Monday, August 04, 2008

Iman & Kakak

Thanks for all who left encouraging words or sharing of experience. (refer my previous post on 'Iman's Speech Disorder)

*hugs*

I may not know all of you in person but yet I feel close. And it's a relief to know that I am not alone facing this problem. At least I know a person or two who I can turn to for information and to learn from their your experience.

Anyway.

Kakak has been absent from school a good whole week last week. She was down with fever and gone thru 3 blood tests. First reading of her platelet (sp?) was 160, which was near borderline. Second reading sent us rushing to Atfal and went straight to APSH. It was 121, under borderline. In APSH, another test took place and it came to a relieving 180. Nevertheless, as were trying to breathe in relieve, her temperature shoot up again Friday night. She's well and going to school today.

This morning, I sent her to school. Normally the caretaker in Atfal would do that. I walked her to the gate and told her I'd walk her up to the canteen. I thought she'd like that. Nebertheless, she refused and told me to just leave her at the gate and she'd go by herself.

I don't know how to balance between letting go and cherish her independence or to keep her like a baby to me forever. I thought a drop or two of tears came out. I don't know for which reason. Maybe for both.

12 comments:

oren said...

hmm..depa dah makin besaq..

Ummibatrisya said...

salam,

ummi, kakak sebaya anak saya, Batrisya.

sudah 7 tahun mereka sekarang.

masa kecil dulu kita yang pegang tangan mereka masa berjalan.

sekarang nak pegang tangan pun tak bagi, malu kawan-kawan nampak. nak cium dan peluk lagilah malu. nanti kawan-kawan kata anak manja.

kdg2 buat kita sedih.

tapi kita sepatutnya gembira kerana mereka semakin berdikari. :)

ummi said...

oren ~ hmmmm jugak *terkenang anak2 di nursery*

ummibatrisya ~ it's a mixed feeling rasanya. kdg2 diorang dok meleseh2 manja ngan kita, kita lak tak tahan melayannya. bila diorang menunjukkan tanda2 indepence, kita lak yang sedih. saya lah tu. kdg2 simple things yang dia nak buat, membuatkan saya sebak. dah besar anak ummi...

NeroEcha said...

Tak lame lg dah anak dara lakk.....

Tyha said...

Yelahkan..kadang2 x de masa nak layan depa meleseh2,sebab rasa derang dah besar..tapi kadang2 kesian sebab rasa mcm sisihkan mereka dan lebihkan adik.Mcm tulahkan anak sulung...memang kena banyak berkorban + berdikari.Sebagai Mak...kita memang nak sangat bagi yang terbaik...;)

-akuni- said...

Macam sedih pulak baca entry ni... memang macam tu lah... anak2 sedang membesar tapi kdg2 saya peluk je kuat2 walaupun dia tak nak... padan muka dia hahahah

ummi said...

neroecha ~ she is! coming to 7yo, kira anak dara sunti lah tu.

tyha ~ sometimes bila semua serentak nakkan perhatian, it does gets a bit crowded! lepas dah 7 tahun jadi mak pun, masih tak reti2 nak bersabar2 huhu. akak le tu.

ummi said...

akuni ~ yah yah.. gomoi sampai depa meronta2 nak lari kan. my husband, sampai la ni MIL peluk cium. anak lelaki tunggal le katakan...

mamalisa said...

Kak, lama x masuk sini x ingat dah address blog akak..pls pray for my alisa ok. dulu was worry when baca akak punya kesusahan deal with anak-anak masa sakit, now my turn pulak :(

abi said...

komen entri sebelum: memang ENT tak boleh assess hearing function. memang kena jumpa audiologist. rule of thumb, 1 thn 1 patah perkataan. kurang, perlu perhatian. dah pergi ke?

kemon entri baru: memang. semua orang sama. terima tak terima aja. walauapapun, masa berlalu... dunia berputar. :)

ummi said...

abi ~
entry sebelum - dah pegi jpa audiologist. hearing excellent so kena buat assessment lain pulak. suggested buat speech theraphy., kalau tau kat mana yang bagus, pse inform me yek.

entry ini - ye lah, masa beredar, anak2 semakin membesar. bila ingat2 balik masa dia baby dulu, syahdu rasanya.

abi said...

speech therapy: mana-mana hospital kerajaan ada pakar terapi pertuturan nih. HUKM ada, HKL ada. cubalah pergi ke klinik pakar ENT di hospital tersebut.