is actually half read). May alone I have read 5 books. Better than April, in which I only managed 3 books). Btw, without realising it, I may have been addicted to books (or is it the bliss of buying books?). By May, I have spent more than RM2k already for books. I am glad my newly acquired habit has gone down to Kakak (she, contributed to that RM2k expenses by quite a percent as well... hmmm...). I have thought to create a new blog for books that I have bought and read but.. but.. it stopped before it reached 10 books.. *sigh*. If you check on the right hand side of this blog, there's a list of books I have read btw. For May, I read two books by Tere Liye (good in writing tapi plot cam so-so aje.. to me la), Travelog Haji, which I have bought for quite sometimes tapi tak baca-baca. Somehow ada part dalam buku left me with 'is it? is it really like that?' and a book I Love You Too. Light reading, relates so much to our daily life.


3. Saya akan membaca sekurang-kurangnya beberapa baris Al-Quran setiap hari selepas salah satu waktu solat. Lebih banyak lebih bagus.
Bad bad mommy in this area as well. Well, I did all my obligatories but rarely the sunat ones. *pinch meself*. Benarlah kita, bila susah macam-macam amalan nak buat but.. well... enough said. I need to change for the better.


4. Saya akan cuba menambah amalan sunat selain yang wajib dalam urusan harian saya.
(Apart from no3 of course) I managed to bundled up some things which I think, nice-to-keep-but-other-people-will-do-better-with items. You know, the first newborn romper Kakak wore, the first toy I bought for Iman or Adam's mittens which he wore soon after keluar ICU. Yes, sentimental values that filling my storeroom to the brim. I hope those items will put a smile on faces I don't even know who. But like they say, 'tangan kanan memberi, biarlah tangan kiri tak tau' and yet I am announcing it here heh heh.


5. Saya akan membuat belanjawan bulanan dan stick to it. Saya tidak akan overspend on benda-benda yang bukan keperluan. Sila note perkataan overspend.. bukan not spend at all *ayat disclaimer yang agak bahaya*.
Well, 2 major damages and 1 minor. I bought like 10 tudungs at one go (kongsi dengan Kakak, aci kan.. kan.. kan...) and a leather handbag (can you believe it's Coach and not forgetting to mention, it's in violet too!). I also bought a big dose of SkinFood. I got meself a bling-bling, which I've been drooling for quite sometime but that used another provision from selling my ESOS.


6. Saya akan menabung secara konsisten setiap bulan, untuk diri sendiri dan anak-anak. Jika sekiranya ada lebihan pada penghujung bulan, saya akan simpan di bank.
Well, urghhh... I have a consistent 'potongan gaji' for Tabung Haji and in koperasi. I have an SI for insurance and I periodically invest in unit trust. Okay lah kot.. other than that takde baki okay.


7. Saya akan menyimpan sejumlah wang setiap bulan sejak dari awal tahun untuk saya belanjakan sempena Y.E.S December nanti. Kalau umur panjang, InsyaAllah.
Macam tak berapa berjaya hu.. hu..


8. Saya akan pastikan anak-anak saya belajar secara konsisten pada setiap hari. Baik Kakak, baik Iman, maupun Adam.
Well, not consistently. And not school-education-ly. Kakak kena paksa hafal sifir sebagai tukaran for her collection of Geronimo Stilton (Mr Stilton is a rodent btw... read here for more info. He has a lot of fabu-mouse adventure, as Kakak tells me) Adam has been talking a lot. Iman banyakkkkk improvement. He writes alphabets, he draws, he colors, he cuts and his speech is way better now.

9. Saya akan cuba memasak dengan lebih giat lagi untuk keluarga saya.
Alhamdulillah. Tho not trying out new recipes as much as I had hoped for, the kids are still well fed with ummi's air tangan meal especially on weekends. Weekdays susah sikit due to timing and they manipulated Bibik Ros to dish out food they like. Like telur goreng dari pagi sampai petang, boleh?

So, whatever happens to your resolution?

16 comments:

y@tipruzz said...

my #1: byr hutang pose...still ongoing, insya allah jika sihat dan diizinkan akan berjaya b4 ramadhan comes.

#2: conceive. Done! hehe

lain2 tak igt & malas nak cari dlm blog hehe

tp sy pon nak perasan sket, taun ni skill msk masakan melayu makin improving la..i so like my latest version of sambal nasi lemak, masak lemak cili api, kari, etc. Terasa yg diri ni makin terer masak wahahahaha

ummi said...

yati ~ akak blom ganti poser tapi dah anta kain 6 lai buat baju raya hu hu.

myjuliana said...

akak, tag saya utk buat list mcm ni bleh? he he he.. i like number 4.. dah start agak lama gaks.. even now tgh kumpul brg2 carboot yg elok utk sedekah.. kalau tak bagi org lain, sedara mara pon ramai yg susah.. and lebih afdhal kalau bagi kat sedara yg susah.. this is what my late mom always did.. alhamdulillah.. even lepas dia meninggal, ada sorang macik yg selalu datang minta sedekah ni menangis teresak2 bila kitorang bagitahu mak dah takde..

myjuliana said...

yati, sambal nasi lemak nak best, tumbuk ikan bilisnya.. kita baru dapat petua nih.. sedap sbb kuah sambal tu berasa ikan bilis & pekat

ktie, sorry tumpang komen

y@tipruzz said...

julie tq!

k.tie - i thot u wanna sew ur own baju raya tis yr?? ape dah jadi plan tu hehe. And 6 baju?? adoi makkk kalah budak darjah 1 raya gini!

ummi said...

julie ~ that's the whole point. sedekah pd yg susah. kalau org senang, kira hadiah tu, bukan sedekah. tp akak ikut hati je, kalau rasa nak bg sedara, bg sedara. kalau rasa nk hantar rumah anak yatim, akak mtk abang tolong hantarkan. but nway, regarding nasi lemak, en tebby suka stail org tgg, kuah tak pekat sgt pastu letak ikan tongkol yang dah 'mati air'.

yati ~ heh heh... tu baju maknya pasal nak sulam segala. Plus ada silk yang agak mahal (dah setahun simpan tak tempah2).. tak brani nk jahit sendiri heh heh. insyaAllah bj anak2 akak buat sendiri. nak cari cotton yang comey2 neh.

ummi said...

julie ~ that's the whole point. sedekah pd yg susah. kalau org senang, kira hadiah tu, bukan sedekah. tp akak ikut hati je, kalau rasa nak bg sedara, bg sedara. kalau rasa nk hantar rumah anak yatim, akak mtk abang tolong hantarkan. but nway, regarding nasi lemak, en tebby suka stail org tgg, kuah tak pekat sgt pastu letak ikan tongkol yang dah 'mati air'.

yati ~ heh heh... tu baju maknya pasal nak sulam segala. Plus ada silk yang agak mahal (dah setahun simpan tak tempah2).. tak brani nk jahit sendiri heh heh. insyaAllah bj anak2 akak buat sendiri. nak cari cotton yang comey2 neh.

Ummu Auni Afif said...

hehe. plan saya tahun ni? nak gi UK :P. sekarang ni dah semat azam untuk berjalan2 ke luar negara sekali setahun, boleh? :P

Ummu Auni Afif said...

oh lupa nak cakap, kak tie should try 'bidadari-bidadari syurga' by tere liye. harus menangis membacanya

ummi said...

aini ~ boleh boleh, akak sokong heh heh. kim salam UK nanti eh. ntah bila la akak nak sampai sana..

ummi said...

aini ~ dahhh.. dahhh baca. bestt sgt kannnn... terbayang2 kisah hidup diorang and betapa nakalnya si kembar tu...

ummi said...

test..

myjuliana said...

aini, kirim minyak yuyi cap limau bleh? nanti ajak aida datang rumah aku kay. bleh kita bbq blakang rumah. garden luas tak terpakai lagi nih hehe

ummi said...

test again

Ummu Auni Afif said...

minyak yuyi cap limau? berapa botol kau nak julie? nanti email aku ye mardhiah12[at]yahoo.com

CT said...

bagusnye kak TI.....saya pun nak buat revision or resolution la...tapi tunggu 2011 la baru buat...ehehe