Thursday, April 17, 2008

Muhammad Adam - One Big Guy

Muhammad Adam. We've decided that would be his name.

Last Friday, he was already a 3.3kg foetus. He's head down. Should he be born now, insyaAllah he can survive on his own already. By now, his internal organs should have developed and physically okay. Panic? Yes I do. He was already Iman's size at birth! Takut? Of course. Masa tu I had 4 more weeks to go. The past 2 weeks, Adam gained like 800gm. Do your math. I did and the result scares me. I was issued an admission letter already. Packed my bag and Adam's. Ready. I asked my gynea on what to expect should I carry Adam until 40 weeks. He predicted I'd manage a 3.5kg since Kakak was 3.5kg at birth. But anything like 4kg, we may resort to OT. Given my size, I could not help but to wonder where else Adam will fit himself in my tummy for another 3 weeks. When he's quiet and remain still, I had to poke him to make sure he's ok. I guess things are getting pretty stuffy inside there. (Good boy, now he's moving) Oh yes, just for information, I've expanded additional 17 inches in waistline. Yes, a good 17 inches. Should I cut off that expanded portion and lay it flat, it would be longer than pembaris panjang you.. Scary huh!

Anyway. Since I may be in labor anytime, I'd like to apologize to my blog readers for my wrongdoings. Anything yang membuatkan anda terasa atau marah atau sebagainya. Pse pray for Adam's safe delivery. Since I'll be in KL for confinement (except during cuti sekolah, I'll be going balik kampung. Tebby may have to go abroad that time), I'll have full access to email so watch out for Adam's debut on the net okies.

Oh, sharing some preparations I made for this little guy..


hak ni mak dia punya. para jamu-jamuan dan ubat-ubatan.

beddings, caps, saputangan, bib


mittens & booties. at the back are socks.

towels, wipes, shirts

bodysuits, baju pendek, via storage, cotton balls and my good old Avent pump


napkins, blankets and yess... my new medela pump


more beddings.


steriliser baru. last time i used pigeon. now the price lebih kurang dgn Avent's jek so I settled for Avent.




24 comments:

aida said...

kak tie, jamu mak dara tu tak seumppph nona roguy. i have taken both during my confinement, and now i declare myself a nona roguy die hard :P

amboi, siap tayang2 pam baru tu, jgn luep sterilise sebelum gune :P

ummi said...

aida ~ umph camne tuh? pam baru tu masih intact dalam box. sayang nak keluarkan. sgt tempted nak try okeh.

Ummu Auni said...

berkobar2 tgk barang baru - everything is nice. lipatan baju tu dan sebagainya. it's always good to smell new things, ke akak bagi yang lama cum baru?

ummi said...

ummu auni ~ campur2 hak baru n lama. mostly baru sbb yang lama dah bagi orang hu hu. btw, akak mmg lipat baju gitu, all in the same saiz and susun ikut kategori. bukan apa, senang nak cari nanti. that's the 'bree' in me heh heh.

pB said...

Salam Ummi



kejab jer nyer ummi.
rasa macam baru jer dengar citer ummi pregnant.
ini dah nak bersalin dah ...


pB doakan ummi selamat ...
pB doakan baby sihat ....

ummi said...

pb ~ thanks. kawan2 kat ofis pun sampai naik gerun tengok 'kesuburan' perut saya ni ha. seriously, cam nak pecah dah.

oren said...

all the best la kak..

ummi said...

oren ~ thanks. doakan akak dan baby selamat yek

Anonymous said...

Kak Tie,

I pray for your safe delivery and the baby's good health! Insyallah semua selamat, selawat banyak banyak..

/MC

aida said...

jamu mak dara tak sepanas nr.. nr kan bagus untuk melawaskan perut dan kasi panas badan.

tapi jgn makan awal sgt, kang jadi kuning cam fahri sebulan gara-gara mak makan jamu. nenek dia pun stau, dah org lambat makan jamu, dia bising.. tu paksa dalam rela la kena makan.

menyesal tak sudah sebab sebulan fahri kuning

matasipit said...

Dear Kak Tie,

I pray that everything's gonna be OK.. for the mother and for the baby.. InsyaAllah.. :)

ummi said...

mc ~ thanks. the more birth I gave, the more frightened I've become. sbb dah tau what to expect kot. plus, Iman's was a hard one. will sms you when Adam pops out nanti okies.

ummi said...

aida ~ same thing with Iman. jaundice for over a month. kakak did not get even a hint of yellow so bila Iman kuning, I was da** worried. abah dia lagi lah kan. tu lah, dok pulun makan jamu sgt. sudahnya stop gitu je sbb tak sampai hati nengok dia kuning manjang

ummi said...

matasipit ~ thanks. awak bila, cik abang dah ada kat sini kan.

yatipruzz said...

kemas dan comelnyer sumer2 benda tu...gud laks kak!
moga sumer slamat :))

nak tanye, adam tersgtla berat...tapi berat akak bertambah tak? how much u've gained so far?

ct said...

akak, just to wish u all the best. sama cam my gud fren yg jugak menunggu harinye...
bila tgk all the kiddies shirts/pants terasa bestnye... emm, i can imagine the smell of baby...

Tyha said...

Errrmmm...comel,kiut....kemas je ekk.Kalau saya sure campak2 dan sumbat2 jelah.lagi2 mitten and booties...sokmo ilang geng.Berat2 je anak2 akak masa dlm perut.Anak saya semua lahir kecik...tapi menggemukkan badan kat luar...hehehehe.

Saya pon guna Nona Roguy dari anak first.Inshaallah.Akan terus guna NR.Bestlah dah ada Medela swing.Moga dipermudahkan segala urusan untuk akak dan bayi yang bakal dilahirkan....Inshaallah.Take care and I wish You all the way with good luck and safe..;)

ummi said...

yati ~ less than 20kg (masa anak sulung 20kg) but apparently zat2 seme pegi ke baby. tanyalah zarid ngan smah, dari belakang akak tak nampak cam org pgnt pon.. cuba tgk dari tepi.. huh.. akak pun ngeri tengok diri sendiri. mmg besor giler perut. tu pun akak dah control2 makan. malam mkn hak light2 aje. ni pengaruh baka kot. belah husband akak baby besor2..

ummi said...

ct ~ dah tak sabar to hold him in my arms sebenarnya. syokkan bau baby baru lahir.. wangi je.

ummi said...

tyha ~ it upsets me kalau almari serabut. kalau mitt & booties tu, mmg sentiasa lipat ngan gengnya. time basuh masuk dalam net, takut riben2 tu rosak. cukup pantang kalau sebelah tangan warna kuning, sebelah lagi warna hijau. medela tu, tak sabor nak terai. hari tu dah cuba2 pasang tapi tak letak kat t*t*k lah. anyway, thanks for the wish.

Anonymous said...

kak ummi..

saya pun pregnant gak..35 weeks to be exect and my baby dah 3kg ok.. last 2 weeks dlm 2.2kg...tetiba dia naik 800g in 2 weeks time.. very scary... i have another 5 weeks to go.. and very2 scared kalau baby reach 4kg.. tapi abg dia arituh pun 3.6 kg kan...so rasenye adik dia nih berat lagi kot..anyway.. good luck.. dan semoga kita sihat2 belaka...

silent reader,
mama afif...

ummi said...

mama afif ~ huh.. mmg ngeri. i myself pun dah take light dinner and avoid makan in-between banyak sgt. kalau nasi tu, makan 1/2 portion je sekarang. org kata time pgnt ni lah nak makan segala kan but not in my case.

kaezrin said...

akak...my irnony balik2 rumah my Mini E rosak damn tension banget was contemplating nak nbeli pam baru and all..but i think i need to get a spare manual pam jugak just in case and all..right now i am getting Pump In Style from Medela on loan from a dear friend..dah start slow uat stock utk start keje...but adehh very demanding sbb my lil hero mmg amatlah 24-7bergantung okeh..

btw i dicnh all jamu...ntahlah never try..but apkai minyak urut nona roguy before put on my bengkung..but today as of 22 days i dinch socks and bengkung already sbb kes panas yg amats....i am shame of myself but my will pwoer x tinggi langsung.. :))

anyway a nice room u prepared there..i think if i ever to give birth again i may camped downstairs lah jugak agak leceh bila kat atas cam gini...

ummi said...

kaezrin ~ bilik tu dah disiapkan sbb contemplating malas nak naik atas dah hu hu. but too small untuk letak play pen. yang itu bubuh kat living area. biar abah ngan budak2 tu occupy bilik atas. silap2 depa yang join akak kat bawah nanti nih.

akak beli jugak jamu. nak kempis punya pasal but then I won't hesitate to stop kalau Adam kena jaundice (nauzubillah).