Tuesday, September 26, 2006

'thank you' for friends here and there

Special thanks to Syikin, yang membantu memberikan translation arab-bm. I was helping Kakak with her homework and she was quite frustrated that I did not know arabic. Sometimes it is hard to live up to her expectation. She thinks I know all.

Special thanks to Sikulat also, yang membantu membelikan dan membawa dengan selamatnya ikan kurau masin dari Kota Kinabalu.
(ps: Lepas buka bungkusan tu, makk aihh, panjangnya ikan. Ada dalam 1 1/2 kaki kot! Haruslah di bahagi-bahagikan kepada sedara mara nih.)


Semalam I sold (I helped sold actually) 31 containers of sambal tempe. Kalau sesiapa nak pesan, do leave a message in my blog. It's just that delivery terhad kepada bangunan office T* ini sahaja.













Anyway, contrary to my expectation, journey back home was quite a smooth one, with just the expected kesesakan to get out from the parking area until depan Mid Valley (kita tak leh komplen banyak2 kan) and the usual congestion near Tmn Connought, I got home at 6.50p.m. We could've been home earlier but che abang had to stay a little bit longer for a discussion. Kami bertolak dari Menara pukul 5.30p.m. Masa azan tu, baru siap goreng ikan and the water was almost finished boiling. Oh ya, semalam we had ikan cencaru goreng belah belakang, re-heated chicken soup, timun, sambal kicap, kurma and hot tea. Ada jugak beli lemang and some rendang for sahur esoknya. Kakak said no-no to dinner. Katanya dah makan kat school. Iman makan nasi gaul fish. That's my boy.. grow like a champion.




Last night while the kids watched 'banana is pyjama', mdh was slipping into ohlala land. He had bad allergic, with red marks and splotches here and there all over his body. (u know la ubat2 allergic ni memang buat mata pejam!). So he had to miss terawikh berjemaah kat surau tonight. Kakak pulak was bugging me to basuh kain sebab she wanted to help. I had to do 2 trips sebab ada kain2 lap which i always wash separately from other laundry. Belum lagi the 1st trip siap, dia dok lahh mengajak 'jom la, jomla ummi, jomlaa basuh kain'. Jangan dah besar nanti kena penyakit 'M' untuk tolong ummi sudahlah ya!
(Photo ~ menu kami berbuka semalam ~ ayam goreng berempah diganti ikan cencaru, sup tulang pula diganti sup ayam. Yang bawah tu untuk hari ni. Bahan2 dah siap sedia, tinggal nak tenggek atas dapur saja)

14 comments:

CT said...

ummi,

r u working in TMB? which depart ye?

ummi said...

ct - kutip hutang :) !!

kakZ said...

waaah... siap-siap ada menu untuk ramadhan ummi. bole tiru ni :)

ummi said...

kakZ - heh heh.. sila sila. tapi menu saya sempoi aje. akak bolehlah masak yang complicated. it helps actually. bila sampai rumah aje, terus masak. another thing, senang nak beli provision sbb dah tahu dah menu untuk minggu itu apa dia. tak lah ngadap peti sejuk 1/2 jam baru ada idea nak masak apa! by then azan berkumandang dah kan.

PB said...

Wah dashat jugak Q nak keluar dari Menara tu. Org Menara lagi nak keluar , orang Annex lagi nok tubek. Mano tok sekak sekak.
Nasib baik lah PB kat SAL ni ok. Pukul 545 dah sampai umah.

Ttg sambal tempe tu, kalau mitok anta ke Annex, buleh?
N 1 lagi..apa email internal ummi?

ummi said...

PB - memang mencabar puasa. kena pulak kalau nak reverse keluar tu org takmau bagi lalu ataupun kalau org blok keta tp tak reti turun alih keta time orang nak balik. nanti ummi tanya toke tempe tu cemana, boleh tak dihantar ke sana.

aida said...

aduh, siap ada menu.. jeles ni :)

yatipruzz said...

sedap nampak tempe tu sure leh jd pembukak selera. Sy jauh nun kat cyberjaya, sure taleh order kan huhu

btw biskut akak saye pass kat kawan saye kat hr tingkat 10...esok akak bley amik ok. Nama dia zatul iffah...tq!

ummi said...

ct - senang gitu!

yati - zatul wife hadi ke? i know both of them. ada berurusan dgn diorang masa akak kat sales dulu. btw dok rumah dekat2 ke? kalau dekat2, kalau yati nak order sambal tempe boleh akak pass kat dia. eh, bape rm yek? nak pass ongkos kat zatul ke or nak bank-in je? kalau bank-in, maybank pse...

siku|at said...

sib baik muke saye yg tgh masam kat tepi jln semalam tak masuk dalam rentetan gambar akak balik keje semala.. har har

yatipruzz said...

yup zatul wife hadi aka junior saye/semah/zarid.

mine use bcb..nnt kena charge rm2 hehe...sukati akak ler nak bayar caner...dia yg paling dekat ngan umah saye. Mulanyer pening nak pk caner nak antar biskut akak,,.lama dh tak sampai menara.

tempe tu tahan bape lama kak? satu container bape rm?

yatipruzz said...

lupa plak - 3 balang rm48 ok...tq

ummi said...

sikulat - tu lahh.. sikit lagi buleh buat cuka

yati - dah jawab via email

puterikiut said...

kak tie..syukur Alhamdulillah kat BKM tak seteruk tu jem.. almaklumla ramai dah pindah menara..termasuk unit kak tie..hehe..kalau kuar sharp kol 6 dah leh sampai umah..