Friday, December 14, 2007

She Reads!









Kakak dah lancar membaca. Alhamdulillah. Sejak-sejak pandai ni, habis semua buku-buku cerita bahasa melayu (yang di rumah) dibacanya. Kebetulan hari ni di Menara T* ada jualan. Banyaklah gerai-gerai, termasuklah gerai menjual buku kanak-kanak. When I was small, eventhough my father was a teacher, he somehow did not give encouragement for me to read. Except for a few books of Tamar Jalis that he bought when I was around 11 or 12. He taught Malay literature so among others I read Ranjau Sepanjang Jalan, Seluang Menodak Baung and Salina. My first English storybook was Bimbo & Topsy by Enid Blyton. As of now, I seldom read. A habit which I need to change. Budak-budak ni more inclined to 'do as i do' and not 'do as i say' kan. So, to instill that habit, I first need to nurture that habit within myself first.

Back to Kakak, not wanting to dampen her new-found interest, saya pun memborong buku-buku cerita. 4 set semuanya. Satu set ada 4 buku, maknanya ada 16 buku cerita. At RM50.00. Kira macam starter set lah ni. I am planning to buy encylopaedia but still could not find the suitable ones, nor do I have the budget at this point. But InsyaAllah, one day.

Oh ya, tonight alone, she has read 2 books already. Good girl!


5 comments:

wanoridz @ http://tintacreative.com/blog said...

hehehe
ada satu buku tu lebih kurang buku T&N ni
tikus kg tikus bandar
tapi yg T&N ni dlm english, kebetulan kat tesco aritu ada byk jual RM1.99 sebuah hehe
tapi yg penat abah dgn ibu laa kene bace ulang2, pasal diorg tak pandai bace lagi

Kaklong Syikin said...

salam,

bagus kakak minat membaca. sbb drjh satu skrg dah ada subjek B.M-kefahaman tau..budak2 yg tak pandai membaca, kesian tak leh nak score kefahaman tu.
jd, dengan byk membaca ni, salah satu latihan dia mahir membaca dan memahami apa yg dia baca tu.

kalua kakak pandai jaga buku2 ceritanya tu, baguslah.kalau anak2 saya, lunyai!!! tak lart nak pot pet pot pet suruh depa jaga buku elok2. lasak tul cara depa pegang buku.

buku ensaiklopedia mmg bagus sangat..ada gak yang murah regenya. saya tak beli, tapi anak2 baca yg adik saya punya. mmg seronok depa baca..dan yg pasti ilmu depa lagi banyak daripada kami hehehe.

dan bila anak dah baca macam2 ni, esp. ensaiklopedia, bila dia menyatakan sesuatu perkara, tak boleh cakap, eleh..tipulah atau betul ke aapa yg kakak cakap ni? kena tanya, kakak baca drp mana? ini berdasarkan pengalaman saya sendirilah. bila husna rajin membaca, knowledge dia bertambah. jd dia akan cerita balik apa yg dia tau, yg mana kita mmg tak tahu apa2 pasal perkara tu.

skrg ni, kalau dia cakap2 benda2 baru, saya dan suami akan tanya, kakak baca kat mana? dia akan jawablah kat ensaiklopedia dsb. seronok tau. bygkan anak bagi info balik kat parent hihi.

ummi said...

uda ~ alamak.. saya beli 4 buku for RM10.00. kira lagi mahallah tu. kena baca ulang2 pun takpe, janji nak asuh minat kan.

kaklong ~ itulah pasal. kadang2 dia tanya benda saya taktau. dia tanya saya, ummi tak baca buku ye? adeh.. sekarang ni soalan2 dia banyak menjurus hal-hal keagamaan. contohnya malaikat, syaitan, kejadian alam ni semua. at times terkedu jugak saya nak menjawabnya. nampak gayanya saya sendiri kena cari balik buku2 tambah ilmu.

Farra said...

bagusnyer kakak
ade mini library ke?
mesti contohi ni utk anak2ku
k.tie, mesti dia rajin jugak tolong kat dapur/ngemas ek?

ummi said...

farra ~ mini lib belum ada. insyaAllah one day. so far just ada 2 book racks aje. plan nak beli satu lagi rak khas untuk buku2 kanak2 nih.

ngemas dia kureng sikit sbb dia tension adik dia sepahkan balik tak sampai 5 minit. kat dapur dah menunjukkan minat mendalam. so far akak bagi dia basuh pinggan, potong sayur, bancuh air. under close supervision lah. kalau bab dapur2 ni akak tak confiden lagi. sidai kain pun rajin... alhamdulillah..