Friday, December 14, 2007

Short Notes

Just a few short notes. Busy banget. Kerja bertimbun atas meja. Meeting bersusun. Next week dah nak start cuti Raya Haji, sambung kursus di Langkawi seminggu then ambik leave sebab Kakak start Primary 1. So I'll be away from the office from 19/12/2007 and will be back on 3/1/2008.

[1] Iman demam. Panas! His temperature ranging from 38d to 40d! (sapa tau kat mana jual Braun thermometer earcap? jenuh cari kat farmasi tak jumpa2 lagi ni) One moment he's well and main cam biasa. The next dia punya panas sampai dia menggigil-gigil. Usually he'd refused blanket tapi sebab dia rasa sejuk sangat, dia biarkan saja kami bungkus dia. Lots of sponging and medicine already. If demam still persists until Sunday, we'll go to APSH for blood-test.

[2] Kampung saya banjir! It's been awhile since the last time kena banjir besar cam gitu. Mak saya kata air dah sampai tangga dapur (maknanya dah teruk lah tu sbb rumah saya ni atas bukit jugek). Kampung sebelah dah start dapat ration beras and canned food. Electricity dah kena cut-off dah pun. Sib baik we can still communicate via phone and mobile.

[3] Regarding item [2], I think I should have alternative plan for Raya Haji. We had planned to go back to my kampung but if like this, how can kan. Zarid dah bawak resepi Nasi Beryani (ala-ala Restoren Insaf). Manalah tau kot2 kena beraya kat KL kan, at least I already have something to cook nanti.

Okie dokie. Bye for now.

5 comments:

aida said...

kak tie, kalau demam jangan bungkus anak.. takut kena sawan. anak-anak kalau demam saya tak pernah bungkus, nak bagi udara paanas dalam badan keluar.

letak towel basah kat perut, kalau baca hadis nabi, demam panas tu puncanya dari perut.. so basahkan sentiasa kawasan perut

selamat berholiday! saya raya kat KL cum kena pindah rumah. kampung kat kelantan banjir pulak

ummibatrisya said...

salam, dari apa yang saya tahu kalau anak demam jangan bungkus nanti kena sawan.

kalau boleh letakkan towel kat bawah ketiak setiap masa. atau pesanan org tua2 zaman dahulu, bila maghrib mandikan dengan air asam jawa. ni le yang selalu saya praktikkan dekat batrisya dan hubby. lepas tu boleh nampak peluh2 semua keluar.

ummi said...

aida ~ kalau ikutkan mmg kena 'anginkan' dia kan. tapi sbb dia mengigil2 sejuk, kesian sgt. akak basahkan badan dia dengan air pastu selimut guna gebar nipis. yang tang perut tu nanti akak cuba balik kang kalau dia still demam lagi.

ummibatrisya ~ asam jawa ek? dulu pernah buat, buh kat kepala. bila kering masyaAllah susahnya nak hilangkan. thanks.

mardhiah12 said...

kak tie, blog resepi akak apa ek
saya dah lupa ni

ummi said...

mardhiah12 ~ it's my-pancake-life dot blogspot dot com. jarang2 sgt updet la ni..