Tuesday, December 04, 2007

Surviving The Hike In Prices - Do We?

Went to Tesco Kajang for groceries last Sunday. It's not that I really wanted to go after just recovering from viral fever but have literally almost nothing in spare. So had to go. Like always, I was praying the kids would behave while we do our shopping. Bribed Iman with 2 cheap matchbox cars and he stayed in the cart all the way through. Thank God! As for Kakak, we kept her busy with the shopping list.

But that was not the point. We gawked to see the hike in prices. For example Iman's 6-in-a-pack Dutch Lady Choc Milk is priced at RM7.80. They used to be RM5.++ and we used to consider RM6.++ as mahal already. The formula Iman used to feed on is priced at almost RM70. It used to be much much cheaper back then. Same goes to Kakak's Enfagrow. I thought of buying some Italian Herbs but when I saw it was tagged at RM8.90 (I used to buy similar herbs from the same brand at around RM7.++ before), I decided to just forget about it. Kraft stick-cheese is sold at RM8.00 per pack of 6. Dedulu it was around RM6.++ ajek kalau tak silap so the kids had to settle with that usual slice ones only. And with RM100 in your hands at a wet market, you don't get much as before, don't you think? Aiyohh... And I haven't started on price increase on kiddy's education these days (yet). I have long forgetten about branded things for myself. Except for my Biotherm perhaps :P. Perhaps the only consolation we got that day was a RM3+.++ red Huggies for Iman. (We once bought that same pack for almost RM60.00 years ago!)

But I'm sticking with my Canon, just in case you are wondering!

20 comments:

oren said...

memang betui pun...saya selalu belikan susu UHT utk Mira for RM5.++, tapi last week dah naik sampai RM7.80..huhuhu..takkan nak suh dia stop minum susu plak??

Skrg nih tgh survey utk beli baby car seat..harga dia mmg tak kurang dari RM110..huhu..baru jek beli last year utk harga RM80++..alasan depa ialah harga besi naik, walhal benda alah tu dibuat sblm harga besi naik...

ummi said...

oren ~ same comment hasben akak cakap. takkan nak stop kan dia minum susu sbb dia still perlu minum susu. mak pak dia lah yang kena adjust nampak gayanya. baby seat Iman hopefully ok lagi so tayah beli baru. jgn tikus dah kerit udah le..

abi said...

1 januari 2008 - tol naik lagi. minyak pun ada ura-ura nak dinaikkan lagi. dan semestinyalah susu uht tu takkan 7.80 lagi. gaji naik? tiada makna sangat.

ummi said...

abi ~ bagi saya selalunya gaji naik just enough to cover kos yang meningkat. maka nak 'belanja extra2' tu tidak lah. nampaknya for this coming little Muhammad ni saya kena breastfeed bersungguh2. selain banyak khasiat, dapat jugak jimat mana2 yang patut!

Mat Gebu said...

Memang betullah..sekarang nie barang2 semua mahal..duit pun nilai dah makin kecil....nak beli barang2 baking pun kena berkira dahh....pingsan wooo!!!!

ummi said...

mat gebu ~ nanti nak beli barang, kena angkut duit berguni2.. jadi cam duit pisang zaman jepun lak! cam kita yang dah berumur ni bolehlah berkira2 jimat sana-sini tapi bila keperluan anak-anak ni.. nak tak nak tak boleh elak.

aida said...

huhu, nak hujung tahun ni.. amni nak masuk tadika..
feesnya, astagfirullah.. tergolek ibunya dibuat

p/s: udahla banyak budget lari kes nak pindah rumah :(

ummi said...

aida ~ budak2 sekarang siap ngan semester fee bagai.. tak kalah ngan budak U. tu tak masuk nak bayo pi trip aquaria lah, kilang cekelat lah etc etc. padanlah rambut akak makin gugur je nih..

mamalisa said...

ish..ish..byknya nak rege..ngeri nih.Tahun depan tatau la harga pasaran camner lak ye

ummi said...

mamalisa ~ banyak2 bersabar bila bershopping hu hu. yang tak tahan tu dia punya chain effect. kecoh2 konon harga tepung tak naik. mmg tepung tak naik tapi harga softroll gardenia naik seposen, harga roti canai dah awal2 naik. tak ke roti ngan roti canai tu dibuat dari tepung?

yatipruzz said...

eh tepung mang naik..saya perasan sbb wat kek..yg lelain sy tak perasan. Trip aquaria..kilang cekelat? wah mewahnyer bebudak skang..kite zmn kocik2 mane der trip yg best2 ni..paling best zoo je kot, naik train mkn kfc :p

CT said...

nak buat camne... basic necessities kena beli jugak kan. now i'm sticking to breastfeed my baby as long as i can. save duit beli susu. lucky my son use susu yg murah je, he drinks dugro 123. tu pun i tekena gak, when i saw tesco having promotion selling the refil pack @ $19, ingatkan dah murah.. but at the end, rupenye they give discount and reduce the weight... saba je la....


CT

ummi said...

yati ~ oh ya?
ps dulu kalau nak pi trip, punyalah excited sampai tak leh tido malam. tu pun masa sek rendah. akak ni pi tadika pun idok.

ct ~ benda2 gitu mmg kena check. like diapers, hg tu divide by pieces baru tau mahal ke tidak. things like butter/chilled drinks kena check expiry date kalau depa jual murah2an sgt.

Kaklong Syikin said...

salam,

mmg terasa barang naik regenya, mmg kena pandai bajet ler jawabnya.

syukur ummi x kena denggi. mmg menakutkan sbnrnya kalau kena demam, takut baby yg terima akibatnya.

hehe..ummi beruntung punya suami yg pandai memanjakan isterinya :D

ummi said...

kak long ~ bersyukur sangat2. 2nd baby kena mild denggi. walaupun dia lahir dengan kulit pecah2, alhamdulillah dah besar panjang pun budaknya. suami saya tu ada masa2 dan ketikanya boleh manja2. in some other ways, he's quite strict. contohnya kalau saya nak ke mana2 even keluar ke bank time lunch, wajib inform dia. kalau nak buat big purchase even guna duit saya, kena discuss dulu dengan dia.

kaezrin said...

saya pun heart attack tgk rege barang2...adoilaaa...

nih pun pening jugak...go for ur canon anyway :)) takpelah bagi 1 exception ok...

minyak dgr citer 30sen dr sumber org minyak aka hubby..

cuma berita best office hubby nk bagi trasnportation allowance nk help employee to curb wioth the higher fuel...alhamd. kalau company kiter buat jugak rasa kucing bertanduk pun belum tentu kan...

ummi said...

elin ~ minyak 30sen tu mmg ada dgr jugak. siap dengan tol naik sekali.pensan le gini.

yep.. still sticking to canon (or nikon lah pulok). tak sabar ni. tunggu tebby free sikit so he can send me shopping.

yatipruzz said...

brape range harga dig. camera skang ni eh kak? mine pon rasanyer cam dah obsolete..tade anti-shake hehe..bwh 700 leh dpt yg best tak like the one u surveyed tu?

ummi said...

yati ~ akak belum pegang dan rasa lagi. cuma tgk kat website canon and nikon. ikut rupabentuk nikon lagi cun melecun. kalau nikon, dia ada power shot dgn ixus. power shot ni byk lagi boleh manipulate manually. rasanya dalam RM700 tu dah boleh dapat 7-8 mpixel dah kot. tanak beli DLSR ke?.....

yatipruzz said...

drpd DLSR baik saya beli mixer atau oven yg high class sket hohoho

(sy bukan minat sgt amik gambo)