Wednesday, October 12, 2011

Adam..

Sebuas-buas abang dia yang ADHD tu,


.. tak pernah pecahkan gelas kat kedai makan

.. tak pernah lompat atas tilam pastu jatuh berdebum kena bucu night stand lalu terkoyak kulit kepala

.. tak pernah berlarian dalam kedai pastu tersambar botol kicap, terpelanting dan pecah berderai.

.. tak pernah main lastik-lastik pastu terlastik muka sendiri sampai berdarah-darah

Tapi yang sorang ni, setakat umur 3+ tahun, semua dia dah cover.

Balik kampung di Tgg, mak sedara dia, Mak Ngah kata kat En Tebby
'Lek lek mung masa kecek' - sebiji sebijun macam abah dia masa abahnya kekecik dulu.
Tokmi (my MIL) pulak kata
'Ni dok bbuah mmana nihhh. Aboh yer lagi nelang tak mboh diangg' - ni tak buas mana pun ni. Abah dia lagilah na**l tak reti diam

Phew. That saves me from all accusation where genetic is concerned hihi. Walaupun sebenarnya masa kekecik dulu boleh tahan hebat panjat pokok manggis belakang rumah Wan (my nenek), walaupun main air sungai Pahang (tapi sampai laaa tak reti-reti berenang), walaupun main dalam semak samun cari buah jambu, pastu terserempak dengan cik bab*, lari lintang pukang sampai calar-calar peha (masa tu pakaian rasmi adalah tshirt dan short. time tu ustazah pun pakai selendang nampak jambul, so a mini short for girl my age that time was a normal thing).

Apapun, among the 3, Adam ni senyum simpulnya paling mencairkan hati. Dari baby lagi dia pandai bawak diri. Boleh main sendiri. Tak banyak kerenah. Kerenah-kerenah yang buat Ummi dengan Abah tak keruan, semua Iman dah bolot. Dah besar sikit ni je dia membuas. Tu hasil kreativiti sendiri campur dengan tunjuk ajar si Iman.

Teringat waktu dia mula-mula menjengah dunia, putih pucat sebab kurang oksigen. Terus masuk incubator. Tak sempat Abah nak potong tali pusat sebab Dr Ashar dengan tangkasnya dah buat dulu (Kakak dengan Iman, En Tebby yang potong tali pusat). Lepas diazankan, terus tolak ke masuk incubator. Esoknya masuk NICU. Terus start antibiotik. 5 hari warded baru boleh balik rumah jumpa Kakak dengan Abang Iman. Abang Iman tak sedar pun kewujudan adik dia for the first 2 weeks. Hari ke 15 baru dia stopped from running around and cakap 'Eh.. baby! Baby! Baby!'

Setakat umur 3 tahun ni alhamdulillah dah kenal almost all colors. Cuma putih/white tu dia dok kata 'warna susu'. Buku Iqra' baru nak masuk page 2, tapi boleh lahh. A, I, U manjang asik lupa which is which. Dah boleh kira 1,2,3 tapi nombor belum kenal. Dah pandai ikut solat. Dah pandai baca doa makan. Tapi baca lepas dah suap makanan, tangan berlemoih dengan nasi, siap baca doa, dia pun raup tangan penuh nasi ke muka. Bila ditegur, cepat aje dia menjawab 'saya baca doa makan la niiii....' Sambil jeling tak-puas-hati-sebab-kena-tegur.

Kalau dengan Iman, it's a love-hate thingy. One second they're happily laughing and giggling together, and the next siap berguling-guling gaduh. Most of the time over one very same thing. Contohnya berebut mainan. Ada berpuluh-puluh robot dalam tong mainan, hak yang satu itulah jugak jadi isu. And sometimes they fight over something both of them don't want.

Iman - Ni saya tak nak.
Adam - Ni saya pun tak nak.
Iman - Saya tak nak! Saya tak nak!
Adam - Saya pun tak nakk! Tak nak!!!!
*Gaduh*

Adoi. Kalau ingat-ingat balik, cam kelakar. Rebut benda bergaduh, taknak pun nak gaduh jugak.

Apapun, we love you Adam!

Tengok Adam dalam gambar-gambar kat bawah ni.. semuanya senyummm je kan..






11 comments:

makcik rehan KJB said...

Hahahaha....ni saya tanak, saya pon tanak, saya tanak lah!

*tepuk dahi*

Kids, bergaduh pon comel kan?
eh, catatan sempena apa ni kak mon? besday kah? kerrrr... kak mon tgh menambah ummat? hehehehe

ummi said...

MR ~ semua pertuduhan tu tak benar belaka heh heh. mmg comel tp kalau dah over, haihh.. naik hantu makpak dia.

saja2 citer pasal Adam. dah lama tak menonjolkan bakat terpendam dia tu :D

k Mon

Hanis said...

mmg comel senyuman adam tu...

buat org lain pun tersenyum tgk dia senyum...

Adam tu kategory budak kreatif kak mon...hehhehe

Besor2x sok genius nih :)

ummi said...

hanis ~ harap2 begitulah. banyak akal sungguh. ada je kerjanya. mulut tu buleh tahan ngomel. rasa nak cubit2 jer hihi. kids, semarah2 kita pun, nanti kita peluk cium jugak diorang..

pB said...

dah besar dah tu


leh ler tambah sorang lagi

ada dua quota lagi tuuuuu yang lum guna

ummi said...

pB ~ 3 orang, 10, 7 and 3 tahun. tambah? dah sedap tidur malam tayah bangun salin lampin :D :D ikut business plan, dah takde tapi kalau Allah bagi, terima dengan gembira.

aida said...

alamak, tak ajar iqra' kat fahri... dia very persistent, kalau taknak buat sesuatu benda... hehehe

ummi said...

aida ~ tu yang Adam baru nak masuk page 2 tu.. persistent not to do jugaklah tu. kalau A, I, U tu, suka2 hati dia je nak tunjuk yang mana pastu nak migrate belajar yang advance pulak :P

Ummu Auni said...

wah wah adam sudah besar dah...tak sangka ai. rasa macam baru je kak tie bersalin dia

Unknown said...

aini ~ dah pun 3 tahun 5 bulan on 11th October lepas. kalau ikut umur dia, dah layak dpt adik. kalau ikut umur ummi-nya, dah nak masuk high-risk untuk mengandung lagi. One cheeky boy that he is :D pagi ni waktu nak kejut dia, terus dia guling jauh-jauh sambil ngomel 'saya ni tengah tidur lagi la ni'

k Mon

oren said...

he's so cheeky...

ps: my boys pon lagu nih la..kalo time baik, waaahh..siap bleh letak tgn silang atas bahu memasing..kalo time gaduh, semua perkataan cercaan keluaq..haih..and we still don't know from which genetic they came with..HAHAHAHA...