Monday, December 28, 2009

Dandan Diri (Lagi???)

Acik tak habis-habis lagi alkisah berdandan diri. Itulah akibatnya bila ada bibik, I have ample time untuk membelek diri sendiri. Since she's here, acik dah start religiously makan jamu, makan bitamin, buat homemade juice, menscrub badan, pakai mask muka, menempek krim sebelum tidur et cetera. Over kan? Hasilnya? Too soon to tell. Acik ni plak dah tua, apa-apa pun lambat nak lut hu hu. Apapun, kelemumur acik makin kurang (sebab kurang stress kot?), kulit acik makin supple tapi takdelah cam budak belasan tahun dek non sekalian yer. Cuma.. cuma... gendut perut acik ni ha... masih boleh tahan besarnya. Yang itu walo di mask, di scrub dan segalanya, hanya akan kempis kalo exercise kan. Ada tak acik mention pasal exercise dan entry ber-tag 'Dandan Diri'? Takde kan :P. Hint - Yangggg... I nak beskallll!!!

Okaylah, let's see my latest catch at Skinfood.


1. Oat Cinnamon Rich Foam - Dah ada Milk Mania Washable Cleansing tapi acik gatai jugak beli hak ni. Pakai alternately lah kononnnn...

2. Salmon Brigtening Eye Serum - Nak hilangkan dark circle dengan fine lines. Tapi acik rasa mata acik ni bukan tahap fine lines dah... dah masuk kategori broad lines dahhhh...

3. Fresh Juice Essence Mask Sheet - ni untuk orang yang malas nak 'selek-selek' bahan-bahan kat muka. just tempelkan sheet tu kat muka and biarkan dalam 10-15 minit. Acik lom jumpa time seswai nak pakai. Nanti budak-budak tu nampak alamatnya semua nak try jugak.. mana cukup weii sekeping nak share barang 4 orang..

4. Aloe Vera Bubble Cleanser - Ni beli untuk Tebby. Asalnya dia nak hak ala-ala BodyShop Tea Tree tu. Acik pi kat SkinFood ambik Peppermint range tapi kena hasut dek budak tukang jual beli aloe vera. Iya.. acik ni senang termakan hasutan bila masuk bab-bab membeli belah ni.

Pastu untuk rambut plak, hasil review yang memberangsangkan di forum ini (under thread Beauty & Fitness), acik telah tergoda membeli syampoo Bawang. Mati-mati ingatkan dibuat dari bawang (bayangkan baunya aje acik tak sanggup weiii), rupanya the correct way of spelling is Ba Wang. Berasal dari China. Packagingnya pun memang ala-ala dari Tanah Besar nunn. But I decided to try anyway. Acik takmo bank too much hope sebab dah macam-macam acik guna nak hilangkan kelemumur... never hilang sepenuhnya. I have used this for a few times, hasilnya.. well... agak memberangsangkan. Mintak maap, acik tak bleh letak testimoni bergambar yek. Kalau u ols nak belek-belek apa lagi syampoo yang ada, sila melawat web Ba Wang di sini.


Pastu kalau ada masa, acik membelai badan pulak hu hu. Since pakaian dalam dan tudung acik basuh sendiri, kadang-kadang spend banyak masa dalam bilik air kan. So sebelum memulakan my washing tu, acik lumurkan olive oil. Perapkan seketika kat badan. Then acik bubuh plak olive scrub (yang acik beli kat BodyShop beberapa tahun lepas :P). Pastu menyentallah kan.. Sebelum ni acik dah cuba scrub Mustika Ratu tapi naik gatal plak. Olive oil tu pun cap Mustika Ratu but it works just fine, takde gatai-gatai. Scrub Yoko pun dah try tapi beadsnya kasar, sakit kulit acik taww. I also tried yang beli online dalam peket2 tak berjenama tu... hasilnya acik tak berapa suka sangat. Furthermore ada bau rempah-rempah, En Tebby tak suka. Walopun mencantikkan diri untuk suami, kalo suami tido sambil tutup hidung pun tak guna jugak kannn...



Note of caution dari acik kat bawah ni. Ada 2 item: -
1. Semua review ni berdasarkan pengalaman sendiri. Should you try any products yang acik gembar gemburkan kat atas nun, at your own risk. Kalau ada produk yang acik tak suka tu, it's just me.. dengan dek non sekalian mungkin berhasil.

2. Despite all my dandan diri ni, I am a plain mother of 3, who's 35 and look 35. Jangan expect bila acik masuk lobi ofis, semua orang akan pusing kepala.. unless acik tergolek dog kat depan tu lah kan...

Apapun, kena istiqomah.. itu penting tawww.. No short cut, no magic spell.. (pinjam gambar magic wand Kakak)


4 comments:

stalker said...

wah..so many benda nk pakai tu..sempat ke pakai sume tu kak mon..?
yg produk bawang tu..sblm ni ai dah tergelak2 dgn kawan bila tgk iklan dia kt TV...jackie chan model dia..hehe

ummi said...

stalker ~ takde lah tetiap hari buat tu semer. ada yang buat once in few days. kdg2 malas ada gak skip he he. syampoo bawang tu mmg nampak ntah apa2 je packaging dia tp so far ku suker hasilnya

ummi said...
This comment has been removed by the author.
蛋餅不加蔥Amber said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社