Sunday, July 04, 2010

Mat Iji? Mat Iji Who??

Last week, when I was still working, I got a phone call. Blackberry showed a prefix of 016.

Hello
me said
Hello voice from the other end said. a male.
Ni Kak R******** ker?
Iya.
Ini Mat Iji.
Ha... Mat Iji? the way he spoke, as if, I should know him.
Matttt IIIIjjiiii.
Sapa?
Ni xxxx (his real, full name) dari MYEG.
Ohhhh, sorry.
Ni akak punya road tax. Saya ada kat bawah, kat lobi. Boleh akak turun?
Dik, alamat tu kalau tak silap tingkat 14 kan?
Yelah, saya naik (ada sikit irritated suaranya)



That was my 3rd renewal. The first time was in July 2008. I took all the trouble going to AmBank in AmCorp Mall to do my insurance and then climbed up the hill on the opposite of AmCorp to JPJ to renew my driving license and road tax. Masa tu, my confinement was just over. In 2009 I decided to out-source all the trouble to Jah. Everything went smoothly. Insurance renewed. Road tax renewed. Minus the hassle. For 2010, obviously I'd gone and asked her once more heh heh.



So, this is my car, parked in front of our gate. VeeVaaVoom yang berjasa selama 3 tahun dah. It first made its way into our home gate on 4th July 2007. Born on the 4th of July, as I always put it. Happy 3rd Birthday lil fella!

* Read all my entries on this little fella, here.

On a totally unrelated matter, for lunch today, I prepared Beef Chop Suey (recipe here), ikan gelama goreng and the infamous budu.


15 comments:

Anonymous said...

yang pasti BUDU tuh..owh...

~mek~

Hanis said...

pinggan ikan gelama lawa sungguh...

Saya takde pinggan2x type petak2x,bujur ke..hehehe

tringin pulak nak beli..bleh letak lauk2x hok gedabak2x like ikan2x bakar tu kans...vogue sikit gayanya

ummi said...

mek ~ wajibun kalau ada ikan goreng :D

ummi said...

mek ~ itu wajiiibbbbunnn kalau asben aku mkn ikan goreng

ummi said...

testing

ummi said...

mek ~ budu itu wajiibbbunnn kalo asben aku makan ikan goreng

Farra said...

sedapkah budu?

ummi said...

hanis ~ tu zaman2 obsess membeli pinggan. maklumle time tu mak mertua tegur apsal pakai pinggan melamin jekk. trus saja ambik kesempatan menyambar secara berhemah he he.

ummi said...

farra ~ budu ni kan.. if u like it then u like it. like tempoyak, boleh buat makan nasi menambah-nambah he he

Anonymous said...

aik..mana post aku? dah hilang...

budu best..tapi kalau org yg ada resdung mungkin x boleh makan kot..tapi aku ada resdung, belash jer janji sedap..hehehe

~mek~

sikulat said...

saya pun nak tunggu mat iji datang rumah antar visa baru bibik.. yah yah..

myjuliana said...

akak, believe me or not saya org kelantan tapi tak makan budu. tapi tempoyak cencaluk pon saya tak makan, so takdela pelik kan.

but, kalau nasi kerabu, mesti kena taruk budu baru best. and lagi satu, akak tryla buat nasi goreng budu, sedap gile, sure menambah2. masuk cili padi & budu dlm nasi goreng sure pergh punye!

ummi said...

sikulat ~ make sure itu mat iji anta sampai depan rumahh taww.. jgn dia suh pi ambik kat simpang depan nunnnnn.. heh heh

julie ~ tak terbayangkan nasi goreng budu hu hu. tang nasi goreng ni even hasben akak dok kata akak still fail buat the most basic one.. let alone nasi goreng yang hebat2.

Ummu Auni Afif said...

amboi amboi, semenjak jadi SAHM makin rancak nampaknya blogging :>

ummi said...

ummu auni ~ he he.. memenuhi masa lapang la katakannnn. byk benda nak citer tp bband punyalah selowwww dua tiga hari ni. wait up ya..