Tuesday, October 04, 2011

Edisi Cotton

Orang dah berzaman pakai baju kain cotton, Kak Mon baru nak berjinak-jinak dalam bidang cotton-mengotton ni. Ambik kau, 4 lai terus.

Semua beli online. Semua from blog Cik Hammie ni. Dalam banyak-banyak online outlets, blog si Hammie ni never fail to excite me with her collections. Hak femes now adalah polka dot but I personally thinks polka dot just don't go along well with a 37yo.

Sebenarnya cotton ni kiranya making a comeback jugaklah. Dulu pernah femes gak tapi paling-paling tua pun budak sekolah menengah je yang pakai. Pastu jenis kain pun tak banyak. Kalau sebut cotton, hak sejenis tu je lah. Design pun banyak yang bunga kekecik je. Takpun belang-belang. Belang-belang tu limited orang buat sarung bantal atau pijama. Now, japanese cotton got, swiss cotton got, cotton silk got. Everything cotton also got lahhh. And now even mak-mak yang ada anak bersekolah menengah pun also pakai cotton.


Ni cotton kasa rubiah katanya. Kena buat lining yer dek non-dek non sekelian. Kejarangan.



I loveeee this one. Lightweight and soft. 2 kali si Hammi tu re-stock, both times I missed. Sokmo dapat kat orang lain.


Yang ni cotton silk katanya. Kalau pegang memang syok. Licin dan lembut. I loike.



Hak ni pulak swiss cotton katanya. Merahnya Mak Ngah, macam zaman dulu. Statement Mak Ngah ni anak-anak zaman kelahiran 70-an je yang tau rasanya. Iklan BSN kalau tak silap.



Perbarisan kain Kak Mon. No 2 dari kiri dah hantar tailor. 3 beradik tak seiras tu belum. Kang pokai pulak nak bayar upah jahit.


Walau apapun jenis kain, tak kira how lasak or how soft it is, for baju kurung I normally put them on delicate cycle (mesin lah, tak koser nak handwash okay, banyak lagi benda lain nak buat), guna detergent for wool or lingerie, and never ever dry directly under matahari. Always under shade. I have one pair of silk baju kurung which still look like new even after 11 years!


Kak Mon - dia dah nak mula lah tu...


4 comments:

pB said...

ambo selai pung tak dok lagi


hu hu hu ....

aida said...

Cantik2!

ummi said...

pB ~ apa lagi, rembat la sekarang :D

aida ~ :D :D

Hanis said...

suker yg kaler hitam tuh...sebut pasal hitam..saya belom penah ada baju kurung kaler hitam...hehehe

kene beli 1 nih... ;)