Thursday, September 20, 2007

8 Ramadhan 1428H

Alhamdulillah dah 8 Ramadhan dah hari ni. For me, it's the 6th. Semalam tak puasa. Pagi-pagi lagi dah muntah-muntah. Tengahari Tebby balik bawak pegi klinik. BP 90/90.. lagi sikit drop memang kena drip air masuk. Petang tu okay sikit. Hari ni cuba-cuba puasa. I still have that giddiness and bloated with air. Tu yang buat nak termuntah tu. Dr said semakin banyak kali mengandung, kebarangkalian semakin teruk morning sickness tu semakin tinggi. Nasib baik this is my 3rd pregnancy. Saya dan Tebby tak merancang untuk menambah ahli keluarga lagi selepas yang nombor 3 ni. Tapi tu lah, kita hanya merancang, ketentuan pada Allah juga. Saya jugak nak express kekaguman saya kepada kaum ibu yang memang teruk morning sickness tapi masih lagi sanggup mengharung keadaan tersebut demi zuriat. Saya baru rasa kali ke-3 mengandung.. tak sanggup rasanya. Apapun saya mintak doa sangat-sangat keadaan ini akan cepat berakhir.

Hari ni dah masuk 9 hari saya tak masuk ofis. Abislah performance appraisal saya tahun ni but what to do kan. Saya pun tak mintak sakit-sakit macam ni. Dr kata nasib tak baik sampai 16 weeks pun boleh jadi macam ni. Dan kalau saya berterus-terusan lembik, dia mungkin akan refer saya ke specialist terus. Saya rasa bos saya pun mungkin dah pening sama by this time. Dia pun baru join division kami. Kena pulak hujung Ogos hari tu, Zarid (colleague saya) dah start cuti bersalin. Awal September pulak, Azima, staf saya (indirectly reports to my bos) cuti bersalin jugak. Belum sempat colleague saya yang sorang lagi tu cuti bersalin (jangkaannya dekat raya nanti), saya pulak dah asyik MC sebab morning sickness.

Kalau Ramadhan tahun lepas, saya banyak kongsi menu dan resepi, tahun ni nampaknya sepi. Macam hari ni, pagi tadi saya teringin nak berbuka dengan nasi ayam. Tengahari saya tukar fikiran nak makan nasi bukhara Restoren Said di Bangsar. Lepas tu saya nak makan nasi lemak Mahbub pulak. Ish.. ish.. Dan pada kebanyakan masanya, saya telan sesuap dua, lepas tu dah tak selera lagi dah. Dan sekarang saya membayangkan berapa sedapnya makan tembikai merah. Ataupun mangga siku raja. Kalau macam ni 9 bulan, boleh pengsan Tebby melayan saya!

Anyway.


Hari tu saya ada masak Udang Telur Masin. Punyalah beriya-iya masak, last-last saya makan 2 ekor aje. Resepi can be found here.


10 comments:

aida said...

kak tie.. saya pun cepat lembik.
fahri masih menyusu badan (alhamdulillah dah 5 bulan dah dia)

tekak jangan cakaplah, rasa perit semacam.. hasil perahan susu pun tak memberangsangkan..

saya just harap lepas la mark 6 months breastfeeding saya

ct said...

ummi, saba ye... hopefully it will only lasted in the 1st trimester...
as for me, alhamdulillah bole puasa lagi eventho rasa cam berat gile perut ni... tapi sbb nak minimisekan ganti, kuatkan semangat gak la...
take care okeh...

~adeQ~ said...

kak, samalah kite...saya pun semalam dah terbarai sehari...tak daya lagi sbb muntah2 yang teruk...dalam bulan ni dah berlambak2 mc dan EL saya ambik sbb tak larat n so on...apa nak buat...redha jek lah kan...

ummi said...

aida ~ kena minum air banyak tu. but you need to keep on pumping to stimulate. kalau biarkan nanti sayang susu stop.

ct ~ hopefully, hopefully. tak tau lah kebetulan or mmg ada efek, today ambik spirulina sahur tadi, rasa energetic sikit eventho still ada rasa a bit dizzy and giddy

adeq ~ due bila? akak due 9/5/2008. sejak bulan puasa ni takde dtg keje pun lagi hu hu. consolation nya org kata (org kata...) susah mengandung, beranak senang. insyaAllah..

ct said...

ummi, maybe la supplement helps u as well... as for me, mkn kurma 3 bijik during sahur memang give a big different... tak de le rasa letih sgt and baby pun i guess dpt energy sket...

ummi said...

ct ~ ye kot. plus pagi td mmg ada makan kurma sikit dgn susu panas. makan mmg tak lalu sgt, roti sekeping dgn jemput2 4-5 biji.

myjulieyana said...

makin kurus la kak tie.. insyallah nanti hilangla loya2 tuh.. time morning sickness ni sure rasa perit nak pregnant banyak2 kali kan? tapi bile anak dah besar sure nak pregnant lagi.. he he.. boleh tahan mengidam ek? saya pregnant twice tak mengidam pape pon.. cuma baru ni lepas confirm kena operate terus saya pegi giant beli buah durian.. he he

ummi said...

julie ~ dulu tak gini, sihat sejahtera. kalau sebut benda nak makan, macam2 dalam kepala ni tapi bila mengadap aje, terus tak lalu.

Nero ...... said...

Ala kesianya nye kak mabuk..tu le kan lain org lain kan..sy tak tahu camne rasa org mabuk pregnant camne..sy dulu alhamdulilah takde kena..harap2 next pregnancy jgn le kena tapi sape tahu kan...terima je lah..byk2 bersabar ye kak

ummi said...

nero ~ baru kali ni kena. kali ke-3 mengandung. mmg haru dibuatnya..