Thursday, December 02, 2010

Domesticated?


Tak lama lagi boleh jadi domestic goddess. Kalau tambah 2 tahun dok rumah, harus boleh buat buku cam Martha Stewart or Mrs Beeton. Sila google.

I made Pau Kacang Merah last Saturday. The kids were excited until they took their first bite. Mana kelapa? Inti kelapa? Ayo.. banyak komplen pulak. Letih tau ummi uli tepung. Kasi pujian lah sikit.
pau rumah hijau. menunggu turn untuk masuk steamer sambil menggebukan badan dengan bantuan yis


pau rumah biru

Isnin buat donat pulak. Disertai dengan bismillah dan doa moga-moga donutku gebus. Alhamdulillah menjadi. Sedap, gebu dan lembut. Cuma shape tu kena improve. Dah guna mulut gelas nak tekap, pastu tutup botol nak buat lubang tengah tu, mau tak berkedut-kedut doh heh heh. Conclusion paragraph ni ialah saya perlu membeli donut cutter.

ini batch yang paling comel rupa bentuknya. manakala yang tidak dipaparkan disini adalah yang sunburnt dan yang penuh stretch mark. sounds like me okay.



munchkin. Iman loves these.

9 comments:

aida said...

samalah kak, rasanya kalau saya buat PhD, dah boleh buat cooking class buat kek lapis.. tehee... sekarang dok gila buat kek lapis sambil baca blog mat gebu yang pandai masak

ummi said...

aida ~ live your life to the fullest, they say. ada masa nih, buatlah apa2 yang you couldn't have done masa keje dulu. matgebu tu? kan. dah lah cantik belaka gambar masakan dia.

Ummu Auni said...

wah wah...tercabar rasanya diriku

ummi said...

aini ~ malam tu lengan akak sakit akibat nak menguli tepung sampai lembut. senang aje sebenarnya. thanks to instant yeast.

Farra said...

owh pau, i like!!!

Mrs Beeton i tak kenal..nnti i gugel

akak tade acuan donut? lg sonang buat!

tak guna mixer? lg hebat..sy guna mixer menguli..huhu

mat gebu~ my feveret blog! kan resipi roti pon amik situ ehehhe

ummi said...

farra ~ akak buat 1/2kg je.. boleh lg lah uli dgn tangan. next nk try sausage roll pulak. tp tatau bila lg.

y@tipruzz said...

donut & pau? hoho sy buat masa anak sorang je dulu..kuar firas, kuar ammar..kem salam byebye to all those :p

tp part uli pau, kasik kt pruzz..he's the best..dilempar2 tepung tu, mmg gebu x hingat sume puji pau saya sedap hoho

ops, pasni donut tu coat la ngan chocolate, cfm anak2 akak ske!

ummi said...

yati ~ yg rajin nak tolong uli teung, anak2 akak ni ha. confem jadi pau kaler kelabu kalau kasid epa uli ewww! akak guna tepung pau so takdelah masalah sangat nak kasi kembang semangkuk kan. aritu akak buh gula banyak sikit sbb malas nak dust dengan gula or buat cekelat tu semua. budak2 ni makan comot.. siap dengan kain langsir or sofa jd kain lap nanti hohoho!

y@tipruzz said...

ari tu saya kata anak2 saya ok kan tak conteng dinding. selak belakang langsir, aduhai ade byk crayon biru + pensel...angkara si firas yg brutal ni huhuhu