Tuesday, July 31, 2012

Snail-ing Progress..

Yes!! We are renovating. But we are not progressing as fast as we should be and as much as we want. Anyway, we already have 2 quotations in hand. One is RM30k cheaper than the other. Let's name this as Contractor A. Overall lump sum quotations. Should I be worried? But no ID (interior design) la. Contractor B, quotes RM30k more than Contractor A (ha ha.. apa punya statement belit nih?) Has ID works. Contractor B did my neighbour's house and I must say, awesome result! Kalau lalu depan tu mesti nak toleh tengok. Simple but well coordianted. Pendek kata - cantik! We haven't decided yet. Have to put other things into (financial) perspective. We will need cabinets for kitchen, racks for my walk-in closet (yess!), wardrobes for the kids room, kitchen appliances, sanitary-wares. Need to spend wisely. Kang rumah siap renovate, tengok dinding aje pasal dah takde kemampuan nak beli furniture and whatnots.

Anyway, I just got to know benda ni namanya ialah 'tong roro'. It is stated in Contractor B's quotation that I have to google up images sebab pelik nau bunyinya. Every renovating house kena ada benda ni. Ye lah, mana nak humban dinding, tiang, bingkai tingkap, pintu yang dah demolish tu kan. Silap gaya boleh perang dengan jiran.

Pegi kedai ni last month. Dekat Taman Dutamas. Near our house. Bawah khemah ni ada jual bath-tub and jacuzzi. Bilik air kami sempit, bubuh jacuzzi sebijik, dah kena gosok gigi kat luar hihi.

Love at first sight. Simple, clean cut. Saiz pun sesuai nak letak kat area meja makan. Ada gobok bawah tu. I foresee if we were to buy this, haruslah gobok tu jadi kediaman sang ultraman and transformers si Adam.

Gobok kaler lain pulak. A little bigger. Tak berkenan sangat with the color tho I like shape sinki tu.


Ni harga sinki gobok hitam. RM580. Harga sinki gobok putih pulak RM950. Eloklah kalau tak kenan, jimat RM370 :D


We'll redo totally one bathroom. Still ding-dong nak simpan sinki sama toilet bowl sedia ada or beli baru. Tapi tiles gerenti la kena tukar kan sbb dah alih bathroom. Bilik air bawah will be re-tiled because we'll hack down a wall untuk alih pintu. 2nd bathroom, kalu bajet ada baru boleh mekap2 sikit.


Barisan taps dengan harga yang menggegar jiwa. Abeh tu kalau seketul dah beratus-ratus.. nak beli pulak berketul-ketul. *pingsan*. Sila tengok kedai lain.

Cantik kan. Lebih kurang macam sinki kat rumah now. Kalau gitu, baik re-use aje sinki sedia ada kan?

This one ai cinta! 2 bowls. Tengah tu buleh letak sabun dengan span basuh pinggan. Takpun tempat toskan ikan lepas basuh :D :D


Kepala paip - bak kata kita nih. Boleh pilih nak curve ke or straight. Nak yang flexi neck ke atau yang 'stiff' neck. Suami ai suka yang boleh tarik-tarik tu.. ala yang macam kat dapo kedai makan selalu tu.
But the truth is, apa pun tak beli lagi tho it lapsed sebulan dari gambar ni diambik. Wish us luck!

6 comments:

aida said...

last time kontraktor kat rumah aida tu bagi aida pilih sink ikut katalog dia.. all in sebab malas nak pk sink lain..

Smiley said...

sinki yg akak pilih tu is my sink..so pesanan ku x beli yg gitu pon takpe sbb amik space
tp if ada boleh siang2 ikan/ayam etc letak tengah tuh :)

KakNi (CikNi Ahni) said...

oh... ai sungguh jeles lah tp ai kena sabo byk2 sbb umah pun belum beli... hahahah... renovation mesti sakit kepala tuan umah ek, RM RM yg terbang...

ummi said...

aida ~ silap2 pakai balik sinki sedia ada "P

Farra ~ memang panjang sikit plus takde 'telinga' tepi tu.. still tak decide lagi. tgu dapur nampak rupa baru nak beli.

KakNi ~ takpe selow-selow. reno ni pun after almost 10 tahun duduk situ. kumpul duit dulu..

Mynie said...

saya pun guna sink yang ada extra kat tengah. i like it very much, sebab just nice letak chopping board over it, pastu bila kupas or potong apa-apa terus tolak sampah ke tengah. then last kali baru kosongkan buang dlm bekas sampah.

ummi said...

Mynie ~ akak lebih kepada nak letak sponge basuh pinggan kat situ :D I think I'll wait sampai dapur 'nampak rupa' baru boleh beli because my dapur is tak besar.