Friday, April 02, 2010

Sofa Sudah Sampai!

Ingat ini?

Dalam entry tu, ramai yang berkenan hak belang-belang tu kan.. kecuali Zarid yang vote corak bunga bulat-bulat kaler grey. But I was not buying any of those two pun sebenarnya. Instead, beli Durrington 2+3.

calon pilihan ramai..
termasuklah Incik Tebby

Zarid suka ini


After more than a month, barulah siap. We had them slipcover custom made. I have tried to sway away from my monotonous, earth tone, plain boring me but this, is the furthest I could go. Which is not of not so much difference pon from the usual me. But am liking it to bits walaupun Incik Tebby sedikit berkerut-kerut when looking at the final products. Man, they want a bit of excitement from time to time, don't they? :P


Durrington in its showroom
Acik tak kenan slipcover dia nun.. ala2 satin sikit


ha.. ni lah translation selera diriku..
3 seater Durrington in slipcover of my choice in my own show room ha ha



Anyway, akibat membeli baju tidak ukur badan sendiri.. in this case, membeli sofa tidak ukur ruang tamu rumah sendiri, we had problem arranging these bulky things around the limited space we have. Dari 9.30 sampai 12 tengahmalam dok mengusung sofa ke sana sini before we arrived to the best configuration. Lotih makcik.

Even getting those inside the house was a challenge. They can't fit the one-leaf wooden door. My sliding door refused to open up (after yearsssss of tak dibuka-buka). Kenalah letak minyak, korek-korek sikit, barulah terbuka. Itupun budak-budak yang hantarkan sofa tu yang kerjakan.

And since the sofa are still of 'the boring me, monotonous type', Incik Tebby wants to paint the walls as well. I'll leave that to him after he scrapped of Kakak's girly rosey pink suggestion and my barley white, light grey and boring brown and dull green options. Let's see how man-of-the-house can add excitement where colors are concerned. I am so afraid to play with colors so I play it safe all the while. But Yanggg, let's have any of our girly rosey pink, barley white, light grey, boring brown and dull green upstairs, shall we. Excitement, can come in other form other than color *wink*.

Sofa komoih yang dah jadi kenang-kenangan. Walaupun komoih, it went through a lot with us. Zaman-zaman Iman sakit banyak kali, muntah atas tu, terlanggar sofa sampai berdarah2 hidung. Anak-anak tak sihat lepak atas ni etc. Anyway, kipas berdiri tu no longer with us.. dah pass to my sister and bunga dalam pasu tu dah selamat gondol budak2 buat main lawan pedang-pedang.

2-seater Durrington yang turut besar gaban sama recliner. Recliner tu x ingat nama dia, let's jez name it Tebby Recliner since it was his choice dan tersangatlah insist on buying it. Tapi best wooo dok atas tu. Lembut dan gebus. Sedang dimodelkan oleh model cilik yang belum mandi pagi, Muhammad Iman.




18 comments:

y@tipruzz said...

masih color kak tie hehe. saya yakin bila dinding dah bercat mesti akan nampak such a big transformation in the house...jgn lupa updates okie :))

Ummu Auni Afif said...

ingatkan tukar jadi terang. tengok mcm serupa je :D

hanis said...

saya suke suke suke !!!

Kaler-kaler earth ni mmg pilihan sya juga.Tak penah berubah sampai ke baju2x dan tudung2x yang ada pun byk kaler ala-ala gitu jugak.

mak sampai cakap "long ni..cubalah pakai baju kaler terang2x sket" :)

Dah mmg kaler gitu yang disukai kan...takkan boring de...kaler yang mendamaikan hati gitu...hehehe

Ira said...

cantik!!!
therapy minda nihhh...
harap hilang rasa stress..

makcikrehan said...

hakak, akak beli sofa baru ka bungkuih sofa lama?

kalau bungkuih yg lama..berapa kena ekk kak? macam *teringin* nak bungkuih jugak..hehehe

shaza79 said...

kak tie..,

cantik sofa..

NeroEcha said...

Dah cat dinding tu lg lg tambah bseri2 ler..bila lak sy nak dpt sofa gitu..cam kak tak mampu ler

mamalisa said...

huhuhu best tu sofa baru!!
saya pun duk plan-plan nak colourkan living hall nanti manatau leh curi idea kak ti :=)

ummi said...

yati ~ kannnnn.. tu pun rasa cam nak cat dinding kaler sedondon gak ha ha

aini ~ iya... dah seleraku begitu.. tak dapek nak nolong

hanis ~ i have one particular baju kaler terang. bila pakai bj tu, ofismet cam terpegun pelik ha ha

ummi said...

yati ~ kannnnn.. tu pun rasa cam nak cat dinding kaler sedondon gak ha ha

aini ~ iya... dah seleraku begitu.. tak dapek nak nolong

hanis ~ i have one particular baju kaler terang. bila pakai bj tu, ofismet cam terpegun pelik ha ha

ummi said...

ira ~ tenkiu. tapi stress giler time nak susun sbb bulky ya amat

makcikrehan ~ bungkuih jgn tak bungkuih. depa tolak dari harga RM300 tuk sofa komoih tu.

shaza ~ thanks. am loving em too!

ummi said...

nero ~ insyaAllah. akak ni bertahun2 plan... baru ni membeli.

mamalisa ~ kalo suka hak dull2, boleylah tiru akak. akak mmg earthtone habis.. dari baju, lipstik sampaiiilah ke perabot rumah

CT said...

waaaaa cantek...suke suke suke....
owh kami sefamily x bleh nak fikir2 aa pasal furniture memandangkan duk umah comei je ni...tunggu la if we decide nak stay kat umah besa sket nanti...

ummi said...

ct ~ kalo space limited, cari yang tak bulky sangat. sempit sikit doesnt mean tak bleh nak lawa2 kan

aina said...

salam, nak tanya ok ke pakai tower fan tu? ingt nak beli sebijik tapi ada lak review kata angin dia tak sekuat stand fan biasa. care to share, tq

ummi said...

aina ~ iyerr... ia cantik di mata tapi angin tak kuat mana. pastu sbb kurus tinggi gtu kan, berapa kali jatuh terbalik dah anak2 akak kerjakan. sudahnya akak anto balik kpg kasi org.

KokWei said...

Hi,
Is that price of 2+3 include customized fabric?
How much have you spent on that ?

ummi said...

kokwei ~ yep.. customized fabric from their collection. i spent around 5k for 2+3 sofa and a recliner.