Tuesday, June 24, 2008

Last 2 weeks Adam tak pooh2 on daily basis as he normally did. Sampai hari ke-3, seperti biasa, kami yang pathethic ni pun ke klinik. Masa tunggu turn tu, I sat with Adam in my arms, beside one chinese lady. Then.. you know the usual drill, baby dah berapa bulan, anak no berapa ect. She couldn't believe Adam was only a month old that time (judging from his size) and she wondered how on earth I managed to push Adam out into the world. Relakslah kak, zaman ni kalau takleh keluar gitu, dr buat gini. Takleh push, kena sedut. Takmo keluar jugak, kena bukak tingkap! But that's not the point of my rambling today. Saya sangat kembang bila dia tak percaya saya sudah ada anak 3 orang. Ala-ala orang beranak sulung gitu. Kembang makcik. Lagi terkejut bila dapat tahu anak sulung saya dah masuk sekolah rendah. Lagi best bila dia tak percaya saya sudah mencecah 34 tahun. Tebby sengih2 aje. Tumpang kembang sekali kot. Maka balik lah kami dengan sebotol ubat pelembut najis untuk Adam bersama-sama diri yang terkembang-kembang!


Sebenarnya, it took me only 2 weeks to get back to my normal self seperti sebelum mengandung. Maksudnya di sini bukanlah diri saya yang asal sebelum mengandungkan Kakak. More like sebelum mengandungkan Adam. Maksudnya, berat badan saya sudah 45kg, perut saya sudah kempis namun masih ada buldge (yang saya dah ada sejak bersalinkan Kakak tahun 2001). Itu pun saya cuma berbarut dan bertungku untuk 2 minggu saja. Minggu lepas saya berurut. Wahhh.. kembang makin menjadi-jadi bila makcik tu puji badan saya tak gelebeh2. Masa tu dia mengurut kaki dan belakang saya. Bila dia tengok perut saya, she was like 'oh my God, teruknya stretch-mark you and the flab'. He.. he.. I expanded too much to accomodate anak-anak yang besar. 3.5kg, 3.3kg and juaranya 3.74kg. Makanya, segala kembang-kembangan sebelum ini teruslah menguncup semula! Mungkin nak menyedapkan hati saya, makcik urut tu kata itulah pengorbanan kita as mothers and we should be proud of being one. Yes, saya sangat pasti saya berbangga melahirkan 3 insan hebat di dunia ini tapi stretch mark itu?? Oh tidak.. saya pasti saya tidak begitu berbangga sehingga sanggup orang ramai melihat perutku itu sebagaimana saya tak kisah dilihat bersama-sama anak-anak saya di public. Kalau nak tau, si budak Iman tu kalau nampak perut saya, mesti dia kata 'eiiiiiii...' Bertuah punya anak.. kat situlah awak bersarang dulu taww..


Btw, Tebby's back from Singapore. Begnya yang 1/2 berisi sewaktu pegi, pulang dengan 3/4 berisi. Kira hebatlah tu untuk standard dia. Walaupun dia tidaklah membawa apa-apa untuk saya yang perlukan measurement, he got me something I so like. Elizabeth Arden's Green Tea. Suker.. suker. In fact itulah perfume yang menjadi hantaran sewaktu kami menikah tahun 2000 dulu. Bila saya sembur pasti saya teringat balik hari-hari dan waktu-waktu permulaan kami hidup bersama. (Saya masih belum boleh sembahyang, jadi ada fasa-fasa kenangan tu saya simpan aje jauh-jauh dalam hati he he). Dan Rocky Road. Yess.. sudah tinggal kecik aje. Tebby bought coloring pens for Kakak (which she painstakingly sorok sebab takut Iman kidnap) and a soft toy for Adam. Iman takde apa-apa sebab setiap kali kami keluar pasti dia 'pau' sepeket kereta mainan. Walaupun begitu, mainan Adam sudahpun selamat menjadi sebahagian hakmilik dia juga...



Kat belakang tu gambar Iman masa kecik.
Kat sebelah kanan tu novel Laskar Pelangi by Andrea Hirata.. I like


Adam tengah berlatih dok dalam car seat sambil temankan Ummi basuh pinggan kat dapur tu.

11 comments:

yatipruzz said...

45kg kurusnyer! berat saye time zmn muda remaja anak dara dulu hihi

brape akak gain time pregnant en adam?

ummi said...

yati ~ tu lah. ingatkan nak simpan 5kg lepas bersalin ari tuh. tup2, before i knew it, all gone. masa Adam rasanya tak sampai 20kg. 13kg je kot. time kakak paling teruk, 20kg. bulat cam belon time tu!

kaezrin said...

akak...khazin pun kalau teman mama kat dapuir duk dlm car seat tuh happy ajer dier...
u hav to beat me preganantkan khilfi naik 28kg..kekeke

khazin time cuma 12kg and dah get rid of all those weight back to pre-khazin but nak dpt pre-khilfi tuh ya allah kuatkanlah iman ku utk berdiet but camna nak dier harus x menjadi keje lapar ajer manjang

yatipruzz said...

28kg mak aii record tuh kak elin :p

ummi said...

elin ~ 28kg? mak aihh... kussmangat. efinya kecik aje. in my case, i have no issue on body weight tapi isu body shape. cemanalah nak hilangkan kulit yang dah jadi flab tu.

ct said...

akak, on 1st pregnency, i gained 20kg, padahal kluar only 2.32kg... paham2 je la kemana lemak2 berlebihan tu pegi... gile lama nak back to original.. shape tu jgn ckp la...
2nd pregnency, was little careful, tapi naik gak 18kg, but this time baby besa la gak.. 3kg...
so, skarang dgn giatnye masuk gym...ehhehhehe...
bile ngadu kat hubby, he always said he's ok.. still love me eventho ada spare tyre everywhere.. but bole caya ke..?tapi this is more on my self confident... nak kena naikkan self esteem... baru rasa living in healthy stake...

aida said...

wow.. 45 kg? tu berat zaman anak dara cam yati cakap tu..

kak tie, saya tak beli freezer.. nanti tanya siti zuraimah ek, dia beli freezer tau.

anyway, laskar pelangi tu beli masa pantang ke? best kan :)

ummi said...

ct ~ akak sebenarnya envy org yang full figure. pakai apa pun cantik. to me, bdn berisi sikit takpe tapi kena fit. ni pun tgh berazam nak start p gym.

aida ~ ct zuraimah ek? bukan apa, hasben akak bukak pintu freezer, terkujat dia tgk ebm stok dah makan 1/2 space he he

aida said...

special request.. nak tengok gambar EBM yang dah makan 1/2 freezer tu :)

ummi said...

aida ~ boleh.. boleh. tapi akak kena kemas sikit lokasi penggambaran tu.. nanti ekk.

IbuThaqif said...

45kg?????jelesnya. That was my weight when i was form 4 kot...now dah berkilo2...Elizabeth Greentea tu sweet bau nyer kak..buat sy teringat kembali lak zaman2 dl..