Wednesday, June 20, 2012

Reno! Puasa!

Bila tengok blog masak-masak orang lain, rasa motivated nak masak.
Bila tengok blog jahit-jahit orang lain, rasa motivated nak jahit.
Bila tengok blog art orang lain, rasa motivated nak buat art.

But alas, balik keje, sampai rumah, dinner, buat some chores, terusss lah melepek atas sofa and doze off.

Same thing with this house renovation thingy. I am thinking of so many things but have yet to settle on anything. 

House plan ready. Spoke to one prospective contractor so far. His RM rough estimation meets our budget. But need to get 2nd one or maybe 3rd quotations. 

Structurally we'll be extending GF, front and back. 1st Floor - front only. We have long driveway. 2 cars can  be parked front and back. Easily and comfortably. I'll be losing my lawn tho *sob*. And my pergola *uwaaa* and my wood deck *sniff*. But we do not have so much at the back. Only 5' can be extended. After much thought, we're keeping the marble floor at GF. Still ding-dong-ing on the parquet on the 1st floor. I'm keeping. He's not. We'll see laa how.

Well, need to spark the flame. Maybe a visit to kitchen appliances will do. That will start me (us) going.

On a totally different issue, I am now in mission ganti puasa. Ramadhan is approaching. Today is last day of Rejab. en.Tebby will join me in Sya'aban. He said masa one of the kutbah Jumaat, Imam tu cerita Nabi Muhammad (peace be upon Him) dulu, kalau isteri ganti puasa dalam bulan Sya'aban, Baginda akan puasa sama. Anyway, I am done with 2 days. Today is my 3rd. Tho this morning some syaitan goda-goda me not to bangun sahur and puasa today :D :D I have 6 days to ganti in total. 

Anyway, yesterday buka puasa with Nasi Lemak Mahbob, Bangsar. 

Nama pun kedai Mamak. Kat Bangsar some more - 3 buntil ni + roti naan satu = RM24!! 3 buntil ni merangkumi juadah buka puasa maknya, dinner anak sulungnya sama dinner anak tengahnya. Anak bongsu now mogok takmo nasi. Roti naan apak depa punya.
Menyelit pulak pie ni. Ni en.Tebby beli kat Menara T*. Sedap-sedap. Tapi semalam perisa yang berkenan dah habis.. tinggal spicy chicken ni je. Kesian pulak Iman terkejut sebab pedas. Dia suka cheesy chicken. Dah tu Kakak tengok Iman terkejut terus dia kensel nak makan. She memang kurenggg sikit makanan pedas-pedas. Takpe anak-anak. Kalo ada kederat kang tengahari Ummi pegi beli okay. Pagi tadi makan seketul for sahur. Laju giler kunyah sebab dah dekat nak Subuh hihi. Makan pun macam takde perasaan sangat. Nasib sempat. Hopefully yang belen-belen tu okay lagi. Buka puasa kang boleh sambung makan laalalalalaaa...

Iman punya. Lauk ayam goreng sama telur rebus sebijik. Memang hantu telur budak ni. Letak sambal secoet.
 

Kakak punya. Lauk ikan bulus 2 ekor sama telur rebus sebijik.


Ni ai punya. Lauk ikan bulus 2 ekor, hati ayam seketul sama telur rebus. Macam biasa over dari orang lain punya :P :P
Sedap macam biasa. Cuma nasi terlembik sikit. Nasi lemak Mahbob ni takdelah lemak sangat sebenarnya. Very light kelemakan dia tu. Other than nasi lemak, I love their roti naan. Beriani depa ai tak minat sangat. Ai lagi suka JM Bariani (tapi outlet kat BTHO dah tutup!! *sobs*).

2 comments:

Smiley said...

seriyes nasi lemak tu nampak cam sodapp kak!
ekceli tgh lapo ni

ummi said...

ala... Mahbob dekat aje Farrahhh hihi... thari ns lemak takde tapinya.. malam aje dia muncul.