Friday, June 06, 2008

Naik Sokmo!

Arghh.. harga minyak naik lagi! Gaji naik pun dok tampung harga barang-barang yang dok naik without fail. Nanti orang kata tak bersyukur pulak kan. At least naik gaji dapat jugak tampal mana-mana yang koyak. Tapi kan.. tapi kan.. kalaulah gaji naik and harga barang tak naik, tak ke boleh put into good use, kan. Tak jadilah nak beli gelang emas bersinar-sinar kat Poh Kong tu kalau gini (Jangan marah yek, sejak kawin 8 tahun lepas, makcik tak pernah beli barang kemas, hatta sejanggut udang pon.. lagipun sudilah kiranya menghadiahkan diri sendiri sedikit barang sebab anak dah cukup kuota. Okay tak alasan nih?)

Sebenarnya sayalah yang paling katak bawah tempurung. I did not know petrol nak naik harga, until it was hiked up already. Usahkan berita berfakta, khabar-khabar angin dan gosip liar pun saya tak dengar! Sampailah semalam x-nanny Kakak dan Iman datang rumah melawat Adam. Baru saya tau he.. he..

Tebby balik rumah, trus aje tanya.. yang, you dah boleh sembahyang belum? Heh.. bukan-bukan.. itu soalan yang saya bayangkan saja. Soalan sebenar dia..
You tau ke harga minyak dah naik? RM2.70 se liter?
Tau. Tadi masa Mak Siti datang, dia cerita.

Diikuti dengan sesi membebel..
Tebby -> Kata Julai, ni suka hati dia aje nak naik ke, apa ke. Taulah diaorang ni bukannya affected sangat pun.
Me -> Memang lah, sat lagi makan nasi pun kena bayar lebih, roti canai naik harga. Segala mala lah.
Kakak -> It's getting normal (with rolling RRRRR... thanks to Cartoon Network)
Tebby & Me -> Whoaaa... budak 7 tahun pun dah pandai mengomen.
(Kesian anak aku, kecik2 dah pikir masalah ekonomi negara heh heh)

Later we had problem loggin in to the net. Tebby said 'Ha.. tu sebab minyak naik harga lah tu'. Mungkin ada kaitan jugak tuh. Maklumlah, apa orang kata nih... chain effect? Abaikan.. Ummi dah mengarut dah tu.

Nanti pulak letrik nak naik jugek. Rumah saya ni banyak lampu dah takleh guna. Alamatnya nanti, nak berjimat punya pasal, dok dalam gelap aje lah. Tak payah susah-susah ganti lampu baru. Takpun jangan guna kipas. Kalau panas, toksah pakai baju, amacam? Isk.. kenapalah fikiran ku ke situ jua?

Ha.. yang ini, nak naik takpe. Pipi makin macam kuih pau. Peha dah naik bergelang-gelang. Akibatnya, Ummi pun terpaksa menaikkan intake makanan sebab nak tampung intake susu mamat nih (Eh.. terpaksa ke.. cam rela je. Semalam dok makan kek pisang sebantal. Sib baik bantal kecik, bukan bantal besar. Sebantal sorang yekk.. harap maklum)


Adam - last week.
Baju katak hadiah from Auntie Linda, ofismet Tebby
Mittens pulak sebahagian dari hadiah Auntie Zarid

Adam - last 2 weeks.
Cam muka sapa dia nih?

My other 2 - Kakak and Iman.
Yang baju merah tu cheeky ek?


13 comments:

oren said...

alahai..comeinya tengok en adam tido...ssoooooooo cute...

hmm..masa saya dlm pantang dulu pun, sellau jek ketinggalan...so, logik la kalo akak pun tak tau pasal kenaikan harga minyak nih..

ummi said...

oren ~ tu gambar time 'aman'. la ni dah pandai ngamuk jugak tu. kalau marah sgt, mulut dia tu cam huruf U terbalik!

aida said...

adam sebijik fotostat muka iman :P

p/s: harga barang basah dah naik sekali ganda dah rata-rata... arghhh

Ummu Auni said...

eh eh dah balik kerja?
cepatnya....
anyway comel dan debab sungguh Adam

Farra said...

nak buat cemana..orang berpantang tak elok byk membaca..so berita ekonomi pon tak sempat baca ek hihi

nantikan harga minyak baru yg akan diumumkan tak lama lagi..buat persediaan supaya kita tak terkejut beruk eheheh

anyway minyak akak dah jimat gi kerja sama ngan hubby, untung apa :p

ummi said...

aida ~ tu lah pasal. in the end, it's not just 30c per litre kan.

ummu auni ~ blom.. baru 30 hari nih. online kat rumah time Adam 'aman'. best ke indon?

ummi said...

farra ~ itupun curi2 baca novel habiburrahman. ni baru start laskar pelangi. i like!

more like, jimat sebenarnya, bukan untung he he. satu keta, tol sekali, minyak sekali and dia buleh park kat Menara.

sikulat said...

macam banyak muke iman jek.. hehehe. Takpe bagi tembam.. nanti bleh jadik baby michelin cam atiqah dolo.. hohoho

kaezrin said...

comel comel..muka mak nyer pun byk..

ehh ari tuh saya call akak dr office akak x angkaty..kang saya call akak semula la..malas nak taip2 nih

ct said...

akak, tembam gak adam nih...
syok tgk baby bam bam nih... berkat susu ibu la nih..

zuedin said...

ee bam bamnya pipi adam.... rasa nak picit2 je (memandai je picit2 pipi anak orang)..hehehhe... memang tensen rege minyak naik. eeee nak sabor pun tak bleh

ummi said...

sikulat ~ uihh.. nanti montel sgt tak larat maknya nak mendukung. come to think of that kan, apalah sgt berbanding masa pregnant 6-7 bulan, dengan mendukung Iman yang time tu 14kg!

elin ~ rasanya kali ni fair distribution kot between the mother and father. Kakak byk muka abahnya, Iman maknya. fair lah kan.

ummi said...

zue ~ kalau nak picit Adam, meh dtg rumah. nak lawan robot-robot dgn Iman pun boleh he he.