Sunday, November 08, 2009

Makan di Istana Chakri

My husband and I make it a routine to bring the kids out once a week. Tak kisah le ke mana. Janji ada family outing on weekly basis. Especially Adam lah. At least Kakak dengan Iman get to go around pegi and balik sekolah. Adam plak, paling jauh pun, round-round naik stroller dia kat area rumah tu.

Last weekend pegi Alamanda. I had IKEA in mind but an obedient wife that I was last weekend, I agreed to Tebby's Alamanda suggestion. Biasa le, the kids always find way to drain my wallet or abah's. Let's not let that be the highlight.

Let's talk about makan-makan that we did last weekend. Since I do not know how to really describe the food in a way that makes you salivate, mari berkongsi gambar okay.

The menu is written in Thai. To save the hassle, they have translation to those, along with sumptuous description of each. Makcik letak namanya dalam bahasa yang kita faham yek.

Chakri Palace it was..
Makcik rekemen okay, sedap.



Omelette Stuffed with Seafood


Tom Yam in Clear Soup.
Milder taste than its red Red Soup conterpart.



Fried Squid in Garlic Sauce.


Fried Garoupa in Sweet Spicy Sauce.
Pesen ikan terbang okay.

Typical.


Greens is good.
Kailan Ikan Masin.


The kids after lunch.
Kasi bakar sikit lemak-lemak nun....


8 comments:

stalker said...

yum yum yum beshnye...!
lama dh tak pegi mkn2 camni..tingat ms zmn kegemilangan dulu...huhu

ummi, next time amik gamba guna teknik makro.lagi nampak menyelerakan hidangan tu..

y@tipruzz said...

cam best jek, tp sy kena pantang tomyam huhuhu.

anyway sy kat ikea weekend tuh...nampak hubby k.elin n efi :p

ummi said...

stalker ~ masa gemilang boleh diusahakan semula, tak gitu? gambar tu auto shoot je, malas nak adjust2. and not edited at all. edit pon malas, dah berangan nk beli DSLR.. i want i want (ke DLSR??)

yati ~ jangan awak... acidic tu. thai fud kan byk pakai asam limau. nway si elin tu kat shopping complex mana je dia takdok ha ha ha

Ina Hashim said...

comelnya si Kakak in her tudung...

ummi said...

k ina ~ alhamdulillah. dia sendiri nak pakai tudung bila keluar. on off lah tapinya. ada lagi satu gambar, in which i think she's so sweet (mak wajib puji anak kan :P), nanti saya tampal kat entry lain.

stalker said...

ummi,
zaman kegemilangan wit frens je...hehe

no need dlsr pon.kamera hanfon leh buat gambar cantik & menarik,esp when using model sony ericson :D

Farra said...

kak tie~seluar kakak tu sebiji ngan baju mawaddah ...wah kalau digandingkan jadi sepasang le suit tu rupanya

kak, tak makan daun kadok ke? sodap tu..how bout pulut mangga? argh teringinnya

ummi said...

stalker ~ my frens are not that adventurous when it comes to makan-makan but my husband is. so, an obedient wife that i am (ha ha), ikut makaaannnnn!!

farra ~ these days akak tak berani sgt mkn pulut2 tu seme, senang kembung perut maaa, pastu pening kepala. kalau nyusu kan bb, lagilahhh kena hati2 with what we eat kan