Tuesday, November 24, 2009

Extra Class For Iman

Penat jadi ibu kepada Muhammad Iman. Penat badan, penat emosi. Kerenah dia sorang lagi susah nak layan dari kerenah si Kakak and Adam, combined.

And yet, when I write anything about him, he warms me up, emotionally and I melt. As I am jotting this down, hati dan perasaan saya penuh dengan affection. Really.

Walaupun sekarang cuti sekolah dan tadikanya tutup, dia masih dihantar ke taska. Iya, walaupun si Kakak dan Adam ada di rumah. As I said, he can be too handful to handle so dia ke taska. Plus dia ada extra class cuti ni. For those who doesn't know, Iman ada ADHD. Perkembangan mental dan behavior dia tak seperti budak-budak sebaya. Since tadika tutup, cikgunya nak bagi extra attention untuk dia. At least he can catch up a bit. Apapun I want to be fair to Iman as well. After lunch di taska, cikgunya hantar dia balik ke rumah.

But, to get him to go to taska with Kakak staying at home is almost impossible. Everybody has to act normal. Kakak kena bangun pagi macam nak pegi sekolah and then dons herself in baju sekolah. Iman pulak pakai baju tadikanya and we send him to Atfal as we usually do. Only after that Kakak tukar pakai baju biasa. Kalau Kakak tak pakai baju sekolah, Iman tak mau pegi sekolah. Kalau Iman sendiri tak dipakaikan baju sekolah, he gets the idea that he's staying home. Penat? Yes I do. But someone has to do something about him kan.

Jom tengok Iman buat homework tadi...

Pick the color as instructed and kaler in between the lines. Iman ni, seme kaler dia 'kunen' (kuning). Sudahnya kena kasi hint sikit.. red macam epal, then he picked red. Green macam daun, then he picked green. Purple? Gulp? Macam terung? Terung pun jarang-jarang nampak kat rumah tu!


Joining the dotted line. Sampai kat bawah tu merengek suruh Ummi buat. Haiihhh... homework awak tu, buat sendiri!


Siap..



Kikkor setia meneman Iman

8 comments:

Farra said...

bagus bagus ada progresss Iman ni

oren said...

kes yg sama..

kalo saya cuti, tp nk hantar anak2 ke nurseri, saya kena mandi wai, pakai baju kurung semua..tu pon kakak bleh spot, ibu tak bwk henbeg..hahahha..kelentong skit bab ittew...

ummi said...

farra ~ ada gak lah sikit2.. alhamdulillah...

oren ~ sama le kita sebenarnya. sokmo lah nak kena berlakun bagai.

Anonymous said...

that reminds me about my own son yg going to be 5 next year. setiap kali nak start belajar, macam2 peel die.. sambil baca muqaddam (yes, i still use muqadam instead of iqra') bole nak baring la, nak minum la... nih yg kena kuat semangat... kena punye tahap kesabaran yg sgt tinggi...

SITI

Ina Hashim said...

how old is he ye tie?he seems to progress just like other kids je

ummi said...

SITI ~ Iman tak boleh diam lama2.. buat homework yang sikit tu pun mata dia melilau sana sini

ummi said...

k ina ~ 5 tahun ni. nx yr 6. exam aritu pun dia tak ambik. diam pun taknak.

anese said...

Salam
Saya baca ur blog after my frens suggest. We r in the same boat. W/pun tak sama kes. My son is autisme (PDD). Sangat faham dgn kepenatan itu. In fact my son masih belum boleh bertutur w/pun next year umur 5 thn. Bolehla skit2 tapi tak petah....hyperaktif sehingga mencabar keimanan!! Hopefully i can share exp. and stories with u!