Monday, October 17, 2011

Steam Garoupa Hong Kong Style



Memula sekali nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kat MIL ai yang mendidik anak lelaki dia ni tak berat tulang memasak kat dapur. But these days rasanya memasak dah tak sinonim dengan kaum wanita je. Chef pun ramai kaum lelaki. Para suami pun dah ramai yang pandai memasak.

Sebenarnya lepas balik cuti raya aritu, hidup kami kat rumah cam tak terurus sikit. Barang dapur (barang basah) pun tak stock up... until last 2 weekends. En Tebby pegi pasar beli lauk pauk mentah sama sayur. Among all, dia beli ikan kerapu. Nasib baik muat pengukus tu Yang. Kalo idak haruslah kena cantas muncung atau ekor ikan ni.



Kerapu stim ala Hong Kong katanya. Ai donno sebab waktu you pegi Hong Kong you tak bawak ai (baca dengan nada merajuk <--- motif nak merajuk lepas 2 tahun?) so I can't compare. Apapun, without comparison pun, ini adalah terbaek. Sedap sehingga menjilat jari. Serius Yangg, ni bukan bodek you belikan ai gelang emas.. ops!

Oh ya, kalau agak-agak susah nak kasi belah ikan sampai terkangkang cam tu sekali (ikan terkangkang? apakah??), masa beli kat pasar tu cakap ajer kat tokei ikan suruh siang untuk stim. Tau lah depa nak mengerjakan ikan tu nanti.


Kan ai dah cakap sedap tadi. Ni buktinya. Tinggal tulang belakang jer. Lepas sesi foto ni, kuah-kuah semua habis kena hirup. Oh ya, pinggan tu hadiah dari kawan-kawan MTP5 waktu walimatulurus kami 11 tahun lepas.


Ni adalah bukan pinggan ai he he.




1 comment:

pB said...

untung ummie