Thursday, September 14, 2006

why did i marry him?

i was dumbfounded when kakak asked 'kennapaaa ummi kawin dengan abah?'

i haven't answered that. in fact i asked her to ask abah. no answer as well. i think he was as interested in my answer as i was in his - nothing were tabled nonetheless tho we both know we love each other very much.

'i married your abah because he has a dimple on his right cheek. when i was still single, i dreamt of having kids with dimple. noww, choosing him could very well be my first step, isn't it. Well, you know what they say about genetics'. (how's that for an answer?)

sukar dihuraikan dengan kata. kadang-kadang ada yang lebih baik diterjemahkan dengan perbuatan. you should see my eyes when i speak of my husband ~ they glow with affection. really (tips of the day - should your husband's eyes glow with affection when speaking about female other than you or your daughters or your in-laws, do more investigations). one thing i always remember 'mendidik anak-anak bermula dari memilih calon suami'. we all want our kids to be soleh/solehah, bijak, bersopan santun and at the same has the ability to clown about. before we were even married i knew he'd be the one - except for the clowning part. at least before we were married. now, well, .. i am entertained.

kami diikat dengan akad bersaksi dan diikuti dengan mas kahwin RM22.50 (tunaaaiiii) dan hantaran RM6000.00 (RM3000-> kenduri, RM1000 -> bagi mak makpak, RM2000 ->beli TV, fridge, meja makan and the likes). walaupun tiada hantaran iringan berbentuk sebuah kereta atau duit yang RMnya mencecah hampir 1/2 juta, kami bahagia. oh ya, suamiku juga tidak bermisai tebal.

'I married your abah because he always exercised. he could flex his muscle and showed me his 6-packs. he used to have great firm body. i used to lie on him when he did push-ups. he used to carry me around the house. why the word 'used'? naahh, i am not complaining. at least i now have a teddy to cuddle. and my teddy cooks great food too'. (how's that answer for bonus round?)

actually it goes beyond dimple or great body or great money. those are bonus. if only we know how to be thankful with what we have - at least.


an amethyst sets on white-gold-plated silver ring.
he bought this for me while we were in Korea.
(this is bonus)

note: setakat ni anak-anak kami tiada yang mewarisi lesung-pipit abahnya.

5 comments:

yatipruzz said...

cun giler ring tuh!!

ummi said...

yati - it comes in white gold also but of courselah lagi mahal kan. time tu ada 50% diskaun.. apa lagi.. beli.. beli..

Syikin said...

salam,

ceria blog baru ni :D

kalau anak tanya saya kenapa saya kahwin ayah mereka..apa ek saya nak jawab..hehee..of course because i love him hahah n takdirnya sudah tentu

ummi..saya pernah berjauhan ngan anak2 sampai 3 minggu. betul segala citer dlm entri u tu, bila anak2 tak de, no mood maa..walhal masa tulah kita nak relax drp buat susu depa, basuh berak kencing depa, drp dengar bising depa bergaduh..tp tak blhlah, mcm kehilangan. n bila depa balik, haha..rasa nak runtuh bumbung rumah ngan keletah depa.

PB said...

alhamdulillah...

1) di atas kenaikan pangkat che abe ummi

2) di atas kerukunan rumahtangga yang dibina selama ini

3) di atas pemberian yang diberi oleh che abe

4) di atas ke'cun' an blog baru ummi ini

btw...kenapa pindah umah??

ummi said...

syikin - tima kasih. tengah mencari template lain yang sesuai nih. anyway, sekarang anak-anak dah ada dengan ummi balik, baru timbul mood sikit walaupun kena melayan kerenah diorang.

pb - pindah sbb blogdrive tu asiklah tak leh login. ntah kenapa taktau. pb takde ke masalah gitu? eh, che abe kita bukan naik pangkat, cuma ditugaskan buat kerja lain.