Tuesday, June 15, 2010

My first dinars!!

Alhamdulillah, ada rezeki anak-anak. Rezeki maknya? Tungguuu!!!

It all started when I bought my bling-bling from Habib last April/May. Salesman kat situ kept on coaxing us to buy gold coins or gold bars as investment, which I did not at that point of time. Acik baru beli gelang time tu, no more provision for gold. Since then, I got some info from the net and asked around. Thing is, the more I know, the keener I got to buy more gold!! Scary huh? When I voiced out my intention to my inlaws, sokongan padu you all! For one thing, orang pantai timur (with exception of orang Pahang), memang suka beli emas kan. Even TokBak (my FIL) pun menyuarakan sokongan. TokMi (MIL) suruh belikan Athirah gelang. Hok tu Mi kena bagitau Adi (Tebby's nama manja amongst his family. He has other panggilan but let's not dwell on that heh heh) Bulan depan saya dah tak kerja Mi.

Then it was Adam's birthday. Ever heard of Dinar Kelantan? As the name suggests, cuma banyak di Kelantan and some places outside Kelantan. And it's selling like hot cakes as well. Mintak kawan yang balik kampung belikan, takde rezeki. Mungkin bukan jodoh Adam dengan orang Kelantan.. eh... Dinar Kelantan.. Determined I was, cari jugak another name of Dinar. Found a few, Public Dinar, Dinar Sirih Emas (kalau tak silap), from Nubex pun ada but somehow I bought mine (er the kids' actually) from Public Dinar.

Yesterday I bought two 1 Dinars. One for Kakak, another for Adam. Adam has celebrated his 2nd birthday 11th May while Kakak will be 9 in August, which is not too far away. Balik tu Tebby tanya apsal tak beli 3 since we have 3 kids (3 at the moment.. statement apakah ini??). I said Iman's birthday is in November, lama lagi. Pastu fikir balik, emas makin lama makin mahal. Why not just buy now when I still have some dough? Terus beli sekeping lagi.

The agent came and delivered the first 2 coins right to my office lobby. Got some more discounts (cukuplah nak makan nasi ayam sama fresh orange heh heh) and free item. Nasib tak baik, free item takde stok. Ada sarung tapi takde isi. It was dirham sebenarnya.


Kakak's and Adam's. Labelled so when the time comes and cukup syarat, I know how much for zakat.


When he delivered another coin today, he came right in front of my office lobby and bawak sekali 1 dirham as promised. Terima kasih Master Jamal. Semoga murah rezeki anda dan saya jua.



For Iman, which came a day later (today).

Facts about Public Gold 1 Dinar
Diameter - 18mm
Weight - 4.25gm (all dinars weights 4.25gm each)
Purity - 916

To my children, Kakak, Iman dan Adik, I don't have much of things to give. I do have love with no boundaries, with no conditions for all of you. As for things, this is something small I started for each of you.


hok ni FOC

14 comments:

y@tipruzz said...

PG dinar is one of the nicest in terms of design arent they?

i'm inspired! tp next mth budget pegi tioman plak adesssssss

Zuedin said...

bleh ke kirenya puan ummimon dan puan yati menerangkan dengan serba sedikit pembelian dinar ni. ku agak mlas mencari info di net tapi interested. aci tak? :P

Farra said...

buat masa ni sy blom berminat pelaburaan emas, cuma nak tanyer la..ada ke risiko dinar itu dicuri orang? tq

y@tipruzz said...

risiko dicuri adela kalo dah perompak masuk umah hang....tp benda ni very small...so mungkin pencuri tak nampak :p

Farra said...

oowh ok faham yati, tu ls sbb dh ada kat blog takut org rompak hihi

Mynie said...

wah bagusnya kak ti buat label.. kena contohi ni. saya ada gak beberapa keping kijang emas bank negara, tapi dah tak ingat brp RM masa beli. resit dia pun simpan kat mana ntah. sungguh la tak organised huhu...

ummi said...

yati ~ iya... cantik. kerawang boleh tiru buat kat baju heh heh..

zue ~ sila byr consultation fee yerr heh heh. over lunch ok?

farra ~ like other things, benda ni pon buleh kena curi.

yati ~ ha.. dah jawab

mynie ~ hasben akak awal2 lagi dah igtkan pasal zakat ni. benda2 ni kan kita simpan je tapi tak pakai. kijang emas?? mahallll.... blom cukup modal hu hu

Mynie said...

kak,
dah kira-kira hari tu, jauuuuh lagi dari nak cukup nisab (85g) hehe :)

ummi said...

mynie ~ takper.. takper.. yang penting dari awal kita dah beringat. nanti dah cukup 85gm, senang nak tau kan sbb dah ada rekod.

ummi said...

test

aida said...

kak tie skrg berapa satu dinar?

masa aida bei dulu rm 320

ummi said...

aida ~ akak beli 2 one dinar at 597 each. another one bought for 593. now it hits 600+ already! 1 gm of 916 dah hit 140++ dah la ni... aisehh.. bila nk boleh beli rantai labuh neh he he

aida said...

mak oi mencanak naik harga, tak jadi lah nak gi gadai barang kemas.. muahahaha, bukan apa, ingat nak beli brg kemas kecik sikit kat anak... cancel la camni

Blogger said...

eToro is the best forex trading platform for rookie and pro traders.