Monday, April 09, 2007

Jom Release Tension

Selepas all the chaos hantar anak balik kampung -> pegi JB untuk konvo mdh -> balik kampung ambik anak -> ke Langkawi outstation -> Iman kena HFMD (lagi) = saya penat!

I needed to relax but having to be with just myself was not an option. Tahu-tahu sajalah, kalau anak-anak ada, habis diserangnya kita depan belakang! Tak kiralah time mandi ke, berurusan dalam toilet ke, ada aje budak-budak gonek tu mengekor. Abahnya sampai dah nak merajuk, semalam Abahnya dah buat announcement ‘Abah ni dah tak laku dah sekarang…..’

Berbalik kepada relax, semalam saya sempat buat a bit of gardening. Just a bit, nothing much. Cuma re-arrange pasu-pasu kecik atas stool kayu. Eh, pokok lidah buaya saya dan semakin menghijau tau! Masa mula-mula beli dulu, taklah sehijau tu. In fact siap ada tumbuh anaknya lagi. I like...

Pokok bunga bawang (aka pokok 'taktaunama') ni saya alihkan dari pasu lain (sebab dah terlalu padat dalam pasu lama tu), dah ada tumbuh bunga baru. Tak sabar nak tengok kembang nanti. If all goes well, it'll look like this (gambar pinjam bunga pasu sebelah)


Dan satu lagi projek semalam, saya alihkan anak-anak tomato si Nurul Athirah ke bekas yang lebih besar. Sebenarnya last week saya dah alihkan 4 pokok, cuma dua yang terus hidup, dua lagi dah ‘selamat’. Semalam dengan penuh harapan saya alihkan baki anak-anak tomato yang masih ada dalam bekas semaian. Alhamdulillah, pagi-pagi tadi saya tengok semuanya masih segar dan tegak. Mintak-mintak dapatlah saya merasa makan tomato hasil tangan sendiri.. insyaAllah.

Ni pulak pokok 'taktaunama'. Progressing slowly. Semakin banyak daun. Pasu and pokok bought at Tapak Semaian Baharum kat Bdr Tun Razak, Cheras.

Survivor! Pokok gantung Kakak yang selamat. Sepasu yang lama tu akhirnya mati jugak! Tinggal sepasu lagi. Ada banyak lagi nampak tunas-tunas bunga. Can't wait for them to bloom.

Okie dokie. Have a nice week ahead everyone!

6 comments:

CT said...

bestnye buat gardening. sometime, on saturday morning tu, turun gak padang, gembur2 tanah sket... syok gak. i'm quite lucky bcoz my maid is quite handful and bole tahan tgn die... last time die tanam tomato and merasa la kitorang mkn. siap bagi kat neighbor and my MIL. tapi since we are really petani, so kulit tomota tu tak de le selicin cam kat kedai but alhamdulillah, tak yah membeli. for me, i'm more into pokok bunga rather than pokok sayo or buah.

ummi said...

ct ~ i am not sure which one i like best yet.. either pokok bunga or buah/sayur. that's why i'm trying all for now. maybe lepas ni nak cuba tanam timun pulak kot. beriadah sambil jimat belanja.

CT said...

i find this is a gud way to exercise. bepeluh giler sambil mengembur and letak baja... and also sambil mengejo budak kecik yg sebok nak korek tanah...hehhe...
and not to forget, this can be weekend family activity kan. tak yah nak pegi jauh2 and still can have fun together....

ummi said...

CT ~ part main tanah tu yang paling tak larat tu. sudahnya the whole porch kena cuci balik kan.

oren said...

baguih la akak nih..saya selalu berangan nak tanam macam2..tapi dah jenis tangan panas, tanam apapun, mati jugak akhirnya...huhu..

psstt..anak2 pon asik dok keliling saya jek..penat tul..bapaknya bleh plak goyang kaki tgk tv..tensen gue..

ummi said...

oren ~ dulu akak pun min alif lam sin bab2 nih sbb tak pernah menjadi. but then kalau kita jaga betul2, insyaAllah.

btw, anak2 anak pun memang dok bergayut kat akak jugak. it's just that husband akak tolong2 jugak mana2 yang patut. kekadang kena sound2 jugak bila dia melekap depan TV or laptop lama sangat. kira adillah kot sbb akak pun kekadang terbongkang tidur tengahari masa weekend.