Wednesday, December 12, 2007

Kisah Anak-Anak

She's back! Safe and sound, in one piece (albeit that she lost her telekung) and she told us she had a good time during Kem Anak Soleh. I'm glad she did. Alhamdulillah, Allah granted my doa to make things easy for us all. Yang herannya, when I asked her to help me do something, she answered with 'yes boss'. Dia kata cikgu suruh..

Sedar tak sedar I'm in my 19th weeks already. In a few days, it's going to be 20, which means I'm half way through already. If you ask, the more birth I give, the more frightened of labor I become. Perhaps because I know what to expect already. Perhaps Iman's birth, tho a lot shorter than Kakak's, was a lot more painful. I did beg for C-sect for that matter, actually! After hearing other people's experience, I'm glad Dr Jemilah turned deaf ears on that and instead encouraged me to push and push and push. I am praying this time around for an easier birth and a calmer baby.

I haven't done any preparations for Little Muhammad yet at this point. Perhaps I should start little by little. I've checked and could not find all the mittens and booties and baby clothing. Perhaps I've loaned them but could not remember to who (hey, it's been more than 3 years already!). All that are left semua sudah buruk. Getah seluar pun dah loose semuanya. Most are Kakak's, so it's been more like almost 7 years already, what do you expect kan.. Thank God all the bulky items are intact - play-pen (this, is especially important when I have another 2 kids around!!), baby seat, car seat, stroller, tub. Yes, I do plan to breastfeed for the first month. 2nd month I probably should start expressing and feed Little Muhammad EBM. I have had really hard time with Iman to wean him off my teats last time. Maybe sbb lambat sangat train dia kot. Ada sapa yang guna Avent bottle/food warmer? Thinking of buying one.

Little Muhammad seems to like Kakak and Iman very much. At the sound of his sister and brother, he'd move about. Kakak seems to be developing some kind of bond with Little Muhammad already (she pats my tummy and talks to her baby brother) whereas Iman is still oblivious to my expanding tummy and the fact that another baby is coming. Last weekend, Kakak read aloud a storybook near me and Little Muhammad went moving and kicking until Kakak stopped. Ummi fell asleep. Ala-ala bedtime story pulak. Bukan maknya baca kat anak, anaknya yang baca kat mak!

11 comments:

oren said...

hahaha..sweet jek part Kakak baca story book utk little Muhammad..

bila baca cerita org pregnant, teringin la nak pregnant lagi..tp mengenangkan ujian yg cukup berat setiap kali pregnancy, memang tak berani nak pikir dah..

masa saya mengandungkan bb Naufal, memang tak terasa sgt..sebab tgh sibuk layan Najmi yang menginjak usia 1 tahun..tup2, dah sakit bersalin..mmg tak terasa..insyaAllah kut, kali nih lebih senang nak lahirkan little Muhammad..

ummi said...

oren ~ Kakak can so sweet at times that she makes me cry.. sbb terharu. mintak2 gitulah (senang bersalin tapi janji sempat sampai hospital lah!). pregnant kali ni mmg tak bermaya sangat - bimbang tak kuat nak meneran..

http://siti-noraini.fotopages.com said...

ummi, gud luck.. org kate each prenancy differs. maybe la kot. masa i was pregnen for my son, i takde pun morning sickness, or at least very minimal. with my princess ari tuh, it was terrible. everytime makan sure muntah. dgn teringin nak bemakeup bagai and i only teringin MAC and BB, bule gitu..hehheheh...

after having exp of normal birth and c-sect, i could say c-sect was not that bad. sakit memang sakit but i recover quite well, after 4-5 days, alhamdulillah dah bole layan my son yg very demanding. the only things extra was i took gamat & haruan and also cannot angkat my son. cam urut, tungku and bengkung all the same. so, all in all ok je mana2 pun.

nway, u have another 20wks to go kan. so, enjoy ur pregnancy, if u can la...


CT

~ahni~ said...

Memang betul bila baca experience orang lain, kita pun rasa semacam je... sabarlah dan berdoalah kepada Allah agar kita dapat bersalin dengan lancar dan selamat.

kaezrin said...

ohh labor...i 've been dreading it..and terbayang2 the pain...oh no..mine already nearing 26 weeks..and i am scared...uhwaaaaaaaaaaa

aida said...

kak tie,

masa saya gi mekah
saya doa:
tak lama sakit bersalin
tak koyak banyak
dapat epidural
dapat O&G saya, dr rahman
senang dpt wad

aci tak gitu? depan kaabah doa benda-benda tu. dan semua termakbul

tapi yang paling best.. saya doa dapat menyusu baby selama 3 tahun.. hikhik (amin)

Kaklong Syikin said...

salam,

baguslah kakak tu :D.

mmg ummi, lagi banyak kali mengandung, lagi takut nak bersalin, sbb kita dah tau sakitnya camner.

saya doa spesifik drp awal mengandung sampai nak bersalin:

-tak mo sakit pinggang masa nak bersalin
-sakit bersalin paling minima (yg saya mampu tanggung)
-waktu bersalin kejap
-pintu rahim cepat bukak
-baby n saya sihat lepas bersalin
-baby mudah keluar
-hilangkan rasa takut nak bersalin
-hilangkan serik nak bersalin

alhamdulillah, makbul semuanya. kali ni saya akui, saya rajin buat solat hajat lebih. at least sehari sekali. tapi tak buatlah hari2, ada masa tak buat juga. dan sblm masuk labor room, saya solat hajat juga. mengalir air mata masa mohon tu iaitu mohon segalanya mudah. alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. bygkan masa buka 5 cm dan 1/2 jam lbh krg lepas tu dah rasa baby nak keluar, kata doktor, pintu rahim saya cepat bukak. pendek kata, masuk labor room pukul 10.45 mlm lbh krg, baby keluar 11.40 lbh krg.

saya pun kali ni tak beli banyak barang baby, ari tu duk selongkar balik cari plastik2 khas simpan baju2 baby, ha, lbh krg 20 psg sarung tangan n kaki baby hihi. baju2 pun elok lagi, cuma seluar kena beli sikit sbb pinggang dah loose. :D

mawar said...

so true bila baca pasal org preknan rasa x sabar nak pregnant lagi. Tapi bila pikir risiko dan kemungkinan-kemungkinan yang akan berlaku rasa serik yg amat.*sigh*..Anyway, am happy for ummi and semoga dipermudahkan semuanya okeh.Rasanya sakit-sakit akak masa pregnant ni will be worth it upon seeing the little Muhammad ..insyaAllah.

ummi said...

ct ~ mmg different pun. especially this time around. ni baru nak build up selera sikit. usually i take heavy breakfast and lunch and also munch in-between. malam2 tak makan banyak dah. dapat sandwich pun dah cukup. tidur mesti awal. kekadang tu 9 or 9.30 dah selamat dah.

tu yang payah tu ct. iman sampai la ni nak dukung. bayangkan dukung budak 3 tahun sambil mengandung 5 bulan.

ahni ~ saya mmg banyak2 berdoa dipermudahkan segalanya. termasuklah lagi 20 weeks ni. time labor and nak menjaga baby baru nanti. time tu nanti si Kakaknya dan masuk darjah 1 so mungkin saya berpantang sendiri kat KL. hopefully semuanya berjalan lancar.

ummi said...

elin ~ i thought i am the only one yang takut huhu. last time akak tak sempat nak ambik painkiller jab, dapat gas jek. menderita jugaklah. dr jem kata, next time i should try epidural...

aida ~ alhamdulillah semua yang diminta Allah makbulkan. akak pun cam tu gak cuma bab bf tu ada takut sikit. iman dulu melekat sangat sampai tension semua org dibuatnya. nampak ummi dia, nak melekap.. tak boleh tidak.. habis kerjarumah seme takleh nak buat.

ummi said...

kaklong ~ sakit belakang masa labor mmg siksa.. mengiring salah, baring salah.. sekarang ni saya try my best to baca surah2 maryam, luqman, yasin as much as possible. dan banyak2 berdoa.

kalau ikutkan, saya pun malas dah nak beli2 barang2 baru untuk baby sebab rasa cam kuota dah cukup dah (insyaAllah - tapi kalau ada rezeki lebih Allah nak bagi, saya terima juga!). tapi nampak gayanya kena jugaklah membeli cam prepare untuk anak sulung!

mawar ~ InsyaAllah Allah mendengar doa kita (like Kak Long Syikin said). Kawan kat ofis ni pun ada kes sama cam Mawar and dia pun sort of serik. Kita as manusia hanya boleh mencuba dan mengharapkan yang terbaik kan. Selebihnya terserah kepada Allah.