Thursday, May 14, 2009

Brightest Star in Constellation

It is named after the brightest star in constellation.

Not neccesarily bright, but it sure is big. Toyota Alphard that is. Remember my 'mengidam' post? After hesitating between Estima and Alphard (and with me and the kids voted for the latter), Tebby placed an order on 14th April, his birthday. It finally registered with JPJ and safely home on 11th May 2009 (which, coincidently Adam's 1st birthday) bearing the plate number that equals my birthdate and our wedding anniversary date. The plate number is no coincidence. I specifically told the salesman 'Saya tak kisah lah macamana awak nak buat. But i want this number'.

Don't ask me about the technical aspects of it. It's a 2.4 auto transmission. It's a 7-seater, with 2 vacuum-side doors. Comfy leg-room. Many-many compartments for the botol air, susu kotak and whatnots. And it speaks Japanese too.


So, come meet Alphard..







This is taken from wiki - Alphard is an orange giant star. The name Alphard is from the Arabic الفرد (Al Fard), "the solitary one."



19 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Boleh tau harga berapa & tahun bila.

ummi said...

2004. Keta recond, mileage baru20,000++km. harga.... saya kena tanya hasben lahh. saya pun tak tau..

abi said...

bersesuaian sangat dengan tajuk blog. usah berhenti bermimpi... tahniah!

pos ini membuatkan saya terasa seperti ingin juga bermimpi sebegitu. oh...

ummi said...

abi ~ tahniah itu kepada suami saya sepatutnya. saya cuma sponsor LCD screen utk anak2 tengok DVD.

ya, jangan berhenti bermimpi, kalau berhenti, kita 'mati'. maksud saya, jgn give up, teruskan berusaha dan mengharap.

Ina Hashim said...

tepekla pic the whole body of it...nak tgkkk

ummi said...

k ina, belum sempat nak ambik gambo siang2 dan posing bagai2. balik rumah manjang dah gelap hu hu. wiken ni ku buat sesi fotografi ek.

CT said...

wahhhhh bestnye kak ti...we also plan to have one MPV..tapi kene kumpul duit dulu la..baru berabis dgn rumah baru ni....

luna said...

kaktie...nak tumpang, ku dan iaki...muat lagi kan kak

Farra said...

wah wah

kaezrin said...

wahh now i know kalau tiba2 kiter nak buat trip ayam golek ker delicous ke thari utk rakan bnlog di T* nih..kiter lenjan alphard kak ti.. :P..i volunteeerr nak drive boleh????

so dtg keje naik vivavooom ker alphard????

CT said...

setuju ngn kak elin...:)

sikulat said...

boleh gak kan.. tubuhkan club khas warga Co nih.. hahahaha.. ramai nih..

p/s: bila nak naik alphard nih ? Kalau nak tau kitorang naik CLK jah tadi punye citer best... nanti story hari senin.. muhahahaha.. (peristiwa yg tak dpt kami lupakan sepanjang hayat nih.. hua hua)

Julie said...

waduh2 kak tie.. sungguh membuat saya turut jeles!

LITTLE DEWA said...

kak
congrats! another bright star in the family :)

Tyha said...

Hem...ni boleh buat umah bergerak...besar sungguhkan Mr Alphard ni...dulu saya ingat nama kereta ni ALPHABET...lawak je....dah 3-4 kali jumpa baru perasan oooo...ALPHARD rupanya...;)

ummi said...

ct ~ marilah menabung dari sekarang he he

luna ~ muat.. muat... dok jauh skit dari Iman, dia suka fire orang hu hu

farra ~ :)

elin ~ ku toh bila nak pandai bawak keta besor2 nih. kalau tebby ada, alphard le ke ofis. kalau ku solo, vivavoom lah jawabnya

ummi said...

ct ~ :)

smah ~ takde pon ceritanya?? tp dah tau... jah dah kabor kan tadi

julie ~ sila merembes dari sekarang he he

littledewa - hopefully, sentiasa bright lahh

ummi said...

tyha ~ sekarang dah tau kann.. akak pun baru tau origin nama tu dari bintang plus, perkataan arab tu

ummi said...

ngetest