Friday, May 23, 2008

Post Natal Blues

I am so stressed! Hormonal me, I guess. Lack of sleep. I can't do much during the day since Adam wants to nurse like at 1/2hr, 45minutes, 1hr interval. Ikut suka hati dia lah. Ye lah, dia pun baby lagi kan. Kekadang tu dia nak bergantung je. As if his life depends on my boobs. Yes, in a way since I am his milk supplier kan.

I am on my 14th day. My jiran was surprised the other day to see me outside the house sending off Kakak to school. If only she knows that I already started doing the laundry, cooking, sental kasut sekolah Kakak. Tho I wake up 'on-demand' to feed Adam, I still have another 2 kids to care about and to give me a run around as early as 6a.m. My stitches can still be felt down there tho the cut has partially healed. How do I know? I called for APSH's home nursing service for 7 days. She checks Adam. Gives Adam his bath and gives advise on nutrition and whatnots. She checks my BP and temperature. Checks my rahim dah kecut ke belum (dah kecut tapi perut still buncit okay) and checks my epi. I got 4 stitches the other day. Oh ya, as a proof betapa stressednya saya, ari tu BP saya high tho sepanjang pregnant okay jek.

Berpantang melayu-style doesn't help at all. Lack of nutrition, very little or no fibre at all, little liquid intake, jalan kena tersiput2, no sugar. In short, just take nasi sekepal dengan ikan kering, plus air barang segelas sehari. How's that? To be frank, I feel weak, not energentic, letih and ntah apa-apa lagi lah. Masa I had to stay for 6 days in APSH sbb Adam kena warded, I ate secara sihat. I was still careful with the selection tho. Kiranya saya pick the 'least evil' menu from the list. Walaupun baru bersalin, rasa cam sihat dan segar. Few days back, I got constipated and you all taulah kan berapa attempt kena buat before you can actually 'do' it. Thank God Adam's umbilical cord dah tanggal on 11th day. I started taking jamu then. Nona Roguy Phyto Natal. It works guys. Try lah. With Adam yang nak menetek selalu, dengan maknya yang kurang zat = seksa. My mom kata sebab 'container' kecik je, tu yang susu tak cukup. I know I am not Dolly Parton, but hey, I need some support here. Know what, I'll give up all these pantang-larang. I'm giving myself until next week. Lepas tu makcik nak makan secara sihat. Nak makan nasi banyak-banyak, nak minum air banyak-banyak. Nak makan sayur. Nak makan buah.

I am cranky kan? I feel like running from all these... Jangan makcik meroyan sudah..

Oh, btw, I am going balik kampung esok. Kakak cuti sekolah (Iman cuti bersalin jugak, dah berzaman tak pegi tadika) so dia nak spend sometime kat kampung. Will be back next week. I won't be able to read mails or to blog sbb I don't plan to carry my laptop along. Apa2 hal, SMS me ok.

9 comments:

Farra said...

nasi ngan ikan kering jek?
stressnyer!!
i eat all nutritious food masa pantang like:
ikan tenggiri bakar lada hitam (sedap!)
sayur jantung pisang masak lada hitam
sayur pegaga masak lada hitam
ayam bakar lada hitam

sayur tu buat tambah susu badan..semua lauk2 saya sodap2 belaka..time tak pantang kdg2 teringin mkn, so masak juga le lauk berlada hitam ni :D

so, nak amik maid ke tak?

aida said...

kak tie, makan secara sihat ok
i could not miss vegetables during my confinement, hari-hari kena makan untuk buang air besar.

air pun minum la banyak-banyak. my mom bising tapi i pantang sendiri and with MIL pun ada gak.. MIL pun dok suruh minum and makan sihat since she breastfeed all her child

takpe kak tie, we are giving you support ok. chill out, you know you can always contact us

abi said...

makan tetap seperti biasa. sihat dan cukup kandungan segala zat. seimbang kata pakar gizi. :)

oren said...

ha'ah..kalo nak ikut pantang dulu2, mmg tak bermayalah kita..lagi plak, ada lagi 2 budak kecik yang kita pun nak jaga, kan..so, makan secara sihat, ok?

Ella said...

salam ummi...

tahniah on the arrival of muhammad adam...
i pun baru habis pantang last april... n mmg makan banyak sayur n minum byk air masak... mmg tak ikut style lama yg mkn nasi + ikan bakar etc... still control apa yg gatal sume tu tp tak de lah rigid sgt...

nway... take care

ummi said...

farra ~ iya.. mmg sgt stress ok. my mom lak mmg jenis tradisional abih bab2 berpantang nih so tahan je lah seksaan batin hu hu. maid tu sebenarnya dah dpt dah dulu tp last minute kensel.. tak sedap hati je nak bg maid jaga anak2 kecik.

aida ~ tu lah.. lack of fibre.. seksa you nak membuang. but then that Nona Roguy works,.. sib baik. bukan apa, dah le kena epi banyak. kalau constipate,.. ngeri je nak ke toilet.

ummi said...

abi ~ that's exactly my kids' paed said. camne nak ada output breastmilk berkualiti kalau makan tak cukup zat.

oren ~ tambah2 lagi dengan budak2 2 orang tu. lagi le kena banyak energy nak menjaga depa.

ella ~ congrats to you too! another girl eh. comelss.

puterikiut said...

kak tie.. sangat setuju dengan farra..nnt kalau berpantang sendiri amalkan menu2 tu.. mcm ikan masak lada hitam.. minum air..Alhamdulillah masa berpantang nieta sgt berselera mkn..sama dgn farra kalau tak berpantang pun kadang2 makan menu berpantang tu sbb sedap.. byk2 bersabar yer..

Tyha said...

Nasi sekepal!!! Kalau saya boleh pengsan sebab memang time pantang asyik nak mkn je kejenya.Tapi mak saya lagi suka kalau mkn banyak2.Lauknya singgang ikan dengan sawi masak air...all the way 44 hari.Sambil2 tu...minum nestum 3 in 1,Jacobs High Fiber dgn roti gandum.Alhamdullillah bertenaga masa pantang dan susu pon banyak.Cuma x cukup tido jelah.