Saturday, February 06, 2010

Sofa Shopping

Remember this entry? The one that I asked your opinion about? And remember last week when I told you I was going to buy something that is not-so-small-and-yet-not-so-big? But we didn't make it nevertheless? It's in this entry.

It materialised today. Yippeedeeee! End March or early April, my sofa will be delivered. It's Fella as planned (whatever happens to Homelife by the way?) but none of the ones that I asked your opinion about.

After discussing with Tebby (with him being minority albeit just the two of us involved in the desicion making!), I personally selected the frame design and later carefully selected and mix-and-matched the slipcovers. This time around I opted for damask pattern. You can check here on the definition and some samples but mine is way simpler than that.

So, which one do you think I'd bought? These are my shortlisted three.

RM5,399 for 1+2+3

2+3, going at RM4,399 in this range of fabric


2+3, going at RM4,199 in this range of fabric


my worn-and-torn 7yo sofa. traded-in for Rm300. jadilah kan. solved my problem on how to dispose of this thing


17 comments:

sikulat said...

akak trade in sofa kat ne?

Am said...

sofa lama tu fella gak ker?yg no 3 cantik sgt hehe...model ape ekk?skrg ni am ade 1+2 gainsborough... dah 3 tahun guna tp structure still maintain.. xkepam(penyek)pun.. so far puas ati la guna fella..nnt update la gambar ekk bila dah sampai..

Zuedin said...

ku pun bli fella gak ari tu. tapi kami guna mic n match. That's why kami bli ada yg macam stool (utk menjulur kaki). tapi material memeng best. oo ye ku minat no.3, tapi biler memikirkan akan selalu orang ambik buat bantal...ku pilih no.1 (bnyk cengkadak la tukang kome ni)

Ummu Auni Afif said...

haah la trade sofa kat mana? fella juga ke?

y@tipruzz said...

saya suke no 3!quite simple yet elegant gitu :)

ummi said...

sikulat ~ trade in kat fella gak. akak tanya apa depa buat dgn sofa trade in tu? depa dump jekk. jez nak solvekan problem customer cam akak ni, tatau nak buat cemana kan dgn sofa sedia ada.

am ~ lama tu homelife. i had bad experience dgn homelife. tatau le wujud lagi ke idak. i hope these will last long lah. kalo nak beli extra slipcover, around 1.3 - 1.7k.

zue ~ ku dah agak dah. awak punya kalerful kan. akak tak reti kaler banyak2 ni.. nanti mataku tak senang nengok kiri kanan sokmo ha ha. kat umah akak tu, tak payah tgu bantal banyak, kusyen sofa pun depa dah kerjakan.

aini ~ a ah kat fella gak.kalau nk jual atau kasi org mmg tak sampai hati sbb condition sgt teruk. kusyen mmg dah boleh rasa spring dalam tu. kayu pon dah krek krek bunyi bila duduk.

ummi said...

yati ~ kan. tu shortlist lah tu. doesn't mean akak beli yang tu he he.

Farra said...

i vote no 3 sbb cantik n paling murah...
eh dolu kata nak ala kayu2..tak jd eh?

ummi said...

farra ~ kayu? ha ha.. nak beli 3 seater kayu yang elok sama harga dengan 2+3 itu. mahaiii sangat..

Anonymous said...

tie..bulan 6 aku nak masukkan dlm list aku, nak gi jln umah ko..masa tu make sure sofa ko dah ada..

-mek-

Tyha said...

Saya suka yang no -3.Cantik...corak jalur2 nampak slim dan sesuai dngan kaler dinding akak + nampak perbezaan antara ruang.Kalau ruang tamu sempit better beli 2+3 je kak.Cam saya beli 1+2+3 rumah jadi padat,satu terpaksa letak lam master bedroom...;)

ummi said...

mek ~ sila.. sila... kalau dtg sekrang, kena bersila atas lantai. bkn kedekut kosi aku, takut roboh weii.. dah uzur amat.

tyha ~ dinding nak cat tu tp x decide lagi kaler apa. mulanya nk beli 3+1+1. yang 1+1 tu kosi kayu.. tp en tebby tak setuju plak..

CT said...

saya suka yg 3rd one...:)

ummi said...

ct ~ sbb tu masuk top 3!

myza said...

pssst..bole tak suke yg no 1. tapi jgn salah sangka, bukan sebab itu yg paling mahal; sebab suka corak die yg ala2 firework plus color yg agak tenang.

sikulat said...

sambung soklan trade in sofa tuh.. Akak trade in dpt 300 utk 3 seater aje ke? ada + 2 + 1 seater ?

ummi said...

myza ~ tebby likes that one tp shape dia sebijun dgn yang ada kat rumah tu kan... so akak reject his idea. that leaves no 2 and 3 to eventually choose from.

sikulat ~ i think for any purchase lah smah. masa akak tanya tu akak pon tak sure nk beli yang mana so dia kata knock off 300 from purchase. i guess kalau smah ada 2+3, beli dulu satu, trade in satu. then beli kendian satu lagi anf trade in satu lagi. tapi tatau le kot2 kalau ada 2 nak trade in blh dapat 600 plak. akak ada satu je nak dikorbankan. tu je lah pon satu2nya sofa kami anyway he he