Tuesday, January 16, 2007

life123 - count your blessing

Wah wah wahh..

Tuah ayam nampak di kaki. Tuah manusia?
Anak ramai?
(kalau guna tanda-aras ini, saya belum cukup bertuah, harus ditambah barang 2-3 lagi)
Gaji besar?
(yang ini pulak, bolehlahh.. cukup makan pakai, ada rumah, ada kereta, boleh makan burger kat McD, bawak anak-anak pegi pasar malam)
Kereta berderet?
(satu aje, cukuplah untuk system pengangkutan kami. Nak tambah pun yang kiut je)
Rumah besar?
(22x70, built-up 1590kakipersegi? Cukup kan? Untuk kami 4 beranak. Dan maid yang bakal datang)
Itu yang zahirnya kelihatan. Selebihnya wallahua’lam.

:: Si Zarid tengah excited dengan kerja-kerja ubahsuai rumah. Kalau buat house-warming tu, akak mempersilakan Zarid jemput akak yekk..
:: Dengar ceritanya Yati pun sibuk dengan rumahnya. I just salute her. Between work, MBA, relocating to new house, a man and a boy. Me? Angkat tangan siap-siap. I’d go mad just in-between the kids and MBA (an obvious reason why I hadn’t pursue).
:: Ada orang tu pulak (identity dirahsiakan sampai empunya diri mengaku) dah beli rumah baru! Kenapa sebut rumah baru? Sebab dia dah ada rumah, pehtu beli lagi seketul. Mahal pulak tu. Sekali lagi, akak mempersilakan empunya badan menjemput akak nanti.

Saya? Sudah tentu terheret sama dengan keriangan kanak-kanak ribena dengan rumah-rumah mereka. Tidaklah sampai membeli rumah baru sebab rumah kami rasanya dah cukup perfect dah (belajar bersyukur.. alhamdulillah). Tidak juga buat renovation sebab poket belum mengizinkan. Saya cuma membasuh langsir yang dah bergantung hampir 4 tahun (bukan 4 tahun tak basuh tau.. dah 4 tahun pakai langsir sama). Nak tau apa jadi? Langsirnya mengecut dan memendek. Sekarang day curtain saya menjengah keluar. Ibaratnya pakai kain tapi nampak kaindalam. Buruk kan? Mungkin saya tak akan tempah langsir baru. Besar kemungkinan saya akan pendekkan day curtain tersebut. Senang kan? Langsir tu saya tempah di Macy. Kainnya tebal berat. RM50 semeter! Itulah sebab yang paling kukuh kenapa saya tak boleh senang-senang gantikan langsir bertuah tu. Pakailah sampai rabak nampak gayanya….

Thinking back about ‘tuah’, we’re all lucky in our own way, some way or the other. I may not have fat thick accounts nor do I have vital-statistics for you to envy. I don’t even have my own car and I have bad hair-cut. But I have a wonderful man, blessed with 2 wonderful kids, a job, a house I can call home, bank accounts I can still rely on during hard time.. alhamdulillah.

Even with my crippled curtain – alhamdulillah!

13 comments:

myjulieyana said...

akak, akak bertuah dpt hubby rajin & pandai masak! jeles you!

akak, saya dah tahu dah siapa 'beli rumah lagi' tuh.. hehe.. baru jer mengorek tadi.. :) sure dok senyum puas jer dia skarang kan?

ummi said...

julie ~ lelaki pandai memasak ni selalunya cerewet! (mestilah ada trade-off kan, nobody's perfect). tu pun dah kira besar rahmat Allah bagi tu.

'pembeli rumah' tu? bukan setakat senyum puas,... bersimpul2 lagi!!

yatipruzz said...

waahh semah wat tindakan drastic abis!!!

k.tie - langsir 50/semeter? mahal gilerrr mmg patut pakai sampai rabak ekekeke

-----saya yg masih lg stress :p------

ummi said...

yati ~ kitorang pun melopong masa dia bgtau tu.anyway, langsir tu nak rabak mungkin lambat lagi, kalau boring, harus akak gubah jadi sarung bantal ke apa ke...

yatipruzz said...

saya taknah masuk macy...takut tak mampu hehe

harus harusssss di recycle ke sarung bantal atau alas meja atau pepe

psssttt mahal giler kan umah semah :p

myjulieyana said...

yati, langsir macy affordable, kalau time sale, lagi murah dari kamdar.. langsir 50/meter tuh biasanya bidang besar.. so tak perlu beli banyak meter.. kite beli time sale nak raya haritu, siap suruh jahitkan sbb free (french pleat biasa).. sepasang utk sliding door baru rm90 kot.. just bayar harga kain jek.. and kain2 biasanya tebal..

sorry kak tie, promote macy plak.. hehe

oren said...

alhamdulillah..seem's ur life quite complete..

ummi said...

yati ~ betul julie cakap tu. gi lah time sale. dia nyer sofa tu mmg jauh murah dr ikea time sale and design quite okay jugak. dia nyer pasu2 pun not bad. smah? mahai wehh, akak jual semua harta pon tak leh beli lagi harga camgitu kot!

julie ~ kena mintak komisen kat macy nih.

oren ~ akak rasa most of the times, terserah kpd kita bagaimana nak menilai hidup kita. apa-apa yang dihadap kat dalam hidup akak, i try to live my life to the fullest. nak kata complete, tidaklah,.. tapi i try to be thankful with what i have.

yatipruzz said...

oo0o ye ke? ape kata k.tie ngan julie upload gambar langsir korang kite nak tgk hehe (tp tadela nk tukar langsir lagi...mau 3 thn pakai baru tukar hehe)

RM90 jer utk sliding? isk kite dah rugi besar ni huhu kite beli kat kamdar,antar upah kat org utk sliding je dah rm190 jahit tab

Kaklong said...

salam,

tumpang gembira org dah ada rumah sendiri. saya sendiri berdoa moga cepat dpt beli rumah sendiri.

oh sya setuju ngan ummi, biarlah tak kaya raya mcm org lain, tp keperluan wajib tu ada dan ahli keluarga yg membahagiakan kita

ummi said...

kaklong ~ bila tukar nama nih? bagi saya, semuanya relatif. kena tengok gayahidup dan keutamaan kita in life. kalau diletakkan kereta berderet dan rumah besar as tanda-bahagia, then it will be lah. saya sendiri, cukup makanpakai, keluarga yang menceriakan saya, sudah cukup. kalau dapat lebih, saya anggap bonus.

siku|at said...

uiii.. ngumpat saya kat sini ye.. wwooOOoooooOOoo

Anonymous said...

aikkk????hmmmm...langsir pun ader kain dalam??....slalunya org pakai baju kurung jer pakai nya..camner ler rupanya renda kain dalam langsuir tu yer...ekkk langsuir plaks...langsir...