Sunday, June 01, 2008

Adam while in NICU. Nampak tak kepala dia dok dalam tong cam aquarium tu?
We could only usap-usap dia from the round-opening at the sides tu.

After he was released from NICU. Wayar tak nampak dah sebab tido terbalik gitu.

Sian anak Ummi. Kecik2 lagi dah kena cucuk tangan tu..


I'm back.

How very rude of me not thanking you all. Pertaining to Adam's birth, thanks for the visits, SMSes, phone-calls, notes and concerns. Really appreciate that. Minta maaf kalau phone calls terpaksa di cut-short. Almaklumlah, fan-club saya ahlinya dah bertambah. Demanding belaka pulak tu! Lagi-lagi minta maaf kalau ada calls yang saya tak dapat jawab. Jangan ingat saya sombong pulak ek. Kadang-kadang tak menang tangan nak melayan anak-anak.

Ada yang nak tahu, what actually happened to Adam sampai ke NICU. Kalau diingat-ingat balik, masa kat dalam labour-room tu, nurses agak panik when they saw fresh-blood oozing out. Don't ask me kenapa. Cuma yang saya tau, there were not supposed to be fresh blood masa labour process (unless from epi lah kan). And another time, masa tu Adam memang dah nak keluar sangat dah. The nurses kept on encouraging me to push kuat-kuat sikit sebab Adam's heart-beat was getting slower and slower. Masa dia keluar pun, he did not cry. Masa buat suction baru bunyi cam merengek-rengerk. Like I told before, he was white. I had wanted Dr Nasir for a paed tapi dalam keadaan kelam kabut and cemas gitu, who-ever paed yang on-call malam tu would do. Sib baik saya pernah jugak bawak anak-anak beberapa kali jumpa dengan paed yang ini. He's good as well. Dr Christopher Lim. We were informed Adam was put in an incubator. I was too dazed and tired from the labour process so I dozed off shortly after.

Sunday 11 May 2008
At around 11.00a.m. kami diberitahu Adam was rushed to NICU. Tebby dah mula resah. Suami saya tu, kalau bab anak-anak ni, memang concern dia no 1. Anak tak sihat, dia ikut sama tak sihat, makan tak lalu, tidur tak lena. Lagi teruk dari penangan cinta! Saya pulak masih rasa sakit-sakit. Around noon, Tebby tolak saya atas wheel-chair ke NICU. Iman pulak berdiri bergantung kat tempat pijak di wheel-chair tu. Masuk ke ICU, sekilas saya nampak sorang baby kat dalam NICU. No other baby so memang confirm that was Adam. Nevertheless, kami diarahkan to wash and scrub our hands dulu. Then pakai lak sanitiser. Baru boleh pegang-pegang Adam. Pegang pulak bukanlah boleh angkat and peluk cium. Setakat dapat usap-usap aje. Nak cium pun tak boleh! Bahagian kepala ke atas duduknya dalam bekas seakan aquarium. Cuma boleh sentuh-sentuh gitu aje. He was supposed to be with me, enjoying his first moments in my arms and yet he had to spend his first few days, alone. Berselirat dengan wayar segala. Yang hairannya, setitik airmata pun tak gugur masa tu. On now, while typing this, baru saya rasa sebak. Hairan kan, after 22 days. We made a few more trips to NICU that day.

Monday 12 May 2008
My O&G told me Adam was released from NICU. Saya sangat excited. Nevertheless, kami masih tak boleh angkat dan peluk dia. He was put in an incubator, again. Wayar-wayar masih ada, cuma jumlahnya berkurangan. Tangan dah kena cucuk masuk IV. They feed him plain water and later sebab tak ada susu lagi, his first feed was just formula. Since he couldn't suck on my teats yet time tu, I tried pumping. Walaupun saya tak boleh feed directly, at least he'd get some of his Ummi's milk. Dapatlah less than 1oz tapi saya hantar jugak ke nursery so Adam dapat jugak minum susu Ummi dia.

Tuesday 13 May 2008
He was released from incubator tapi still we couldn't room-in together sebab he needed to be under warmer. Hari itulah pertama kali saya (selepas di labour room) dapat angkat dia, pegang dia, peluk dia, cium dia and feed dia. Every 3 jam saya ke nursery to feed him. That was how it goes for the next 2 days.

Thursday 14 May 2008
Buat pertama kalinya Adam ditolak masuk ke bilik saya dan ditinggalkan di bilik ward saya. They still get him every 8 hours for his antibiotic. At times, I had to send him off to nursery to top-up his feeding sebab lepas bergantung, he was still resah gelisah, macam tak kenyang.

Friday 15 May 2008
Dibenarkan balik. Itupun dah lewat. Sebab utamanya nak dapat release from Pantai memang lama gila. Secondly sebab nak complete course antibiotic Adam. By then both his hands and one foot dah kena cucuk. Masuk IV, ambik darah, cucuk ubat.

He's diagnosed as 'puerperal sepsis'. A kind of infection. Alhamdulillah, dia tak kena jaundice.

Ada juga yang bertanya tentang kos sebab saya dan Adam stay dari Sunday sampai Friday. Since Adam had his own admission, bill dia separate from mine and was covered by the company. It was close to RM4K. As for me, it was RM5.5K. Sib baik company cover partially. Tebby kata, lebihan yang dia topped-up tu, kira dia belanja lah. Hadiah bersalinkan anak ke-3!

10 comments:

ct said...

akak, sedihkan tgk baby dah kena cucuk2... alhamdulillah, baby adam dah sihat.. he is a survivor....
skarang nih memang klu nak besalin tu kena prepare extra $$.. we never know what will happen...
macam saya ari tuh, ingatkan bole kluar normal, skali ikut tingkap.. sib baik ada saving...:)
eventho bole claim from company, still kena ada in advance gak..
so, happy breastfeeding okeh..

sikulat said...

hihi.. walaupun dia dok dalam 'mcm aquarium' tuh.. tapi die still tampak ensem, montel & comel..

hehe.. paste la gamba latest En Adam... kat rumah dlm bilik yang di ubahsuai khas mennati dia arituh..

ummi said...

ct ~ in our case pulak, mmg baru lepas dapat bonus so simpan some portion sbb dah agak dah kena tambah.

ps - itu budak mmg sgt suka menetek. tak pernah tolak punya. sampai termuntah2 kdg2 tu. kalau kita angkat je dia, automatik kepala dia pusing cari susu maknya!

ummi said...

sikulat ~ heh.. cam ikan kan. somehow nampak 'cool' je dia dalam tu he he. bilik tu kan.. kan.. kan.. bersepah dengan barang2, kain tak sempat lipat, menan kakak ngan abang dia. nak simpan tak dan, en Adam ni demanding orangnya. asik nak bergayut jekk

Farra said...

k. tie jgn lupa burp Adam sampai berbunyi..sampai muntah2 pulak tu hihi
comel la dia..sgt montel!

ct said...

ummi,
part yg bergayut tuh, whats new kan... memang depa nih sungguh suka sgt gayut... i'm not sure whether girl or boy make any diff but in my case, it does. my son memang every hr akan duk melekap... letak je, dah nganga mulut. cam anak burung..:)
tapi when i got my daughter, relax je...hehheheh... minum dlm 15-20 min, tido 1 jam... i pulak yg risau... tu yg masa confinement, i can build up stock susu sampai tak muat frezer....

ummi said...

farra ~ kdg2 lupa! sbb menetekkan dia sambil baring, last2 maknya yang lelap dulu.. sekarang muka berbintil2 sbb kena susu.

ct ~ boys and breasts.. what's new kan. i can't compare sbb my girl dulu tak bf. the last 2 ni boys and they are alike. mmg nak bergantung je manjang. kalau lambat je sikit, masa dia feeding tu sure berbunyi2 cam mengomel.

oren said...

dulu, saya tak bleh imagine camana baby dimasukkan ke NICU..tapi masa Naufal kena jaundice dan kena warded, baru tau..sebelah bilik Naufal tu, bilik NICU..sian tgk baby2 kat situ...

Anonymous said...

siannye bb adam..tp alhamdullilah sumenyer dah sihatkan....ermm..kak ummi dah start pumping tak?.. saya dah start tapi sket2 je dpt.. bile nak dpt byk ek...

-mama afif-

ummi said...

oren ~ akak dok terbayang2 kalau dia nangis dalam tu, ada ke orang console dia or tergolek lah dia sorang2? kat NICU tu rasanya OK sikit kot sbb memang sentiasa ada sorang nurse dok dalam tu. masa kat incubator tu tak sure pulak. anyway, alhamdulillah dah selamat dah.

mama-afif ~ dah start tapi buat sekali je sehari. tu pun malam bila semua dah aman2 sikit. ramai sgt 'helper', kecoh jadinya. semalam tgh dok mengepam, Iman pegi tekan jadi pressure kuat. adeh.. sakit t*t*k ummi dia. sabor je lah. plg byk pun sekarang dapat dalam 3oz je. kalau pump banyak kali, maybe akan bertambah lagi banyak. cuba pi tengok kat forum.cari.com.my, masuk under parenting. ada a few discussion on bf. akak pun tengah usahakan dapatkan kurma merah, nak bagi susu banyak.