Tuesday, August 12, 2008

Iman's Speech Disorder - Part 2

Hearing disorder ruled out.

Went to a hearing test about 2-3 weeks ago. Since Iman is almost 4yo, audiologist decided not to do BSER (dia kata a child that age, kalau kena sedation pun susah nak lelap), instead buat Behavioral Audiometry. Meaning test through playing. Memula tu Iman cooperate lah. Dapatlah completekan one or two games. Then he got restless and started inspecting things here and there. Sampaikan masuk bawah meja. Sikit lagi nak masuk dalam kain audiologist tu! The tests were completed within 1.5 hours of coaxing and cheering. The results -> He has excellent hearing.

dj ke pilot?
susah tol nak lekatkan benda tu kat kepala dia

dah mula restless

one of the games

hello.. hello..

Then we were referred back to ENT Specialist. A quick consultation with lots of 'syukran ya Allah' with the dr, he told us as-a-matter-of-factly, his role ended there since Iman's hearing is okay. He wrote another recommendation letter for Speech Therapist (which I have yet find) and referred us to a Child Psychiatrist. Bulat mataku masa itu.

Bukannya orang sakit jiwa aje jumpa psychiatrist
(he told me short after, as if reading my 'mata bulat'!).
She will do assessment for ADD / ADHD / Autisme, depending on her diagnose later.

Dr, adakah dr nampak anak saya ni ala-ala hyperactive?
Seorang ibu yang masih dalam denial bertanya.

Adalah sikit-sikit, saya pernah jumpa yang lagi hyper.
Sambil tu tangannya menunjuk ke atas ke bawah ke kiri ke kanan.

Saya membayangkan sebiji belon yang dilepaskan angin. Bezanya, angin belon yang ini tak habis-habis, maka berterusanlah terbang ke sana sini.

Saya pun mintak-mintak tak ada anak-anak yang hyperactive tahap tu.
Tahap mild ni pun tak terjaga kadang-kadang tu.

Saya tanya juga, adakah betul saya dah terlewat seek help. Jawapannya -> Tidak juga. Saya jadi confuse, dulu kata dah terlewat? Katanya, kalau ada hearing problem then it is too late. But with hearing disorder ruled-out, we still have ample time. He warned us the upcoming homeworks and take-home exercise we need to do once Iman starts his speech theraphy nanti.

So, next step is to see his paed back (this Saturday 16th August), then to Child Psychiatrist. At the same time kena cari Speech Therapist juga.

Kalau dengan Kakak, I always get sentimental, with Iman pulak, he warms my heart. He puts himself at a special place in his own way. I think he's the first person in our family yang kena jumpa Child Psychiatrist kot. At remembering his antics pun, I feel like running back and hug him.


Iman having fun while waiting for the ENT sp

paper cuttings on the dr's many research and
featured articles

Iman's current obsession


25 comments:

CT said...

Alhamdulillah..i'm happy for ya that d hearing test is EXCELLENT. Keep on updating us ek...

sikulat said...

hehe.. samala obsession si Abang.. transformers.. skrang ada 2 ketul kat rumah..

Adik plak berjaya menjadikan si 2 ketul transformers tuh jadik ayah & abang kepada "adik-adiknye" .. huhuhu

CT said...

akak, every kids ada die punye sentimental value...
sama cam saya, when it comes to my son, die la kawan gaduh and also kawan becinta...:) he is really my boy... cannot be papa's boy...

abi said...

seperti yang saya komen sebelum ini. speech therapist kat mana-mana hospital kerajaan pun ada. cumanya temujanji jaraknya jauh-jauh sebab ramai.

ummi said...

ct ~ we're partially relief tho i expect many more to come sampai boleh diagnose apa masalah dia nih.

sikulat ~ atiqah ni kelakarlah. btw, yang ultraman tu dah hilang dah hu hu

ct ~ lagipun mmg anak lelaki dipertanggungjawabkan jaga maknya kan. anak pompuan bila kawin kena ikut suami. apa2 pun semuanya kita sayang.

abi ~ tu yang nak cari other than gov's hosp tu. kalau boleh nak buat cepat2. nanti kot kat gov's ni susah sikit nak dpt date yang kita nak, kan. maklumlah keje makan gaji ni, cuti takleh ikut kehendak sendiri aje.

Farra said...

sy ingat nak gi speech therapy kat Hospital Selayang dulu ..will share later okk

ummi said...

farra ~ pse do. akak igt nak cari private kalo kat gov q panjang.

Anonymous said...

maybe in malaysia masalah autism tak begitu meluas, kalau nak compare dengan negara luar.

Autism is something yang susah nak detect. Salah satu simpton, ialah hyperactive dan speech problem ! Kalau dekat negara luar, memang ada sekolah khas untuk kanak kanak autism, memang ada cikgu khas yang mengajar dorang.

anonymous

ummi said...

anon ~ we haven't come to the conclusion yet pertaining to Iman's case. there are some hard facts i've begun to accept at this stage. one is his inability to converse. and susah nak ajar dia membaca sbb dia takmo duduk diam.

i guess autism semakin byk nowadays. maybe kesedaran belum cukup. i hope one day gov will address all this 'special' issues.

-akuni- said...

Harap Ummi bersabar menghadapi dugaan dari Allah...

kaezrin said...

alhamdulillah dah strike the hearing portion..

well...nanti sy pun check2 jugak kalau ader maa2 member tahu pasal dr yg buleh tolong bab speech theraphy ni...

Our Dreams Of Life said...

alhamdulillah...iman kompem xde masalah dgn pendengaran..

puterikiut said...

syukur Iman ok dr segi pendengaran.. membesarkan anak2 nie mmg mcm2 cabarannya kan kak tie..harap kak tie dan husband byk2 bersabar dan banyak2 berdoa yang terbaik ya..

abi said...

speech therapy tak perlu urgent. dan bukan sekali visit boleh selesai. nama lagi pun terapi kan. perlu banyak lawatan. lama sela satu temujanji tu dalam lingkungan sebulan setiap satu. bergantung atas hospital. ummi duk cheras kan? HUKM ada. atau Hospital Serdang.

ibuVouge said...

alhamdullillah

ummi tahniah for breastfeeding..
chai yok!

ummi said...

akuni ~ dengan Iman ni, we've gone thru a lot sebenarnya. pneumonia, asthma attack, warded sampai 4-5 kali setahun, pastu ada speech disorder and bit hyper, ke ER 2 3 kali sbb jatuh, menangis tak renti2 tapi dengan dia lah saya belajar banyak benda. kesabaran. unconditional love. to be thankful. makna redha.

elin ~ kalau ada info, just inform me okies. there's more to come, we are bracing ourselves nih.

ummi said...

k ina ~ alhamdulillah. ari tu dia still 'insist' nak duduk atas kerusi tinggi tu, nak ENT tu check telinga dia lagi he he.

puterikiut ~ sometimes even akak pun suprise macamana akak boleh bersabar dengan kerenah dia nih. *kagum dgn diri sendiri he he*. dulu tak sabar jugak. ada gak cubit dia kdg2 hu hu

abi ~ HUKM is more like it lah sbb lagi dekat. tgh usha2 lah ni. dengar cerita orang, ada sampai anak dah djh 3 still kena pegi yek?

abi said...

yer. itu namanya terapi. semuanya bergantung atas prestasi iman la. ada yang cepat dapat ada yang lambat. kalau pendengaran ok, biasanya tak lama. yang jadi lambat ialah pendengaran tak ok dan pakai alat bantu dengar. bukan setakat kat hospital je buat terapi, balik rumah pun kita kena buat sendiri latihan terapi. baru boleh cepat.
dan satu lagi, terapi pertuturan ni memang doktor tak boleh bantu. cuma ahli terapi pertuturan sahaja yang boleh buat.

anishussein said...

hello dear, my hubby's friend is a speech therapist.. based somewhere in KL.. if u're interested, pls drop an email so i can send u his contact number.. anishussein@yahoo.com

Anonymous said...

UMMI,
I think better you get Iman diagnosed dulu, then baru start terapi bagai..
Autism in M'sia, data in Perak alone done by docs in 2005 (if I'm not mistaken) is 1 in 300, tu yang reported, imagine cases yang assume mak-pak ingat speech delay as orang2 kita selalu kasi excuse..

ummi said...

UMMI,
I think better you get Iman diagnosed dulu, then baru start terapi bagai..
Autism in M'sia, data in Perak alone done by docs in 2005 (if I'm not mistaken) is 1 in 300, tu yang reported, imagine cases yang assume mak-pak ingat speech delay as orang2 kita selalu kasi excuse..

UMMI said...

lupa nak bgtau..
cuba tgk website ni, www.autismspeaks.com. Click kat Be Informed, Video Glossary. Click Login, kena register (free) then kat situ banyak video kalau nak tau ciri2 kids with autism sebab biasanya kalau orang describe susah skit nak imagine..
Good luck!

ummi said...

Soory, again, silap web address.
Check www.autismspeaks.org, bukan www.autismspeaks.com

ummi said...

anon ~ thanks thanks and thanks. nanti i'll browse thru. he'll be assessed for ADD/ADHD and the likes tak lama lagi. in the mean time, dr mmg dah suruh start speech theraphy dulu. maybe sbb Iman mmg dah sah2 ada speech problem. how lah? we're seeing his paed for opinion this saturday.

ummi said...

anishussein ~ thanks a zillion. will drop a mail sat lagi.