Tuesday, July 17, 2012

Buka Puasa @Sekinchan Ikan Bakar, Taman Duta Mas Cheras

Ramadhan is very near. InsyaAllah Khamis ni tengok anak bulan. Puasanya Jumaat atau Sabtu. Sekolah agama Kakak dah keluarkan notis cuti hari Jumaat tu sempena menyambut 1 Ramadhan. Masa ai sekolah menengah dulu pun macam tu. 1st Ramadhan cuti. I was in Johor btw.

Walau bagaimanapun, ai masih ada 1 hari hutang puasa tahun lepas and today I am fasting, InsyaAllah. Last 2-3 weeks pulun mengganti.Then off sebab bulan dah mengambang. Lepas tu ada jamuan ofis pulak. Godaannnn!! Then Iman masuk hospital. Cubaannn!! Apapun tinggal satu hari lagi. Harap-harap tamat dengan jayanya today.

During my puasa marathon 2-3 minggu lepas, dapat peluang buka puasa @Sekinchan Ikan Bakar, Taman Duta Mas Cheras. Dalam daerah Balakong jugak tapi guna address Taman Duta Mas. Hospital Columbia Asia kat sebelah tu guna address Bandar Tun Hussein Onn. Econsave belakang hospital guna address Balakong :D Tapi semuanya dekat-dekat je. Bangunan sebelah menyebelah gitu..

I couldn't help but to notice. Tak payah beli collagen mahal2 yer.. singgah je minum Lai Chee Kang kat sini everyday :D Kolagen semulajadi tu.. I didn't try it tho.

Ikan kerapu berselimut sambal. Thing is my husband prefers kerapu dari ikan lain. Ai suka ikan tilapia as well but he doesn't. Ai suka kerapu jugak.. so layan bersama-sama k. Kalau ikutkan, I am more receptive to new kind of food and my pick of food is more universal. So kalau nak makan, let him choose. Whatever he eats, I can eat. But not all that I eat, he can eat.

Lala. Juicy and plump. With balanced taste of garlic, ginger and lemongrass. Cukup masin, manis dan pedas.

My menu wajib. Vegetable. I love green ones except broccoli. Broccoli gives me flatulence. Kembung perut dan dan tu jugak.. my pick that day, kailan with some mushroom. Yummy as well. Sayur pun fresh.

Seafood Tomyam. Lengkuas agak terover kuat rasanya. Isi banyak so dimaafkan :D 
I remember when this outlet first opened, kalau lambat sampai, kena beratur tunggu meja. Now the excitement dah sangat berkurangan, meja pulak beratur tunggu customer hihi. Kalau tak silap pemandangan mata, cuma dua orang pekerja manned the restaurant masa we all makan hari tu.

While eating, mata ai dok terpandang-pandang tembikai dalam fridge diorang. Sangat menggiurkan okay. Tup-tup after we all habis makan, berdesup waiter letak slices of cooled watermelon atas meja. Wahhh... syukur alhamdulillah!

So macamana persediaan Ramadhan u ols? Ibadat-wise, of course we all want to do better than what we did last Ramadhan. Same goes with me. I have plan to bring the kids for weekend terawikh kat surau or masjid this time around. Kalau Adam tak menganggu jemaah lain lah kan. Iman is pretty excited to fast a full moon. InsyaAllah. Untuk berbuka belum ada menu. I should start drafting as to not merenung dalam fridge tapi taktau nak masak apa later on. I'll have my hands full kupas mengupas, potong memotong and whatnots during this coming weekends.

2 comments:

KakNi (CikNi Ahnie) said...

Eh eh eh.. macam penak dengar nama restoran ni, sama ke dengan restoran sekinchan ikan bakar yang dekat seksyen 7 shah alam tu? bukan apa bila nengok makanan nyer tu dah terliur KakNi... nyum nyum nyum *sebenar masa jwb komen ni tgh lapo

ummi said...

mungkin la kot KakNi. banyak branchnya. drawbacknya - mahal sikit. tapi sedap. sekali sekala boleh lahh