Thursday, November 30, 2006

korea - cerita lama

2 hari lepas kami naik LRT ke ofis. Mula-mula ambik STAR sampai ke Masjid Jamek. Lepas tu cadangnya nak ambik PUTRA, tapi sudahnya naik teksi. Teringat masa kat Korea, memang impressive diorang punya train network. Kat atas tanah memang dah sesak. Sesak dengan bangunan. Sesak dengan kenderaan. Dia punya jam tu macam KL jugak. They have 8 providers. Setiap satu ada color sendiri, merah ke, hijau ke, biru ke. Mostly underground. Bukan setakat kat dalam bandar tu sendiri, outskirt pun ada servise. Cumanya kena pandai-pandai nak transit dan segalanya. Masalah kami masa kat sana yang paling besar ialah bahasa. Kami tak sure nak turun ke tidak untuk transit, malangnya tak ada orang boleh tolong. We spoke in English, they spoke back in Korean.

their train network

Sometimes, eventho kita tak bercakap dengan diorang pun, they speak Korean to us. Of course kami di ajar basic like ‘Salam Sejahtera’ (Anyong haseyo – they have only one phrase for good morning, good night, good day), ‘how much’ (alma-eyo), ‘boleh kurang tak?’ (kakasuseyo), ‘sarangheyo’ (the ‘g’ tu cam silent sikit, means I love you). Through shopping, we discovered ‘ipoyo’ (beautiful) and they like to add ‘e’ to the end of some words like ‘pinkk-e’ for pink, ‘handdbaggg-e’ for handbag or ‘carrrddd-e’ for card. And they use yards as measure. I went to Dongdaemun to look for Korean silk. Tempat yang sama jual lace. Canttikkkkkkkkkk!! Sesapa yang suka ala-ala Victorian yang lace sana-sini tu, you’ll gawk at their collections. Masa kami dok beli-belah tu, nampak diorang tengah dok design pattern kat lace-lace tu. I bought 3 sets of 3yards for well, .. err… God Knows what. Kalau shopping mopping ni, calculator does wonders. You nak bargain ke, apa ke, guna calculator (they say it as karrrkuuratorrr). Also sold upholstery fabric yang memang cantik-cantik. They have quilted fabric that you can buy by yards and turn it into whatever you want. If only I bring more money masa tu, harus kena beli bag lain untuk bawak balik barang-barang!

lace.. lace.. lace...

Well, this year kami plan nak ke Jakarta tapi tak confirm lagi. Nak kena jaga-jaga cuti sebab anak-anak selalu sakit PLUS, nak kena tampung balik yang dah belanja-belanja kat Korea hari tu. Nak buat passport budak gonek 2 orang tu je dah RM600.00 kan. Kalau dah ke Jakarta tu, for sure akan shopping-mopping jugak kan. Kalau keadaan tak mengizinkan, mungkin kami ke Langkawi ataupun ke Cameron Highland saja. Yang pastinya, agenda pegi bercuti bersama keluarga harus dibuat tahun 2007. Dah lama sangat nak bawak anak-anak jalan-jalan.

Okie dokie. Nanti kita sambung lagi.




9 comments:

ilsa said...

hehe.. saya pun beli lace ber yard'de'-yard 'de' :P geram tengok kan? you're so spoilt with choices there..bila first time tengok tu semua terlalu cantik sampai rasa nak pengsan <-- ayat over tapi benar
sigh.. kitorang pun sekarang tgh bekerja keras mengcover balik duit ke korea tu (ni pun rasa nak pengsan tapi versi yang tak best :( ho humm..)

ilsa said...

speaking of jalan-jalan... ingat nak laa ajak geng parents2 yang berminat nak cuti2 luar malaysia bersama anak2 pegi somewhere satu tour group sesama..bawak bebudak pegi hong kong disneyland ke (nampak package dia so far boleh tahan murah gak) or anywhere le.. so far planning masih dalam peringkat fantasy walaupun dah diusulkan kepada sikulat, zarid and a few others. Sebab pk of course in a group biasa lagi senang nak dapat discount-- and gi ngan kengkawan dapatla mengamplify ke'best'annye (insya-Allah)
what do u think? ok ke tak ok ek..?

The Singa said...

paspot budak 150 sorang kak ummi..
saya pun plan nak jejalan ski plak tahun depan..tp meeting kabinet blum lepas..hehe

CT said...

ummi,
i always tried to go holiday a yearly event.. nak buat every quarter, bangkrap plak nanti...ehehhe..
alhamdulillah M*xis slalu bagi travel voucher so, last year dpt la ke Langkawi, this year ke Penang and also Palace of Golden horses...hehhhehe

ummi said...

ilsa ~ sangat setuju. masa beli lace tu sebenarnya tak tau nak buat apa pun! nanti nak beli blouse murah2 and tampal bagi nampak vogue lah kot. takpun, try to jahit blouse kakak and letak lace.

ilsa ~ kalau group tour mmg boleh jimat especially on fare. PLUS kalau kat tempat2 yang susah cari halal food, boleh pool food and masak and makan ramai2. yang tak bestnya part coordination tu. ye lah, susah nak cari date yang semua org free kan.

mama singa ~ *laaalaaalaaalaaalalala* 1/2 harga ye? berbunga2 lah hati ni nak berjalan nih. kamipun belum abis mesyuarat kabinet nih. budget 2007 pun belum bentang lagi!

CT ~ siap dpt travel voucher lagi tu. keje ngan maxis or pelanggan setia maxis ni? kalau ada lelebih tu mehlah jual kat kita. bagilah diskaun sikit. he.. he..

mardhiah12 said...

langsir kat rumah tu, mak beli bundle dulu. obviously, korean made. tapi taklah cantik sgt, suram aje. ingat nak buat langsir lain. tapi tgh sabar sbb anak2 tgh membesar. kalau ikut hati, wallpaper pun nak pasang tp simpan angan2 dulu. cause sekarang ni sibuk study, mmg tak ada masa tgk benda2 ni.

kat turki pun byk lace collection, very nice. kalau ada duit, pergilah turki. byk tmpt historical, cuma jgn terkejut tgk penduduk islam kat sana. better option, gi dgn tabung haji.

sorry, lama tak masuk sini, padan pun duk masuk tgk2 tak ada update memanjang.

btw, mama ilsa, org complin HK disneyland terlampau overcrowded. rasanya tak sampai kut kat sana. kalau ada rezeki, nak gi umrah lagi :(. i miss mekah and madinah

Syikin said...

salam,

duk baca citer org p jalan2 aje. bilalah saya pula nak sampai :D.

complicatednya nampak peta train depa tu..

dah decide ke nak beli keta mana?

ibuVouge said...

salam ummi
semua dah sihat ya
kalau iv nasihatkan ummi beli kenari, savy ruangnya sempit, mcm tak sesuai untuk ummi yg beremepat bersama luggage untuk ke nursery lagi
price pun sama dgn savvy, ruang lebih luas dari savvy.kalau kelisa the inner is 100% sama dgn kelisa cuma tempat luggage smaller.
semoga ummi memilih yg terbaik

ibuVouge said...

alamak ummi salah..kelisa tu ganti dgn kenari