Monday, July 16, 2012

4d3n @ Columbia Asia Balakong

It's been more than 3 years since any of my kids admitted to hospital. Last time was a long long time ago, in November 2008 in APSH. Adam kena bronchiolitis masa tu. Read about it here.


Iman was having fever for the past 2 weeks. Bukannya straight 2 weeks but on-off. His fever pun was yoyo-ing. Jap panas. Jap tak berapa panas. On certain days, he was off fever but next day demam balik. Cam tu lah kronologinya.

Khamis lepas, after lunch, taska called me up mintak pick up Iman. High fever and purging. Rushed back to Cheras, fetched him then zoomed to Klinik Kita. Referred to hospital sebab dia dehydrated. This time tak pegi Ampang Puteri like we normally did. Columbia Asia kat Balakong. Very-very-very near to our house. Convenience.

Pegi A&E. Masuk triage area. Pasang IV. Drama okay. Nak Ummi. Nak Ummi. Ummi this. Ummi that.

Amboihhh! Sapa yang sakit sebenarnya? Adam was helping himself on Iman's dinner. Hospital food - very bland. Most of the time we got something somewhere else for Iman.




Sakit, sakit jua. Solat tak tinggal. Alhamdulillah. Solat cam TokMi ye Ummi? My MIL, whom the kinds fondly call Tokmi dah lama keuzuran. Solat atas kerusi. Iman solat atas katil because his right hand was attached to that IV machine.

I shared his bed. Nasib baik Ummi kecik je bang. Tapi time dia nak main game, 'Ummi tepi sikit, saya nak main game ni' Amboih.... dia jugaklah yang 'saya nak Ummi' 'saya nak Ummi' masa kena cucuk tangan tu.. Bertuah betul.

Not forgetting to mention, he's one boy of routine. Before sleep mesti pee-pee, gosok gigi and wudu'. Ni pun jenuh to convince him that he need not to basuh tangan yang berbalut tu. Ha.. layan games iPad sebelum bedtime juga adalah rutin wajib.


Hospital burger. Chicken patty is homemade. Healthier version. Very lean meat. Too healthy that my tastebud didn't agree with it hihi.Nevertheless telah dimakan dengan jayanya.


Finally, semalam (Ahad 15th July), Iman boleh balik rumah. Yayyy!! He was off fever for the last 24 hours so boleh pulang. Proudly showing off his hand :D

Majlis pembukaan balutan yang penuh drama.. Gam plaster tu melekat kat bulu roma dia. Terjerit-jerit dia time kena tarik menda tu :D :D


Berdarah ke? Berdarah ke? Adoilah Iman. Sikit je kesan IV tu. Siap berplaster bagai sampai hari ni walhalkan tak berdarah pun..

Hopefully episode demam kali ni berakhir di sini. Ramadhan pun dah dekat. Tak mau lah bermalam kat hospital time bulan puasa. Iman pun excited tu nak puasa. Kena sihat-sihat ye bang, kalau Abang nak puasa....

4 comments:

aida said...

burger tu nampak sgt best.. senang hospital dekat ngan rumah, alhamdulillah

KakNi (CikNi Ahnie) said...

Assalamualaikum. Ummi, Iman tu masuk hospital sbb dehydrate lah ye... adoi bila sebut demam kejap kebah kejap datang balik ni risau lah pulak. Syukur Alhamdulilah dia dah sihat. Nengok gaya nyer kuat semangat dia tu.

Smiley said...

alhamdulillah..tak tinggal pon solat..good boy :)

ummi said...

aida ~ tad bit too bland tp habis jugak hihi

KakNi ~ a ah. prolong fever. and true, after what he went through, he's one tough boy. cuma kekadang merengek tak menahan tu..

farrah ~ syukur alhamdulillah. kalau tak kejut dia solat subuh, bukan main marah lagik dia. kalau wiken dia bgn lewat, kol semilan pun nak solat subuh lagik :D mudah2an berkekalan begitu..