Monday, August 03, 2009

Solo Camping


Comel tak? This is for the princess. Cadar tema ala-ala fairy yang dibeli waktu jualan murah Jusco. Ini pilihan dia. Saya kan ibu yang mengamalkan dasar demokrasi (pada kebanyakan masa)

Ni pulak night light bentuk bunga Smilla Blomma dari IKEA. Juga pilihan dia sendiri. Should change the bulb to lower watt. Cerah kan main lagi.. nama je night light. Jenuh saya memaku base nya ke dinding. Saya kan bukan DIY person. Nak ketuk paku, asiklah terketuk benda lain.


Ni pulak dresser Leksvik dari IKEA jua. Yang ni Ummi yang decide nak beli yang mana satu. Kadang-kadang perlu jadi ditaktor jua. It fits nicely with the whole concept bilik tidur dia I think (ayat ala-ala interior designer yang perasan okay).

Alhamdulillah, she's back sleeping in her room. Bayangkan kami 5 beranak cramp in our master bedroom yang tak berapa luas tu. Si Kakak dengan Adam memang buas tidur. Siap kena terajang bagai kalau tido sebelah diorang ni. Kesimpulannya, kalau mau kena kiri dan kanan, tidurlah di antara mereka berdua. Iman tak buas sangat waktu tidur. Mungkin sebab waktu dia tak tidur, dia dah cukup buas! Waktu nak persuade Kakak tidur balik dalam bilik dia (she did slept in her room when whe was 3yo++ but then sebab cemburu buta Iman tido sama-sama kami, dia pindah balik masuk bilik kami... sampailah Adam lahir), saya belikan dia bedsheet yang comel-comel. Barbie, princess tu lahhh temanya. Memandangkan it's her room, saya suka tanya pendapat dia tentang barang apa yang nak dibeli. As long as it fits my budget lah kan.

10 comments:

Puan Hanis said...

lawanya bilik princess...
saya pun tgh duk pujuk anak sulung girl yg dh 4yrs old tu tidur sendiri.Susahnyaaaa....nk brkepit jek dgn ibu bila tidur mlm

ummi said...

Pn Hanis ~ bilik princess ni dah dimekapkan tahun 2004 lagi dah. masa tu kami pasang wallpaper, beli wardrobe, katil dan pasang aircond. bilik ni kecik so mmg tak sesuai pasang kipas.nak pujuk dia bukan main susah lagi (mostly sbb dia ni penakut). pastu kami bertegas. kalau dia merengek nk tdo sama kami, kami tak layan. unless kalau dia tak sihat br buleh tdo sama ummi & abah (dan Iman dan Adam!!)

oren said...

aha..

idea yg sama saya buat kat mira..dia dh tido asing masa umo 5 tahun..tapi on-off..kalo ayahnya takde, dia mai nyempit..kalo ayahnya ada, dia terpaksa lah memberontak masuk bilik sendiri..tapi tu pun tak jalan sgt..so, masa dpt duit kutu bulan 3 hari tu, kami decided belikan dia katil (sblm nih guna toto jek)..sbb nak encourage yg bilik dia best..then masa nk beli cadar pun, semua ikut citarasa dia..beli yg murah saja (kt econsave), sbb takde ikea..pun ada corak princess bagai..nmpak mcm semak, but as long as she likes it, oklah kan..cuma kalo time black-out tgh mlm jek saya izinkan dia masuk bilik kami..dan alhamdulillah, sekrg mmg dia tido bilik dialah..tu pun dok tnya bila muhammad nak join dia..(sbb katil double decker)..tapi takleh lagi sbb muhammad masih bangun menyusu tgh mlm..

ummi said...

oren ~ tu lah budak2 sekarang. kena psikology lebih sikit. kita dulu, sekali mak 'ehem' je, trus tdo tpt lain. it doesn't matter mahal ke murah oren, yang penting tau nak susun dan matchkan. ku ckp aje pandai. kdg2 serabut kan main sampai pening ku nengoknya hu hu. econsave ada jual cadar ek? mgkn sbb akak selalu pg bahagian makanan je kot, tu yg tak perasan.

Tyha said...

Hehehehehe...cute bilik kakak.Najmi pon on offf,selalunya dia tidur kat luar je...cuma lately suka tidur sekali ngan kami.

Akak,minum air pegaga tu campur sikit carrot ngan madu.Makin bertambah khasiat dia.Pastu sisa2 tu boleh buat lulur badan dan tempek kat muka,buat masker.

ummi said...

tyha ~ thanks. masker tu dah buat. blackhead dah hilang yeayyy!!

ME said...

Cantiknya bilik princess .. my 2nd daug pun suka pink .. lama juga nak bagi diorg tidur kat bilik sendiri. Tapi sekali sekala i izinkan tidur sekali, kata org bernafas udara yg sama, merapatkan kekeluargaan .. wallahualam.

kaezrin said...

lawa lawa..best best

bilik efi complete tapi skrg die detest bilik die nk tido bilik kami..malas nak agaduh buat stress aja....kakakakakaka

CT said...

owh...saya x berjaya lagi nak train anisah tido dibilik sendiri...kasik tips sket...

lampu bilik yg sama..but i used lesser watt..so x secerah yg kakak punye la..:)

ummi said...

ME ~ saya dah jd strict bab ni. everytime kasi dia tdo sama,... punyalah liat nak tdo bilik dia sendiri. kalau tak sihat je br buleh join ummi abah hu hu

elin ~ sebenarnya ada unsur2 memuaskan hari sendiri jua. dulu kekecik manader dapat bilik comey2. kongsi ramai2 pulok tu.

CT ~ tak leh bg tips... sbb anak dah 8 thn baru masuk bilik sendiri :P. tp dapat hias bilik dia pon dah cukup puaskan hati ummi