Friday, March 28, 2008

Muhammad Adam

Hari ni hari mengomel sedunia. Saya sebenarnya bercuti, tup2 kena jugak ke ofis nak siapkan kerja urgent. I don't know how urgent is the urgency really was. From the calls/smses, nampak gayanya kalau saya tak siapkan benda tu, boleh runtuh bangunan ofis tu kot. Begitulah seriusnya!

Saya bercuti pun bukan suka-suka. Ada appointment dengan Dr Ashar. I am now 34 weeks pregnant. Another 6 more to go. Little Muhammad is now 2.5kg already! If he continues the current gain-rate, he may be born 3.5 or 3.6kg. (kalau sampai full term at 40 weeks). He still covered his face masa scan tadi. It was hard to see from the front but we managed to view him from the side. Heh, cam abang dia pulok. Mulutnya, matanya, mukanya dan most of all,.. dahinya. Dahi jendul macam Iman! He's doing well. He's currently lying melintang. If by next appointment (which is 2 weeks from today and I'll be 36 weeks by then) he still in that position, chances are, he will stay like that until birth since he'll have lesser and lesser space to roam about. I may end up on the operating table. Ngeri okay. I asked about massaging him into the right position. Dr Ashar prefers to take it passively. Meaning, let him be. If need be, ikut tingkap lah jawabnya. In the meantime, whatever method that is safe enough for the baby and me - I'll comply.

Dr said I have a pendulus shape uterus. It means berat baby saya membawak ke depan. Memang kalau tengok fizikal saya sekarang ni, perut memuncung aje ke depan. Tajam semacam. I am more prone to backache, he said. Which I think so. Plus the fact that I am 34 yo already.

Btw, guess who I met while waiting for Dr? Wardina. Iya, Wardina yang berlakon dulu tu. Kalau artis lain mungkin saya tak ceritakan kat sini but then since I like her personality, I storylah here. Siap sms Sikulat lagi time tu. I just couldn't help but to stare. Cantiklah dia tho takde mekap-mekap. Tinggi dan slim. I also met Elin. Iya, elin yang the-kek tu. She was supposed to deliver the day before. She still looked energetic and berseri-seri. So unlike me. I don't even like to powder my nose or put on some lipstick sejak-sejak pregnant nih. Dengan hidung yang dah start mengembang. Oh.. memanglah hidung saya semulajadi tak mancung. So bayangkan hidung yang semulajadi tak mancung, jadi kembang pulak lagi... Oh, lepas bersalin ni saya mesti berseri-serikan life saya semula. By the way, I have these 'kutil' like things tumbuh on my neck sejak2 pgnt nih. Sadly enough, those usually stay after delivery. Dr said I could get rid of those via laser treatment lepas bersalin nanti. My bonus will be put into good use, don't you think. Tapi kan, takkan sampai cecah 5 angka kot? Kalau sampai kena korek tabung, I'll rethink and rethink and rethink it over.

Okaylah, panjang dah menceceh nih. Tebby tgh syok tengok TV tu. Budak2 dah tidur. So, bye for now. I'll either join Tebby and his TV or the kids in ohlala land. Ohlala land lah kot. Need to get up early esok sbb Kakak ada sekolah gantian. Kang tak brekfes lah anak dara tu.


19 comments:

Farra said...

syoknyer..sure lawo eh wardina..sy pon suka tgk muka dia, akak borak apa ngan dia? storyla sket
so, kerja yg urgent tu siap ker?

sikulat said...

akak tak amik gambar ke? ahahha.. mcm pesanan SMS saya tuh.. aahhaa.. kalau tak leh la publish kat blog..

ummi said...

farra ~ lawo. even better dari dalam mag / tv kot. she's not that fair but nice to look at. kerja tu? huh, siap jugak. dah email, pastu takde sesape komen pun.

sikulat ~ seganlah smah. tapi sesampainya akak kat ofis, sempat lagi bercerita tu.. dalam sebok2 nak siapkan kerja urgent tuh.

-akuni- said...

Hi there Ummi, lama dah saya tak menapak ke blog Ummi nih. Saya dah tukar ke url baru: kularilari.blogspot.com, jemputlah visit.

Ye lah, kerja apa yang urgent sangat tu? Dah siap ke?

Hany FF said...

huhu..kak ti, jadi sungguh cam orang dok kata kalau pregnant anak lelaki tu ek? hany pun sama...masa pregnant nufayl...besiap camno pun, muka sembab je rasa (bila ambik gambar baru kita tau). masa nuha, tak bersiap pun & tgh letih2 pun masih ceria je wajahnya.
btw, i dunno why lah...heheheh
;) selamat berjuang, biar apa pun jalannya...semoga selamat!

ummi said...

akuni ~ siap jugak. mengomel2 saya hari tu. yang geram tu, bukannya diorang takde data tu sumer, tinggal taknak buat jek.

hany ~ akak takut c-sect sebenarnya. tapi bila fikir2 balik, mintak doa kat Allah, apapun jalan yang paling selamat untuk akak & baby ni, normal ke, c-sect ke, mudah2an dipermudahkan.

ct said...

akak, i've been thru the normal and c-sect, what i can say is it's not that bad... yg penting anak selamat... memang sakitnye lain macam but afterall, its not that bad...
tang nak melawa tu memang betul gak kot... masa i pregnen my son, langsung tak nak pakai barang kemas.. tapi masa my daughter, memanjang nak melawa.. siap cari MAC and BB.. my hubby siap ckp, high maintenance betul adik nih...hehhe.. and the habit stays sampai skarang...

ummi said...

ct ~ maybe sbb akak dok dengor the pain after surgery tu cam horror jek whereas kalau deliver nml, tak lama lepas tu siap boleh jenjalan lagi. let's saya kalau ditakdirkan dr mmg advise to c-sect, nanti akak bolehlah mintak tips2 sumer yekk..

aida said...

amboih jumpe wardina.. dari dulu minat dia.

kalau akak ended in operating room, saya doakan all the best okeh

ct said...

akak, no prob.. bole share experience yg tak seberapa... nway, jgn tensen2 sgt....

ummi said...

aida ~ akak takdelah minat sgt tapi suka tgk. sweet aje. dia pakai all black hari tu. skirt labuh dgn tshirt panjang.

ct ~ okie dokie. i guess both method pun ada pro and contra nya kan.

ijjah said...

kak tie, sy doakan moga sume berjln lancar.emm, since sy c-sect dah sebln lebih nie dah bule jln2 tp masih berhati2. mmg x angkat ape2 brg coz takut; just angkat baby je lah.Alhamdulillah jahitan dah sembuh kat luar, hopefully kat dlm pon sama gak. Org kasik nasehat; jgn sapu minyak gamat kat bekas jahitan tue.

ummi said...

ijjah ~ sebulan? mak aihh.. lama tu. nampak gayanya akak kena jugak ambik temporary helper masa confinement ni ha. almaklum ajelah anak2 akak ni kan...

aida said...

yup, tak dinafikan luka c-sect lagi lambat sembuh daripada normal. masa saya dulu, dekat sebulan baru betul pulih, lepas sebulan pun masih berhati-hati

masa bersalin normal, 2 minggu tu dah ok

yatipruzz said...

takutnyer c-sect. Adik saya kata saya jln cam robot, static je..nak bend bdn takut, sumer takut hehe

anyway gud laks!
sejak bila baby adam breech?

semlm sy scan baby saya pon breech..adui fobia rasa!
idlan dulu since 7bln-deliver breech x pusing2 dah :p

ct said...

ummi, dun worry too much... as i said earlier, its not that bad... still, lain org lain sakitnye.. ade gak yg besalin normal but takes some time to heal. same thing to c-sect. i was fully energetic towards my 5th day and by 2nd week, i was active as usual. yg part angkat2 berat tu normal la.. even u besalin normal pun u're not supposed to angkat berat kan... the only diff is tak berurut.. even bengkung pun i started to wear after 2nd week. it depends on the individual jugak. cuma the 1st week tu i telan air gamat and air manjakani religiously... sgt berdisplin and i think that helps me to heal and active as well.
and also i boleh layan my son as usual despite csect pun. and knowing camne layan budak laki yg tgh lasak and baru dpt adik pulak...very tiring okeh.. alhamdulillah i went thru it smoothly...
insyaallah, if u happen to go thru c-sect nothing to worry...
tapi, u have another 5 wks, the baby might decide to pusing nanti.. who knows kan...

Tyha said...

Salam...agaknya kalau ngandung bb boy yang keluar kutil kat leher tu.Saya...dua2 anak leher jadi hitam dan keluar mcm kutil2 kecil2.Pernah sekali saya ketip ngan ketip kuku...darah keluar sampai x nak berhenti.End-up,jumpa doc dia kata lain kali jgn buang...sebab benda tu sebahagian dari daging...boleh jadi barah kalau x dibiarkan sembuh betul2. Puas lah sapu losen semua x hilang2.ialah cam geli jekan kalau tengok kat cermin.Tapi bila anak dah boleh jalan benda tu hilang sendiri.Rasanya x yahlah akak perabis duit buat laser.Inshaallah boleh hilang sendiri.

ummi said...

ct ~ whatever pun Allah takdirkan untuk akak, mintak banyak2 selamat bersalin akak dan baby tanpa masalah. eii.. tinggal 5 minggu je lagik.. how time flies kan.

ummi said...

tyha ~ bukan setakat geli, kekadang sakit bila tersangkut kat rantai / leher baju / tudung. kalau gitu akak tgu jugaklah kot2 hilang sendiri. takyah bayor ribu riban buat laser treatment tu kan.