Tuesday, April 13, 2010

What Bibik-less Done To Me


Tak kisah le nak kata ai tak superwoman pun atau supermom pon. Iyerr.. ai penat takde bibik (bibik cepatlah balikkkk). Pertamanya masa ada bibik, rumah ai prim and proper (albeit perabot-less), kain baju basuh everyday, tshirt pun bergosok. Walaupun sekejap, ai got used to it. La ni nampak pinggan dalam sink walaupun 2 keping je, mesti nak basuh. Such an eyesore. Eksyen kan. Thing is, age is already cathing up on me. Dulu semilan tahun ai uruskan rumahtangga sama En Tebby tanpa bibik. OK jerrr. Hari hari punggah berangkut segala harta budak bertiga tu ke neseri. Malam-malam sidai kain dengan rambut sanggul macam tah apa (nasib takde orang cabut lari nampak ai rupa gitu sidai kain tetengah malam), baju putih siap bernila bagai. Iyerr... ai buat dengan selamba aje. La ni tidak lagi. Ai penat. Dua minggu lepas BP ai naik. Pastu demam la pulak. Jemaat lepas dah dizzy kemain sampai termuntah-muntah. Itupun selonggok baju dah outsource kat kedai dobi upah gosok. Dah tak selamba okay.

Ni esok nak pegi JB plak sampai Jemaat. Malam ni nak kena siapkan resepi dan bahan-bahan baju bajan, jajan, beg segala anak-anak. Pempers Adam nak kena beli sebelum balik ni kang. Nak kena pesan sama Kakak bangun pagi tu cergas-cergas sikit. Kena bagitau Iman jangan suka nangis-nangis time nak pegi sekolah. Pesan sama Adam jangan kacau Abang kalau tanak kena debik. Pesan sama kat Iman jangan suka debik Adam. Anakanda sekelian, kalau bekal roti bakar je okay tak? Hari hari ngadap brader tebar roti canai tu sebab pesan nak bekal utiii syanaiii. Brader tu pun dah tau dah. Roti telur 2, kasi koyak, kuah tanak, masuk bekas ni (sambil hulurkan 2 bekas plastik untuk isi utiii syanaiii).

Menambahkan stress ai ialah baju ala-ala trench coat yang ai beli last week tak muat! Ai perasan diri masih kurus kerempeng, maka orderlah saiz 38, rupanya tak muat. Kalau squeeze in macam ala-ala nangka. Buruk okay. Nasib baik blouse yang lagi 2 lai tu fit me nicely. Ai like. I am in my next phase of my life already, bibik dah takdok sebulan pun, berat ai dok tang tu jugak. Menyapu tiap-tiap hari, mengemop selang 1-2 hari pun tak efek berat ai. Something I need to think about.

Dah lah.. ai nak pi buat milo plak. Stress buat ai lapar. Stress jugak buat ai tulis merepek-repek, such as this one *sigh*


13 comments:

makcikrehan said...

agree with u kak. same like me. 3 hari bibik cuti, badan sendiri yg merana sebab nk tip-top kan umah. tido mlm sampai mengigau punya penat badan dan otak. haihh...

Hanis said...

penat berganda sebab akak pun bekerja lagi..

takpe kak...nawaitu ikhlas...pahala dapat kan..kan..(ayat tipikal tp tak tau nak cakap apa dah hehehe)

mmg penat buat keje rumah ni..even sya yang tak kerja ni pun dok hari2x berleter i penat..i penat...huhuhu

sya ni suri yg kategori tak berapa rajin...mop umah kalo rasa lantai dah teruk sgt jek...hehehe..habuk2x pun lap bila rasa dah terbang2x bagai...hehehe..


apa2x pun...jadi pompuan yg bergelar ibu dan isteri mmg tak mudah...


p/s: sambil buat keje umah bleh baca "rabbi yasir wala tua'sir".Moga ALLAH permudahkan urusan harian kita.

y@tipruzz said...

jadila macam saya. Kain bila dah 2 trip baru lipat sbb otomon dah x dapek nk menampung timbunan kain tuh. TV cabinet habuk dah tebal beberapa minggu baru lap. Hatta abg sy dtg last week perasan tv baru ai yg 42 inch tu berabuk sekeliling...dia tanye bape minggu x lap neyhh...dgn selamba ku jwb, tak penah lap sejak beli! kui kui kui janji hati den bahagia!

ummi said...

MR ~ adoiyaiii kan. tapi ai tak le sampai ngigau youuu!!

hanis ~ ai suka komen ni... ada tips lagi tu. tenkius... tenkius.

yati ~ ho ho ho, i can't afford habuk tebal.. hatta yang nipis pun boleh trigger asma budak2 tu. tarik nafass... lepaskan... tarik nafasss... lepaskan.. pastu mop lantai keliling rumah ha ha

sikulat said...

comel bebelan akak kali ini.. hehhehe. Saya rase I would be the in the same condition cam akak.. kalau tetiba tade bibik balik.. waahahahaha.. padahal dulu ok aje kan kan..

ummi said...

sikulat ~ bayangkan akak dengan sleeve rolled up, cekak pinggang sambil berleter.. owhh... tak cumilll!!

ena said...

haah kak...
bila da takde bibik ni, teringat balik cemana zaman ku tak berbibik dulu tapi buleh settle keje umah eh??

hahaha

myjuliana said...

klakala entry akak kali ni.. ai loike!

saya skrg bertuah hubby buat semua kerja2 domestic.. saya hanya masak & baca buku buat assignment.. sbb tu berat bertambah2 rasanya (dah 6 bulan tak timbang ok)

tiba2 plak berat akak macam susah nak turun ek? risau gak saya ni.. tanakla balik mesia size dah double.. skrg baru nak agak2 rajin berjalan kaki ke uni sbb matahari dah terik.. kalu idok, saya order drebar jer hantar sbb sejuk nak jalan.. hihi

ummi said...

ena ~ begitulah kira-kiranya... tah... cemana ku buleh survive all those years ha ha. but it was a lot more tensed laaa.. plus now en suami asik outstation jerr.. wei... pensan takdok helper

ummi said...

julie ~ ada suami yang ringan tulang amat membantu kan kan kan. iyerr julie, i am still thin tapi tu lah... dgn house chores seme, tak turun ponnn

oren said...

sampai la saya mmg takde bibik..dari duk kl, sampai la duk kampung..anak dh 4, suami pun balik weekend jek..penat toksah cakaplah..hanya yg melalui jek paham betapa penatnya kita..

baruuu jek marin amik el, sebab kepala sudah gelong, 2 mlm tak tdo menjaga si kecik yang demam dan batuk2..alahai..

CT said...

hehehe sebaik kami xdak bibik...so mmg x rasa la kesenangan ada bibik...:)

kain baju dah berbakul x berlipat to common eyesore kat rumah

rumah bermop pun xleh la 2 hari sekali..x dan kak....

semua baju nak gosok?? lagi x dan...gosok bila perlu sahaja, yg lain lipat ataupun hang jek dalam lemari...

sbb tu saya lagi suka duduk umah flat ni, kecik pun kecik, ruang nak kemas pun sket..ehehe

tapi tu la, anak2 x la seselesa rumah yg besar sket tu...

papepun, selamat bersurvive kak ti ye

蛋餅不加蔥Amber said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社