Monday, May 31, 2010

Kakak Sits For Mid Term Exam 2010

Hari ni Kakak periksa Mid Term 2010 sekolah kebangsaan. Minggu lepas Mid Term di sekolah agama. Bila anak nak exam, biasalah, mak yang tension lebih-lebih heh heh.

Untuk makluman, pendidikan seni pulak memang dah diberi soalannya. Jadi kita kena mempersiapkan bahan untuk paper tersebut. Kalau nak simulate dulu pun boleh heh heh. Like last time dia pilih nak draw permandangan di zoo, berlatihlah dengan En Tebby sebelum the real exam. Kali ni dia pilih nak buat gelang dari manik, malam tadi 2 kali dah berlatih cucuk manik dengan benang heh heh. She looked worried still especially part nak simpul benang tu. Ummi pulak terpaksa korbankan gelang manik untuk tujuan latihan!

Result untuk Mid Term sekolah agama dah dapat, katanya Kakak dapat semua 70% ke atas. Paling tinggi 88%. Iya, saya suka. Betul dia mungkin tidak secemerlang anak-anak anda yang manjang score 100% but then it's a tremendous improvement than her previous results. Ada kawan-kawan yang bertanya hari tu perlukah hantar anak ke sekolah agama? Untuk kes saya dan Kakak, perlu. Why? Sebab I need her belajar fardhu ain, belajar mengaji, belajar solat. Bab result cemerlang exam saya tak tekankan sangat. I don't know if it's bad or what. Cuma dari segi praktikalnya she knows. Tahu berwuduk dan solat properly. Tahu mengaji. Tahu basic bahasa Arab. In fact ada duplication between what she learns in sekolah agama and program JQAF di sekolah kebangsaan (Jawi, Quran, Arab, Fardhu Ain). Cuma di sekolah agama lebih extensive lagi.

Mohon Ya Allah permudahkan Kakak sit for her exam kali ni (and the coming papers in future). Yang paling elok berdoa ialah kita, para ibu. Kalau tak takkan sampai ada yang kata masin mulut mak, kan. Always cuba keluarkan yang baik-baik saja walaupun tengah marah. Anak bertuah ke. Anak beriman ke. Kata-kata ibu kan doa tu.

On a totally unrelated event, saya telah tergelincir dan membuat split kat depan parking -1 tadi. Kalau anda nampak ada seorang perempuan berbaju hijau, berseluar kaler krim jatuh dan tersplit, itulah saya heh heh. Wei kaki acik koyak sikit kulitnya, pedih. Other than that rasanya okay-okay aje.

Read about her shooling related entries here.

7 comments:

Asu Bahiyah said...

Kak mon, ptg tadi saya nampak jugak one lady jatuh tapi kat depan lobby menara TM, bukan kat -1. She was wearing black pant dan white blouse...dan confirmed bukan akak kan....

ummi said...

see... am not the only one heh heh. tpt kejadian akak kat dpn -1, green stripe shirt sama sluar kaler krim. akak trus ambik cuti tadi sbb sakit kaki. kalau idak just ring me, boleh p minum2 ke, makan ke..

myjuliana said...

akak, saya jatuh depan library terpeleot kaki. malu seh. then buat2 duduk betulkan kasut hahaha. sebnanya sakit gile nak continue jalan. esoknye bengkak sampai jalan terpecot2. sampai hari ni still tak baik sbb urat dah masuk angin and tak reti nak urut lebih2. tunggu balik mesia la baru nak urut. kalau gi doctor sini hampes, sure dia suruh gi hospital buat xray, or maybe fisioterapi bagai. malas

ummi said...

julie ~ akak plak siap tergelak pas jatuh tu. malam tadi rasa cam nk demam dah. risau gak kot2 bengkak besar. alhamdulillah takde nampak cam lebam or bengkak just sakit cam sprain je. malas nak pi klinik.. rasanya cam dpt painkiller je nanti

Ummu Auni Afif said...

depan wisma, ai pernah jatuh. padahal tak pakai high heels pun, guano tu?

bila amik unpaid leave? jom kita round makan sekali, dgn zarid, farra, ijah & the geng

ummi said...

aini ~ in addition to that, akak pernah jatuh kat depan lobi menara jugak. time pgntkan Iman plak tu.. sib baik ok. and know what, pas citer akak jatuh ni ofismet tau, depa pon bukak citer ada yang pernah jatuh gak lalu kat pavement tu.

ummi said...

aini ~ btw... jom jom makan saing2.. akak start cuti 1st July nih.