Tuesday, February 26, 2008

Menyampah..

Nak tau tak antara jenis-jenis orang yang saya tak suka? At this particular moment, orang yang bossy sedangkan dia bukan bos saya pun. Amboi, menyuruh tu macam dia pulak bayor gaji saya. Tak koser tau.

Hem, lebih baik saya fikir jamu apa nak beli untuk kembali ke bentuk asal lepas bersalin nanti. Oh bukan. Ke bentuk yang lebih baik dari sebelum mengandung. Any idea? Pse discount on exercise at this point okeh.

14 comments:

yatipruzz said...

la..mmg bentuk asal dah cun melecun dah...so tayah pening2 pk ok hehe

dah decide on breast pump?

ummi said...

yati ~ auwww... but then i still need to kembangkan certain area and kempiskan certain area he he. tamaknya daku! pump tu mula2 nak guna existing avent. tengok keadaan lah lepas tu. kalau perlu then i'll definately buy that medela swing yang bentuk cam burger tuh.

Anonymous said...

Kak Tie,

if you're looking for a good and tak "panas" confinement set, I dulu masa azriel guna Tropical Herbs by Amway. It's good, and I thot my tummy pun cepat turun.. It's not smelly, most importantly.. And of course, having other kids to take care on top of your new baby, that's the best remedy! haha

/MC
Good Luck and All The Best..

Tyha said...

Saya guna Nona Roguy...anak pertama dengan anak kedua.rasa anak ketiga pon guna jamu yang sama.X panas...x asyik ke toilet.Badan pon rasa sedap.

Tyha

ummi said...

MC ~ thanks. it's between Amway and Nona Roguy now. unlike many others, I love the smell of jamu. best! and i don't mind air akar kayu semua tu. and yes, i'm sure i'll have my hands full after this. good luck to me!!

tyha ~ masa yang no 2, i used NR tapi baby kena jaundice so paed dia suruh stop makan jamu. just guna all the minyak2 and herba barut tu. in the end, my phytonatal got oxidised and cam ada kulat2 gitu, buang aje.

yatipruzz said...

maybe kena makan jamu after 1st week kot..that's what my sil says..makan awal sgt baby kena jaundice...anyway she used amway.

mardhiah12 said...

kalau perut dah buncit nak bagi kempis, apa yang bagus
problem ni, org still ingat preggy :P

ummi said...

mardhiah12 ~ err... yang tu rasanya mmg kena combine sapu2an dgn exercise kot. akak ni selalunya bila sapu2an tu awal2 je semangat waja.. lepas seminggu, malas. bab exercise tu toksah ceritalah...

ct said...

kak, i nih jenis tak reti nak makan jamu. masa my first son, i didnt buy anything... selamba rock je kan...
on my 2nd, konon2 kena determined la.. so i bought NR, but not the set only phytonatal and the minyak urut. quite nice smell and minyak nih memang worth buying. skali after delivered my in law bagi minum air manjakani + kunyit. lagi power...hehhehhe... siap constipate lagi... sib baik c-sect tak de le phobia klu nak tekucil...:) tapi that air memang very gud. despite i had c-sect, by the 4th day i was already segar.. only part yg constipate tu je i tak tahan....

Ct

ummi said...

ct ~ my mom lak tak bagi minum air banyak. katanya nanti basah sgt. yang ehem2 tu ler. saya pun tak faham apa kaitannya dengan minum air. ni sampai menderita constipate.. takde maknanya nak pantang sampai tak selesa. saya minum jugak plain water and makan buah. tak kuasa nak dok kat toilet lama2. silap2 tang berjahit tu boleh bleeding semula.. ngeri.

puterikiut said...

kak tie.. nieta dulu pun guna NR.. tak makan jamu cuma berbarut dan sapu minyak NR plus makan ubat phytonatal tu.. tu pun ambik 1 pil/day sbb kalau byk2 nnt panas..

pasal minum air tu org tua kata jgn minum byk sbb takut kembang..tapi nieta minum je.. cuma makan la kena control sbb time pantang nie selera betul makan..asyik lapar je..mmg nieta consistent ikut jadual makan..contohnya sarapan, minum kol 10, lunch,minum ptg kol 3, dan makan nasik malam kol 6..mak kata tak leh biar lapar sbb nnt takut angin masuk, nasik pun kena yg panas2 dan masak fresh (bukannya dipanaskan).... Alhamdulillah mak/mil betul2 jaga bab2 makan nie.. menu pun semuanya sedap2.. hehe (bukan ikan masin je)

ajzie said...

hiiiiiii saya pun nyampahhhhh juga kalau jumpa org mcm tuh... tak kosa nak layan..


Jamu??????? Huhuhu.. Ammar dah hampir 4 tahun.. saya masih tak kempis2 nih. mcm mana eik???

ummi said...

puterikiut ~ mak akak hardcore ikut pantang. kdg2 cam tak logik pun ada. takleh makan benda manis sbb ada gula. gula kan dari tebu. tebu tu kan tajam. adeh.. takde gula dalam badan, energy pun tak byk. sdgkan kita nak bangun malam menyusukan anak lagi. ada jugak akak tak ikut, bila dia bebel tu akak buat2 tak dengor aje hu hu.

ummi said...

ajzie ~ udahlah bossy, asik guna nama orang lain je. kununnya si polan bin si polan yang suruh.. and not to worry, sejak saya bersalinkan anak sulung sampailah kembali pregnant anak ke-3, perut tak pernah kempis2! hopefully after this boleh keep my azam nak kempiskan perut. afterall, rasanya this is going to be our last child (ikut perancangan kami sbg manusia biasa.. kalau Allah takdirkan ada lagi, alhamdulillah, terima dgn tangan terbuka).