Monday, August 25, 2008

Cerita Anak-Anak Ummi...

Busy. BP2009. Cemana buleh memblog dalam busy2 nih? Tengah tunggu unit lain bagi requirement diorang untuk dicompile. Part saya dah siap dah.

Kakak's back. Tebby jemput dia dari kampung Sabtu lepas. Atok dengan Wan dengan berat hati lepaskan cucu yang sorang tu balik KL. Wan bawak Kakak pegi gunting rambut. Kebetulan pula, rambut Kakak sepesen dengan rambut Ummi walaupun sorang gunting kat kampung, sorang gunting kat KL. Wan bawak Kakak pegi beli baju kurung sepasang. Hari Sabtu ada kenduri. Maka berhiaslah cucu yang sorang tu dengan baju berlabuci kelip kelap. Malam Ahad tu dapat SMS dari Mokkucu - katanya rindu dengan Kakak. Atok dengan Wan teringat-ingat cucu yang sorang tu.

Sebetulnya minggu lepas Iman demam. Saya agak demam rindu. Bila Kakak takde, dia less active dan kurang ceria. Tekaan saya mungkin tepat. Kakak balik aje KL, demam pun baik. Dia kembali aktif. Kembali ceria. Abahnya belikan dia Transformer. Optimus Prime. Mode Cybertron katanya. Boys will be boys. Dari sebuah truck, pusing-pusingkan tayar, body, windscreen segala, jadilah seekor robot gagah berwarna merah biru bernama Optimus Prime. Termuncung-muncung lah dua beranak tu mengerjakan benda tu. Bila Abah takde, Ummi rasa nak sorok aje Optimus Prime kat mana-mana. Mana le Ummi tau nak mengerjakan benda tu dari robot jadi truck. Pastu dari truck jadi robot balik.

Adam sihat-sihat saja. Kepala botak dia tu memang jadi port feveret nyamuk mengigit. Abis merah-merah. Masih belum boleh meniarap walaupun sangat gigih berusaha. Malam-malam tidur, mesti mengiring ke kanan. Kalau tidur siang boleh pulak telentang. Sekarang ni kalau time makan, saya bawak dia ke meja makan. Bimbang dia boring sorang-sorang tergolek tengah ruang tamu. Meleleh-leleh air liur dia tengok orang makan. Sambil tu mulut mengunyah-ngunyah. Yang tak best tu, bila dia n*n*n pun, dia buat aksi kunyah-kunyah tu. Oucchhh dikkk.. sakit tau. Tu belum cerita pasal dia ketip dengan gusi tak bergigi dia tu, pastu ditarik-tariknya. Isk.. Isk.. Isk.. Bayangkan kalau dia dah bergigi... oh tidak....


diorang ni tak bagi saya makan.
makan tangan aje lah.

Adam, 3 1/2 bulan.
Jadi si Bintat - kena gigit nyamuk.

7 comments:

-akuni- said...

Ciannyer tengok orang yang kena gigit nyamuk tu... dah bz buat BP ye... kita org belum lg... bulan 10 kot...

ummi said...

akuni ~ last year lagi awal, in July. ni baru submit financial requirements. saya pulak first time buat from scratch, pening makcik. especially when ada org yang submit last2 minute. dah kena edit balik.

CT said...

kakak nih mesti kesayangan atok ye... tapi atok ngan nenek memang slalu cair ngan cucu kan... ape aje yg diorang mintak, mesti dpt... cam my son, klu kena marah, neneknye pulak marah kite balik.. sabo je la..

ummi said...

ct ~ ya betull. nak tak nak atok wan kena manjakan sbb dia asik nak balik kampung aje he he.

oren said...

bulat sungguh en adam..

Anonymous said...

salam ummi..

nak tanya about bf and the 'transportation' of EBM, cam ne nk contact akak ek...

-ays_as-

ummi said...

ays_as ~ you can mail me at abrozila[at]tm[dot]com[dot]my