Friday, September 04, 2009

Kisah Kereta

My dad's car was stolen yesterday morning. Alhamdulillah sebelah petang polis dah dapat balik and the time he SMS-ed me, the car was in the police compound. He left the car with keys inside and got out. Next thing he knew, one stupid guy was speeding away with his CBT 1105 (1105 - sama birthdate dengan Adam, 11th May.. coincidently) My father was born in 1940. That makes him 69 this year. Maybe he forget about the key. Aren't we all once in a while, forget about things. Maybe we'll all forget at his age.

Kereta tu was found back sebelah petangnya. Tak jauh pun from my kampung. Maybe around 10-15 minutes drive je. The mamat was stupid enough to drive around without changing the number. Not really jumpa sebenarnya, kena tahan masa roadblock. But the guy slipped away in some bushes (maklumlah area kampung, banyak semak). And my dad got the car back.

And I, also had issued with car yesterday. Tebby was having a late presentation so I left with my friend after office. Sampai depan Wisma TM, Jalan Bangsar, Zue kata dia rasa kancil macam berat. And when we stopped standstill sebab jem, the car went 'grrrrrrrrrrr'. Macam harimau marah. Knowing that kalau kami tayang kaki pun takde orang nak stop, we went to a small workshop in Pantai Dalam. One of the spark-plugs dah hitam. He said something about piston-ring (or something like that lah). Zue cuma thumbs-up saja without having any idea on what the man was explaining. Neither do I. And know what, minyak hitam yilek. Not at all. Kena masuk 2 botol. Tukar air filter. Paid RM80 and remarked 'lain tara tauu.. bawak saja?'. Ye lah tu aney. Anyway thanks. Selepas Zue membuat U-turn baek punya kat traffic light tu (sambil tersengih2 mengangkat tangan) dan seterusnya menyelit dia persimpangan Serdang Raya/Mines (sambil tersengih2 mengangkat tangan jua), saya selamat sampai di rumah jam 6 petang.

Pernah dulu tumpang kereta Zue jugaklah. Masa tu proton merah. Ala-ala sport lah rupanya tapi masuk dalam ada kotak tisu reben-reben. Pastu enjin takmo start. Bateri yilek. Kali ni tumpang Zue, minyak hitam yilek, spark-plug hitam. Isk.

Zue, akak tak serik naik keta awak.
Awak jangan serik pulak bawak akak.
Petang ni nak tumpang lagi buleh?






8 comments:

Farra said...

uh sampai minyak itam yilekk? dasat tu...sy pon tak reti psl kete, tp reti la bagi reminder kat hubby tolong cekkan itu dan ini ..hehe

lawak aa pencuri tu kureng smart..1st timer kot

Tyha said...

Uiiihhh....aaa...ni mesti jns bawak kereta asal gerak je.Me kalau bawak kereta rasa x sedap...dah bagi kat hubby soh hantar kedai.Kdng2 org perempuan ni kereta pancit pon dia x perasan...;)

Puan Hanis said...

sib baik ada itu aney buleh tolong...hehehe

sayalah orgnya kalau jenis yg tau bwk je tuh...hihihi,tp isi minyak buleh lg sendiri...ada mamber sya isi minyak pun tak penah...huhuhu

yg kete pancit tak perasan tu pun saya...hahaha...seriessss tak perasaan...adalaaa pernah time keje dulu,dh ler time tu nk gi interview...masa bwk stereng rasa goyang semacam..tp menonong gak bwk..sekali ada org bwk moto lalu sbelah tunjuk2x kt tayar depan.Hehehe...apa lagi call sama itu incik H ler.Sib baik takde pape.Bahaya gak kete pancit nih kan.

p/s: petunjuk yg tak best...mmg tak dpt pun keje tu...hehehhe...

Ummu Auni Afif said...

hehehe. kelakar betul baca expereience ni..tapi hai, kena terror tahu2 juga. ni nak gi full service. about time dah pun

Anonymous said...

huhuhu..nasib baik sempat jumpe sama itu aney...


TikusMunduk

ummi said...

test

ummi said...

farra ~ ya.. kering. aney tu sengih2 perli jek

tyha ~ iyo. akak golongan tu lah :P

pn hanis ~ isi minyak? saya jeling2 atenden pam minyak...

ummi auini ~ itulah pasal. nak kena kembangkan ilmu pengetahuan pulak ni

tmunduk ~ kau bykkan kalo aku kena tolak keta tu isk isk isk. sib baik kancil.

Zuedin said...

kulah yg empunya keta....ketaku ada problem bab enjinnya tu sebab minyak itam cepat kering

padahal ku selalu servis...almaklum dulu keta tu selalu dilenjan baik punya