Friday, October 06, 2006

bila langit merah

Nota1 ~ terima kasih banyak-banyak kepada yang sudi mengirimkan email dengan kata nasihat dan pendapat. i really appreciate that.



(Photo ~ tiger guarding Iman's medications)
petang semalam matahari nampak merah. tengahari semalam, permandangan dari tingkat 23 seakan berkabus. sekejap sahaja berada di open-air, mata terasa pedih dan nafas menjadi sesak. jerebu semakin teruk! si Iman batuk tak berhenti sampailah pukul 10.00 malam. nampak gayanya memang susah dia nak recuperate dalam keadaan persekitaran sebegitu.




che abang pula semakin teruk. sebelah paginya dia okay-okay saja. sms yang dihantar ketika ummi sedang briefing ~ 'how are u so far', di jawab ringkas 'ok' seakan memberi kelegaan. selesai briefing, terlihat satu email sitting in my mailbox. katanya dia baru saja kena semula sakit kepala dan muntah-muntah. i think the medicine is not working so i asked him to go back to the clinic. that earned him another day off. petang semalam hadir satu mesyuarat lain pula. sedang mesyuarat, mobile phone berbunyi. tonenya jelas menunjukkan che abang yang memanggil. cemas. katanya muntah-muntah lagi. kali ini darah. kami berkira-kira ke hospital petang nanti. sedang memberi update mesyuarat kepada boss, che abang call lagi. katanya dia di klinik waktu itu. muntah lagi. darah lagi. dr berpendapat itu berpunca dari gastric. ponstan yang dimakan (yang diberi oleh dr lain) menambahkan lagi 'parah'. mungkin itu punca muntah darah. diberi jab dan ubat yang harus dimakan ketika itu juga. diberi satu referral letter untuk endoskopi, bimbang ulcer dalam perut. he's going to see Dr Mazlam, a specialist in gastro*something* today.
(Nota2 ~ jika anda ada tips, nasihat dan apa-apa berkaitan dengan gastric, pse feel free to drop a note here or mail me at lester88@streamyx.com)

risau? sudah tentu. mula-mula Iman, sekarang abahnya. kakak beransur baik. umminya still standing. alhamdulillah. dugaan ini pasti ada hikmahnya.

berbalik kepada posting semalam, ummi telah berjaya membeli baju raya ~ satu kebaya yang biru untuk si dara sunti, satu baju melayu biru (sedondon dengan si kakak) untuk adiknya. untuk ummi pula sehelai dress panjang ala-ala jubah berwarna hijau, lengkap dengan baju luar berkain organza, sedikit jarang, hijau juga warnanya. baju abahnya saja belum bertemu. jika ada rezeki mungkin nak cari tshirt untuk kakak, iman dan abahnya. oh ya, sandal umminya putus tali perlu diganti. bag? cukuplah sekadar menjinjing beg barney berisi diapers dan bekalan susu Iman! sebelum berbuka semalam dah cuba pada badan anak-anak. kebaya biru terletak cantik pada anak dara tu. baju melayu perlu dipendekkan tangan dan kaki seluarnya. baju ummi perlu disentengkan sedikit sebab terlalu meleret. overall, semuanya okay, cuma perlu minor alteration. semuanya di beli di bawah ofis ni. setiap khamis dan jumaat ada jualan ala-ala bazar ramdhan. sememangnya tak selera nak ke jalan TAR time-time menghampiri perayaan ni. jadi beli sajalah yang dah ada depan mata. sikulat beli baju kurung kain organza. corak batik, cantik dan kelassss gitu. zarid pulak (yang ini mmg sungguh gemar shopping) jinjit blaus dan tudung. and yes limau nipis, they're selling baju kurung siap jahit from as low as RM50.00. from the look, memang not bad.

okay, back to my personal situation,.. kawan-kawan, samada pernah bertentang mata atau tidak, tolong doakan kami. semoga diberikan anugerah kesihatan. kami redha dengan dugaan ini. Cuma kurniakanlah kami lebih kesabaran dan ketabahan dalam menghadapinya.


8 comments:

aida said...

zarid of coz mmg suka shopping ok..

huh, saya tak suka beli last minute.. tapi cam tergoda lak tgk kat menara tu..

anyway, hope your husband and iman in the pink of health, tgh jerebu ni risau gak sakit-sakit.. teringat tahun lepas satu rumah demam berderet-deret sebab jerebu

fatin nabihah said...

ummi hopefully iman and your hubby sihat lepas nih.. be strong okay.. :)

ummi said...

aida ~ zarid mmg tiap kali sure ada beli something. tak besar, kecik. tak mahal, murah... pastu sure malu2 bila habaq kat kami dia dah shopping.. lagi.

fatin ~ mintak2 begitulah. pernah satu masa dulu, suami akak warded, tak lama lepas tu kakak pulak. yang still standing time tu, akak jugak. alhamdulillah, Allah beri peluang buat pahala menjaga anak dan suami yang sakit.

kali kedua teruk, dua2 iman dan kakak warded (last july) for 12 days. suami akak time tu pun dah macam kena demam2 jugak. again, alhamdulillah.

bila kena event2 begitu, akak terpaksa see it positively. mmg susah, anak sakit nak positif cemana kan? i also belief semua ada hikmahnya. 12 hari dapat spend masa 24jam dengan anak2. walaupun di hospital but at least we made up the time yang mana kami balik lewat and all.

eh, panjang pulak lahh..

fatin nabihah said...

ummi..
betul ummi tulis tuh.. being a mother and wife.. macam tu la pengorbanannya..
2 hari lepas my baby afif (17 months) kena food poisoning.. muntah2 non stop sampai lembik.. sampai hari nih cam still muntah tapi ok sket la compare to the day before.. ade any tips ke utk jaga anak yg food poisoning...TQ

yatipruzz said...

food poisoning, u might want to try free lactose milk for time being, at least finish up one small tin, then back to the normal milk. sometimes usus tu dah ok but its just not ready to digest lactose, that's what paed usually says.

zarid ko suke shopping??? ish ishh sahabatku ini hehehe

k. tie- be strong ok. mmg letih jaga suami/anak2 yg sakit, saya yg baru ade sorang anak pon rasa penat inikan pula akak.
Saya penah kena gastrik, sakit giler kat ulu hati mcm nak pengsan pon ade takleh buat pepe siap mengucap lagi time tu, menangis dlm toilet idlan stare je mama dia pruz plak kat opis, mkn ubat air and pil tak jln, last2 kena jab baru ok. mmg perit, sy takde tips, cuma kena make sure tak delay mkn tu jela kot org slalu pesan. and kurangkan mkn pedas and masam...sometimes thats the culprit!

Ella said...

salam ummi.... harap ummi tersua tabah n kuat menghadapi semua ni... n mmg betul semua tu ada hikmahnya n ur family is lucky enough cos you're keep standing... semoga ummi terus diberikan kekuatan n kesihatan yg baik olehNYa.... take care

The Singa said...

semoga iman dan hasben akak cepat sembuh..sian kak ummi, tp ni la dugaan bulan ramadhan

ibuVouge said...

betul ummi, as long as we satnding,insyaALLAH others in our guardian ok..kita ni mcm strength to them.(sebenaq dlm hati ALLAH yang tahu)
InsyaALLAH..ummi kuat dan tabah.
saya doakan kesejahteraan ummi+famili