Thursday, October 13, 2011

Kak Mon's Cheesy Story


Masa Kak Mon kekecik dulu, tak tau pun wujudnya benda yang bernama cheese ni. The closest I got to dairy products was susu cap junjung (gambar atas). Masa kat sekolah rendah, ada gomen bagi bantuan makanan, termasuklah dapat susu kotak from time to time (apart from daily free lunch and sometimes dapat free berus gigi dengan ubat gigi). Suka sangat. Kadang-kadang dapat yang kotak besar tu (1 liter). I have always like plain white milk. I can take chocolate and coffee flavour as well but my preference was and still is plain white milk. I can't drink strawberry flavour. If not, kejap aje cerry-berry okay. Strange kan. I can eat strawberries without the same reaction tho.

My children love cheese. Maybe as much as I love plain white milk. Cheese slice. Cheese stick. Cheese wedges. These are not cheap (by my standard). Anak-anak suka, layan je lah. It's a good source of calcium anyway. Try shoving into their mount calcium tablets, buleh? I bet tak berjaya. Cheese is your solution to giving doses of calcium to your children, in tender loving ways :D Tak payah main kejar-kejar pastu kepit anak kat kaki pasal nak kasi makan vitamins and whatnots.

My children especially love Kraft Cheese Wedges. Tebby once bought that expensive cheese hak bulat tu. The one that you need to manually slice. It has a red skin which we can peel off. Kakak, Iman, Adam, makan sikit je. They don't like the taste. In a way, it was a good thing. Jimatss heh heh. This Kraft Cheese Wedges, it has 8 wedges in a box. Harga dalam RM7-RM9 la lebih kurang.

But semalam, I found an alternative to Kraft. Ada jualan kat Menara and this thing seolah-olah melambai-lambai mintak dibeli (ahhhh.. Kak Mon.. what's new *eyes roll*). I bought not one, but two. Nasib baik, SEDAPPPP!!! It is softer that Kraft wedges and stiffer than cream cheese. You can hold it in your hands but not for long. Ngapp terus. Lebih lemak berkrimmm.. I loike. It also has 8 wedges (Saudia branded it as triangles, not wedges), sold at RM5 per box. Murah kan.

I got a problem tho. Adam, is allergic to cow's milk (lactose intolerant). He can consume tapi tak boleh banyak-banyak. Disebabkan triangle ni sedap, he almost had 4 of them last night alone! Sampai kena umpan dengan chocolate cake baru dia stop. Bacakan kisah kami berkejar ke A&E KPJ Kajang sebab allergic lactose di sini.



Having ngapp-ed a triangle semalam, think am gonna buy some more today. Frens, if you are in Menara and terliur with this entry, should you go and buy some, please leave a box or two for me ya..




11 comments:

sikul@t said...

wah.. buat saya rasa nak beli.. wlpn semalam dok tanya akak.. camne nak makan cheese ? ahhahaha

Unknown said...

sikulat ~ tolan yo. sodap. kalau kepit dengan roti pun ok hak ni pasal the very the lembut. mkn cheese style omputih akak taktau :D nt lunch jom kita membeli belah

k Mon

pB said...

anak anak pB tak suka cheese .
makan cuma bila makan pizza , tu jer .


Adam Faris pun rasanya alahan pada susu lembu .. naik merah merah pada pipi dia ...

Umur anak anak pB masa pB dpt yang bongsu ni

kakak - 15
kak ngah - 14
kak lang - 13
Nurin - 8 tahun ...

Ummu Auni said...

menarik ni, selalu beli air dia je :D should try some

Unknown said...

pB ~ murah rezeki pB, alhamdulillah. lama dah tu tak beli diapers bb, pastu sambung balik ek :D


aini ~ sedap tak air tu? tak pernah belek2 air. dok tgk cheese, honey, nougat.

k Mon

Ummu Auni said...

air dia sedap kak. yang dalam tin tu, masya Allah. nanti try strawberry banana (eh ke kak tie tak minum) hehe..but other flavours pun ok gak. macam asyir mangga beli di mekah. hari2 beli.

aida said...

booth mana ek? hehehe

Unknown said...

aini ~ air pisang? kenot imagine. maybe i should browse again tomorrow. check beverages pulak :D

aida ~ depan klinik Zarid. ada jual honey, nuts, cheese.

k Mon

Unknown said...

zarid = zarif ha ha.
bila plak zarid ada klink hohoho

julie.yaacob said...

aisey melepas la ni.. next week ada lagi tak? maklumla jarang2 ke menara.. masa saya kat sinun tahun lepas, memang kedai pakistan banyak jual cheese macam ni.. sedap dimakan begitu sajor hehe

Unknown said...

julie ~ sadly no more. td baru je lalu kat menara, dah xde gerai2 dh. tapi yg gamba lembu tu ada akak jumpa kat carrefour semalam. some says that one is better.