Wednesday, April 11, 2007

Macam-macam Anak-anak

First and foremost, community service – Sudahkah anda mengisi boring B/BE 2006? Bagi BE, duedate is 30th April tau! Saya, sepertimana tahun-tahun lepas, berazam nak isi awal-awal. Akan tetapi… sepertimana tahun-tahun lepas juga, masih belum isi walaupun due-date hanya 19hari aje lagi. Sebetulnya saya tak terima hardcopy. Baru 2 hari lepas saya call bertanyakan khabar borang saya tu. Oh, bolehlah print dari websitenya. Sapa tau, mana lagi untung, taksir bersama atau taksir berasingan?

Anyway.

Saya susah hati. Walaupun bukan anak saya. Adik Yin kita masih belum ditemui. Membayangkan saja keadaan mak ayah Adik Yin, saya rasa selera mati. Apatah lagi kalau benar-benar berada dalam situasi mereka. Saya risau juga perkembangan kes ni. Dah diletakkan ganjaran ribuan ringgit. Bimbang pak-pak culik dan mak-mak culik nanti sesuka hati aje ambik anak orang demi nakkan ganjaran. Saya tak salahkan mak ayah Adik Yin. Dalam keadaan mereka, sudah pasti they’d try any avenue as long as dapat semula Adik Yin. Cuma saya harap mereka sentiasa di jalan yang betul. Saya amat mendoakan keselamatan Adik Yin dan amat mendoakan dia akan kembali kepada mak ayahnya. Teringat saya di KLCC park dalam setahun lepas. Saya kira tak sampai 10 saat saya terlepas pandang, kakak hilang dari pandangan mata saya. Berderau darah, saya rasa jantung saya berhenti berdegup. Rupanya dia pegi join satu family yang sedang picnic. Ya Allah.. hanya Allah yang tahu perasaan saya ketika itu. To kakak, saya sentiasa ingatkan dia. Jangan jalan jauh-jauh dari kami. Kalau ada orang yang tak dikenali, tak kira lelaki atau perempuan pegang dia, dia harus dan wajib jerit sekuat hati.


Berbalik kepada Kakak, saya tercari-cari method yang sesuai untuk saya ajarkan dia membaca ketika di rumah. Something light. Something appealing to her. Saya cuba-cuba buka buku tadika dia di rumah. Dia tak menunjukkan minat. Muncung aje. Katanya penat. Dia lebih gemar melukis dan melukis dan melukis. Asyik bertanya bila kami boleh hantar dia pegi sekolah melukis! Kebetulan lama dulu saya ada belikan dia doodle-pro. Semalam saya cuba tulis perkataan-perkataan yang mudah-mudah dan dia perlu lukiskan objeknya. I wrote BOLA, she read BO.. LA… and drew a ball. Then we started with simple sentences like ‘BOLA SAYA BIRU’. Walaupun at times, she took so long to draw, haruslah saya bersabar.

Her English is improving. Walaupun ada anak orang lain, at Kakak’s age can speak fluently kan, to me this is still an achievement. Considering the fact that we speak Malay with heavy accent from the East Coast and a bit Manglish (as secret code) at home kan. My, she also adopting Terengganu accent which is rich with ‘G’ when speaking to relatives from tebby side and swiftly change into Pahang’ code when speaking to relatives from my side.

Satu masa dulu dia asyik bertanya. Mak itik bagi anak itik susu ke? Kucing ada t*t*k ke nak bagi kitty susu? Adoilah. One thing she knows, what animal bertelur and what animal yang beranak. So we leverage on that. I think it was a bit hard to tell her the type of animal such as reptile, amphibian and the likes and the ciri-ciri for each category. I just told her that most animal yang bertelur tak bagi anak dia susu. Yang beranak, they do. It’s a bit messy when it comes to exception such as whale and dolphin and platypus. But she’s getting along the drift quite well.

Emotionally, dia kuat merajuk. Kalau dipujuk-pujuk, rajuknya makin menjadi. Most of the time, I pretend merajuk as well and she’d came running and seeks apology. I don’t know how long will this still be working. I just hope I’ll get new trick before she overgrows that tactic. Dia pun dah tahu some ‘line’ that cannot be crossed over such as she cannot undress in public or boys should not touch her especially her private part so forth and so on. Tebby said, menjaga Kakak sekarang lebih susah dari dulu. In fact mungkin lagi complicated dari Iman. With Iman, kena tahan sabar dan marah. With her, it’s more like dealing with her emotion, feelings and whatnots. She seeks justice. She wants her opinions to be heard. She wants reassurance of our love especially bila dia rasa terpinggir when bergaduh with Iman.

Speaking of Iman, that energy-ball still wakes up at night for his feed. He’s going to be 30mo early May nanti. Last night while he’s eating cereal, he dipped his hands in the milk and ‘washed’ his hair with it. Few days back, while eating bread with jam, he opened up the fold and licked the jam (that was normal I think, I did that when I was small). Then he put the bread on his head, like wearing a hat and patted it hard as if trying to make it sit still on his head. Adoilahh.. *bayangkan pahala Allah berikan...*


2 budak gonek sedang mengharrass tempayan wan mereka di kampung




4 comments:

siku|at said...

generally, kalau both are working. Separate taksiran is much-much more better. Ooh.. saya still lupe nak bayar 10 inggit akak , saya guna beli personal money ari tu ((dlm tuh aa cakap pasal taksiran)).

ummi said...

sikut|at - dah isi ke belom itu form? mmg selama ni buat separate sebenarnya he he.

siku|at said...

mode sedang mencarik penyata-penyata utk tolak cukai.. hehhee..

~ahni~ said...

Last year saya tak berapa ambik berat segala resit ke apa ke... puas jugak le nak korek balik, kalau susah sangat kira burn ajelah kot...